Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Når IKEA indrettes vil alt lys fremover være LED, og kunderne kan ikke længere købe for eksempel halogen- eller sparepærer.
Foto: FRANDSEN FINN

Når IKEA indrettes vil alt lys fremover være LED, og kunderne kan ikke længere købe for eksempel halogen- eller sparepærer.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lys-ekspert: IKEA viser mod ved at bandlyse gammeldags el-pærer

Fra i dag sænger IKEA kun LED-lys. Halogenlys, glødetrådspærer og andre strømslugere er væk fra hylderne.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når man handler i IKEA, er det slut med at lægge stømslugende lyskilder som glødepærer og halogenlamper i indkøbsvognen. Nu fyldes hylderne i stedet af de langt mere strømbesparende LED-lyskilder, som typisk bruger 85 procent mindre energi og har op mod 20 års længere levetid end gammeldags glødepærer.

Varehusgiganten har varslet det længe, men fra dag i gælder reglen om kun at sælge og bruge LED-belysning i IKEAs 67 varehuse verden over, inklusiv de fem danske.

»At vi nu skifter til udelukkende at have LED lys, betyder både, at vi nu for alvor kan tilbyde kunderne energibesparende LED lys til lave priser, og at teknologien bag LED lys gør det muligt for os at skabe helt nye design. Det gælder ikke bare lamper, men også andre produkter«, siger salgsleder for belysning, Oliver Fricke.

Og det er modigt af IKEA, mener Anne Bay, direktør i branchens videncenter Dansk Center for Lys.

»Det er et stærkt signal, specielt når man tænker på, at forbrugerne ikke særligt gode til at tage LED til sig«, siger Anne Bay, og peger på, at supermarkeder og byggemarkeder stadig sælger mange billigere, men meget mere energislugende elpærer af for eksempel halogentypen.

»De fleste andre butikker har ikke gjort det store ud af LED, men retter sig mere efter, hvad forbrugerne tager ned fra hylderne«, siger Anne Bay.

Forbrugerne er skeptiske

I starten af året viste en undersøgelse i en række europæiske lande, at forbrugerne tøvede med at kaste sig over LED, blandt andet fordi de var dyrere end andre lyskilder. Men også fordi de første eksemplarer på markedet gav et grimt og koldt lys.

Samtidig har der været stor forvirring om de gamle sparepærer, som af mange er blevet forvekslet med LED lys, selv om det er en helt anden teknologi.

Men nu er der mange gode LED lyskilder på markedet, og IKEA er med til at løfte kvaliteten, påpeger Anne Bay.

»Man kan se på IKEAs lyskilder, at de stræber efter en højere kvalitet end de minimumskrav, som EU stiller til LED for at kunne få energimærker. Det kan få vidtrækkende konsekvenser at forbrugerne nu kan købe de her lyskilder relativt billigt«, siger Anne Bay.

En LED-pære fra IKEA koster mellem 22 og 89 kroner, men lyset kan også være indbygget direkte i lamper, skabe eller reoler.

Skifter man otte gammeldags glødepærer ud med led, kan man spare cirka 1.000 kroner på et år, oplyser organisationen Dansk Energi. Regnet ud fra de mindst lysforbrugende husstande med sparepærer og lavt lysforbrug lander et års besparelser omkring 440 kroner, ifølge Energistyrelsen.

Kunderne har flyttet sig

Bæredygtighedschef i Ikea, Jonas Engberg, er ikke bekymret for, at forbrugerne vil gå andre steder hen, fordi de mangler de gamle alternative elpærer.

»Vi har set et markant skift over de sidste et til to år. Vi har mest solgt LED, også hjulpet af, at vi har salgsstyret vores kunder, så de mødte hele sortimentet af LED-lys først«, siger Jonas Engberg.

Men vil det ikke irritere kunderne, at de ikke kan vælge andet end LED?

»Nu vælger vi at give en ensartethed, og det tror jeg mange vil synes er lettere. De seneste fem ti år har været meget forvirrende for forbrugerne, som har skullet sige farvel til glødepærerne, lære at det nye mål for lysstyrke er lumen og finde vej mellem mange forskellige typer elpærer«, siger Jonas Engberg.

Samtidig med, at kunderne mærker forandringer i sortimentet, erstatter IKEA lysstofrør og spotlys med LED-lys. Det vil betyde, at IKEA reducerer energiforbruget med 15 procent per varehus. Samtidig forventer møbelgiganten at spare medarbejdertid, fordi der vil gå længere tid imellem, at pærer skal skiftes.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden