RENOVERING. Både Energistyrelsen og Dansk Byggeri foreslår, at man spørger en energivejleder eller en BedreBolig-rådgiver til råds, når man vil energirenovere.
Foto: MIRIAM DALSGAARD (Arkiv)

RENOVERING. Både Energistyrelsen og Dansk Byggeri foreslår, at man spørger en energivejleder eller en BedreBolig-rådgiver til råds, når man vil energirenovere.

Energi

Guide: Sådan energirenoverer du smartest din bolig

Først og fremmest er det vigtigt at få isoleret husets 'overfrakke'.

Energi

Hvordan man bedst energirenoverer sit hus, afhænger både af husets årgang, type og selvfølgelig den eksisterende energimæssige stand.

Og derfor er det så godt som umuligt at sige entydigt, hvad man som husejer skal gøre for at forbedre energieffektiviteten.

Går man med energirenovering i tankerne, råder såvel Energistyrelsen som Dansk Byggeri til, at man kontakter en energivejleder eller en af de såkaldte BedreBolig-rådgivere og får lavet en plan, der passer til det enkelte hus.

Pas på husets overfrakke

Alligevel er der visse lighedstræk for, hvor man bør starte forbedringerne, hvis boligen er i energimæssig dårlig stand. Først og fremmest handler det om at få husets »overfrakke« i god stand, fortæller Michael H. Nielsen. Han er direktør i Dansk Byggeri, en erhvervs- og arbejdsgiverorganisation inden for byggeri, anlæg og byggeindustri, og giver her en række tips til, hvor man kan begynde:

  • Sørg for, at isoleringen er i orden, både hulmursisolering og loftsisolering. Det er som regel relativt billigt at efterisolere et loft, og som følge af lavere varmeregning har forbedringen ofte tjent sig ind i løbet af fem år
  • Det kan være en gevinst for både komforten og økonomien at skifte gamle vinduer ud med termoruder og ikke mindst vinduer med enkeltlagglas ud med lavenergivinduer. Vinduesudskiftninger har typisk en tilbagebetalingstid på 5-10 år.
  • Undersøg din varmekilde. Har du et gammelt udtjent oliefyr eller et umoderne gasfyr, kan det give rigtig god mening at skifte til fjernvarme, hvis det er muligt, eller eventuelt til varmepumpe

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce