Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

TILSTAND. 42 procent af de energimærkede boliger i Danmark har prædikatet ’E’ eller værre og er dermed i energimæssig dårlig stand.
Foto: MIRIAM DALSGAARD (Arkiv)

TILSTAND. 42 procent af de energimærkede boliger i Danmark har prædikatet ’E’ eller værre og er dermed i energimæssig dårlig stand.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Din bolig er ikke så energivenlig, som du tror

Mange husejere fejlbedømmer, hvor energieffektiv deres bolig er.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Går du og forestiller dig, at dit hus er i ganske godt isoleret og har helt tætte vinduer, uden at du egentlig kende de energimæssige fakta?

I så fald er du langt fra alene.

Faktisk overvurderer rigtig mange husejere boligens tilstand, når det handler om energi, viser ’Byggeriets Energianalyse 2015’, som Dansk Byggeri står bag.

42 procent af de energimærkede boliger i Danmark har således prædikatet ’E’ eller værre og er dermed i energimæssig dårlig stand, mens blot 10 procent af husejerne selv betragter deres bolig som sådan.

Svært at se sandheden i øjnene

Boligejernes lidt for positive vurdering overrasker ikke i Energistyrelsen, fortæller chefkonsulent Renato Ezban. Og hos Dansk Byggeri ser direktør Michael H. Nielsen boligejernes fejlagtige optimisme som udtryk for, at det kan være svært at lave en objektiv vurdering af sit eget hus.

»Man kan bedst lide sine egne børn, og på samme måde synes vi, at vores eget hus er et slot. Når man passer godt på det, betaler sine regninger hver måned, har moderniseret badeværelset og så videre, er det måske svært at erkende, at huset ikke er helt i top energimæssigt«, siger Michael H. Nielsen.

At boligejerne på den måde »er meget famlende« i forståelsen af energimærkninger, kan ifølge Michael H. Nielsen få negativ betydning for fremtidens boliger.

»Det har den konsekvens, at vi som boligejere ikke foretager os noget og ikke gør noget for at forbedre boligens energiforbrug. Hvis vi tror, det er godt nok, så bruger vi vel vores tanker, energi og ikke mindst penge på noget andet«, lyder det fra direktøren for erhvervs- og arbejdsgiverorganisation inden for byggeri, anlæg og byggeindustri.

Økonomi motiverer

Ser man på, hvad der kan få boligejerne til at energirenovere, spiller kroner og øre en væsentlig rolle.

Ifølge ’Bolius Boligejeranalyse 2014’ svarer 67 procent af de adspurgte således, at økonomi er forhold, der motiverer dem til at igangsætte en energirenovering. 47 procent motiveres af ’bedre komfort og indeklima’, 32 procent af at ’fremtidssikre boligen’, mens ’miljømæssige overvejelser’ betyder noget for 29 procent.

Spørger man hos Energistyrelsen, vinder man da heller ikke kampen om bedre energi i de danske boliger ved at opfordre til energirenoveringer for enhver pris og til hver en tid.

»Det bedste tidspunkt at energirenovere er, når der alligevel skal ske noget med huset. Altså når vinduerne er nedslidte og alligevel skal udskiftes, skal man selvfølgelig anskaffe sig nogle, der er mere energieffektive, og når taget skal repareres eller skiftes, er det en god idé at kigge på, om man kan forbedre isoleringen på loftet«, siger chefkonsulent Renato Ezban.

»Så vores vurdering er, at der i forvejen bliver brugt mange penge på at reparere huse – ifølge Danmarks Statistik op imod 90 milliarder kroner om året – så aktiviteten er der, det handler bare om at få folk til at forstå, at hver gang, man skal renovere bygningen, er der også en anledning til at vurdere, om man skal gennemføre nogle energibesparelser«, tilføjer han.

Betydning for boligprisen

De økonomiske incitamenter til at forbedre boligens energitilstand spiller ikke bare en rolle, mens boligejeren selv bor i huset.

Som Politiken har beskrevet tidligere i år, er energimærket nemlig blevet en afgørende faktor for boligkøberne.

En opgørelse fra boligsiden.dk over prisudviklingen på huse inddelt efter energimærke fra 2010 og frem til i dag viser således, at boliger med energimærket A, B eller C enten har holdt prisen eller er steget i pris i perioden fra 2010 til 2014, mens boliger med energimærket E, F eller G er faldet markant i pris.

I alt er omkring 420.000 danske bygninger energimærkede, hvoraf knapt 180.000 altså har et energimærke på E eller dårligere. Ifølge analysen fra Dansk Byggeri udgør parcelhuse 71 procent af de dårligst energimærkede boliger, hvilket er en svag overrepræsentation i forhold til den samlede andel af de energimærkede boliger.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden