Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

forkert. Sådan må fladskærmen ikke længere mærkes i butikken. Den aktuelle skala går nemlig op til A+, og bruger butikken den gamle skala, fremtræder fladskærmen mere energibesparende, end den er i virkeligheden.
Foto: LARS JUST

forkert. Sådan må fladskærmen ikke længere mærkes i butikken. Den aktuelle skala går nemlig op til A+, og bruger butikken den gamle skala, fremtræder fladskærmen mere energibesparende, end den er i virkeligheden.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan finder du rundt i energimærkejunglen

Skalaen på energimærkerne er forskellig fra produkt til produkt.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I øjeblikket er EU-Kommissionen ved at se på en forenkling af reglerne om energimærkning af hvidevarer og husholdningsapparater og andre strømforbrugende apparater i boligen.

Men det har årelange udsigter, og indtil en forenkling er vedtaget, må forbrugerne leve med en energimærkning, der hele tiden ændrer sig og i øvrigt er forskellig fra produkt til produkt.

Køber du for eksempel en støvsuger, er energimærkningen skruet anderledes sammen, end hvis du køber et køleskab.

Den bedste støvsuger - i hvert fald i forhold til energiforbruget - skal have energimærket A.

A eller A+++

Men køber du et køleskab eller en vaskemaskine, går skalaen helt op til A+++ for de mindst energiforbrugende maskiner. Ind i mellem er der produktgrupper, der mærkes efter både en A+-skala og en A++-skala.

Det skal man vide som forbruger. For går man hen og køber en A-mærket vaskemaskine i den tro, at det er den mest energibesparende på markedet, får man et produkt, som på den oprindelige A-G-skala ville være mærket med et D.

LÆS ARTIKEL

Det fremgår af Energistyrelsens hjemmeside, hvor de forholdsvis indviklede regler er forsøgt forklaret.

Det bliver heller ikke nemmere, når butikkerne i vid udstrækning sjusker med energimærkningen, som en netop offentliggjort undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk og Det Økologiske Råd viser.

En kontrol ude i butikkerne viser nemlig, at en tredjedel af de produkter, der skal energimærkes, er mærket forkert eller slet ikke mærket.

Her kan du se kravene til energimærkningen for en række produkter.

 • Kombinerede vaske- og tørremaskiner skal mærkes efter en skala op til A
 • Støvsugere skal mærkes efter en skala, hvor A er det bedste. Men skalaen ændrer sig i 2017, hvorefter de mest energibesparende støvsugere skal mærkes på en skala op til A+++
 • Varmtvandsbeholdere skal mærkes på en skala op til A fra den 26. september 2015. Skalaen ændres til A+ den 26. september 2017.
 • Vandvarmere skal fra den 26. september 2015 have et energimærke på en skala op til A. Men fra 26. september 2017 ændres skalaen til A+
 • Tv-skærme skal i dag mærkes efter en skala, der går op til A+. Men i 2017 ændres skalaen, så den går op til A++, og igen i 2020 ændres skalaen, der til den tid går op til A+++
 • Luft til luft varmepumper skal have et energimærke på en skala op til A+
 • Emhætter skal have et energimærke på skalaen op til A+ efter den 1. januar 2015. Skalaen revideres både i 2016, 2018 og fra den 1. januar 2020 skal mærket have en skala med A+++ som den bedste energiklasse.
 • Elpærer skal have et energimærke på en skala op til A++
 • Varmepumper i centralvarmeanlæg skal fra 26. september 2015 have et energimærke med A++ skalaen. Den 26. september 2019 tilføjes energiklassen A+++.
 • Bageovne skal efter 1. januar 2015 mærkes efter en skala, der går til A+++
 • Køleskabe og køle/fryseskabe og frysere skal mærkes efter en skala op til A+++
 • Tørretumblere skal mærkes efter en skala op til A+++
 • Vaskemaskiner skal mærkes efter en skala op til A+++
 • Opvaskemaskiner skal energimærkes efter skalaen op til A+++
 • Kaffemaskiner. Endnu ingen regler om energimærkning.
 • Kogeplader. Endnu ingen regler om energimærkning.
 • Cirkulationspumper. Endnu ingen regler om energimærkning.
 • Computerskærme, computere, eksterne strømforsyninger/opladere, digitale modtagere, printere, kopimaskiner og scannere. Endnu ingen regler om energimærkning.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden