Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Glødepærer. Forbrugerne sukker stadig efter de energislugende pærer.
Foto: LASSE KOFOD

Glødepærer. Forbrugerne sukker stadig efter de energislugende pærer.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi køber 100.000 forbudte glødepærer om året

Store huller i lovgivningen gør, at lampeforretninger og netbutikker importerer og sælger strømslugende glødepærer i massevis. Vi kan intet gøre, siger Energistyrelsen.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når en netbutik kalder glødepærer for ’industripærer’ eller ’specialpærer’, kan de importere og sælge dem til forbrugerne, lige så tosset de vil, selv om de matte glødepærer har været dømt ude af EU siden september 2012.

Også lampeforretninger importerer og sælger de energislugende pærer, som en gruppe forbrugere stadig sukker efter.

Det viser Politikens butiksbesøg og rundringning til en række forhandlere. Og tendensen bekræftes af Energistyrelsen, som angiver, at mens gløde- og specialpærerne i 2013 udgjorde under 1 procent af de solgte lyskilder, steg antallet sidste år til 5 procent.

»Vores fornemmelse er, at handlen sker i butikker, men også i stigende grad over nettet«, siger Henrik Andersen, kontorchef i Energistyrelsen.

Stigende trend

Hverken styrelsen eller branchen har et præcist tal for, hvor mange lyskilder der sælges i Danmark, men kilder i branchen regner med mellem 10 og 20 millioner. De 5 procent glødepærer, som Energistyrelsen har talt sig frem til, udgør så fra en halv til en million. Blandt dem er andelen af egentlig matte pærer, som skulle være forbudt, omkring 100.000.

Politiken har talt med flere netbutikker og to butikker, der alle fortsat sælger glødepærer. Det gør de ved at importere glødepærer fra Norge eller ved at sælge ’industripærer’, som er forstærkede og derfor bruger lidt mere strøm end de gammelkendte matte glødepærer.

»Vi ser en stigende trend, i takt med at flere forbrugere bliver opmærksomme på, at det stadig er muligt at købe glødepærer. De ringer og spørger forundret, om det ikke er forbudt at sælge de her pærer«, siger Ulrik Greve fra netbutikken Lyskilderdirekte.dk.

Butikken har sit eget mærke glødepærer, som er bygget på en måde, så de bedre kan tåle stød og har en længere levetid. EU tillod den slags pærer til professionelt brug, fordi nogle industrier og brancher endnu ikke kan bruge led-lyskilder. Men de markedsføres direkte til forbrugerne.

Andre butikker kan omgå loven ved at kalde glødepærer for ’specialpærer’. Årsagen til, at specialpærer ikke er omfattet af EU-forbuddet, er, at glødepærer ikke alle steder kan erstattes af energieffektive pærer.

Det gælder blandt andet pærer til ovne, køleskabe, symaskiner, biler og husdyrpleje. Disse skal mærkes, så det fremgår, at de ikke er egnede til rumbelysning, men den oplysning kan glødepæreglade forbrugere vælge at se stort på.

Undergraver strømbesparelse

Tendensen med at købe glødepærer går stik imod politikernes intentioner om at spare på strømmen.

Europa kunne spare 39 milliarder kWh strøm om året, hvis alle forbrugere skiftede til moderne og energivenligt lys. Men sparepærer med tvivlsom lyskvalitet og led, som skulle erstatte glødepærerne, har afskrækket forbrugerne.

I stedet kan forbrugerne stadig bruge smutveje til at købe elpærer, som bruger 40 eller 60 Watt, mens en lignende led-pære kun bruger en tiendedel.

»Butikkerne gør ikke noget ulovligt ved at sælge dem, men de skal sikre sig, at det, de sælger, er korrekt mærket. Og hvis man så som forbruger køber dem og bruger dem til andet formål, kan vi ikke gøre noget ved det«, siger Henrik Andersen, kontorchef i Energistyrelsen.

Energistyrelsen er nu i gang med et større markedstjek for at kontrollere, om de glødepærer, der er på markedet, lever op til kravene om at være ’specialpærer’.

Køber pærer på rutinen

Når forbrugerne gerne vil have glødepæren, vil der også være mennesker, der kan levere, mener Anne Bay, direktør i videnscentret Dansk Center for Lys.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Ved at hænge fast i det gammeldags og give folk mulighed for at købe på rutinen, får vi simpelthen ikke udnyttet de forskellige typer lyskilder til det, de nu er bedst til. Og det synes jeg er ærgerligt for forbrugerne. Det handler ikke kun om at spare energi og penge på lyset, men også om at udnytte de særlige fordele, som for eksempel led giver«, siger Anne Bay, som efterlyser mere oplysning.

»Jeg er tilhænger af glødepærer, der hvor det giver mening. Men der er mange andre steder, hvor det bestemt giver mening at udskifte til andre typer. Vi vil gerne have, at forbrugerne bare ved en lille smule mere, så de kan udnytte det, de forskellige pærer nu er bedst til«, siger Anne Bay.

Krav om bedre information

Glødepærernes genkomst har fået Danmark og en række andre lande til at kræve skrappere krav til de oplysninger, forbrugerne får, når de køber glødepærer, også i netbutikker.

»Hvis man uforvarende kommer til at købe en glødepære, hvor man burde købe led eller andet, der er mere energivenligt, er det jo kedeligt. I første omgang vil vi gerne hjælpe de forbrugere, der fejlagtigt køber en glødepære«, siger Henrik Andersen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden