Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto. Thomas Borberg

Foto. Thomas Borberg

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny lov: Nu må brændeovne kun forurene halvt så meget

Kræftens Bekæmpelse håber på, at danskerne skifter holdning til ren luft.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Højst fem gram partikler per kilo afbrændt træ.

Det er måske sort snak for de fleste - men er ikke desto mindre Miljøministeriets nye krav for brændeovne, som træder i kraft i dag. Og det betyder, at brændeovne, der bliver solgt i Danmark, skal halvere mængden af udledte partikler fra ti til fem gram.

»Smaddergodt, at politikerne gør noget ved det her«, siger overlæge hos Kræftens Bekæmpelse Inge Haunstrup Clemmensen. Men alligevel ikke nok, mener hun:

»Det er et holdningsskift, der skal til. Danskerne bliver nødt til at kræve ren luft«.

LÆS ARTIKEL

Noget tyder nemlig på, at de nye regler alene ikke vil komme til at ændre det store.

Blandt andet er der ingen restriktioner for de cirka 750.000 brændeovne, der allerede er installeret i danske hjem. Gamle brændeovne kan således frit udlede tre gange så mange partikler, sådan som det i dag er tilladt for de allerede indtallerede ovne.

Og selv om reglerne nu strammes, forurener selv nye, miljømærkede brændeovne over 100 gange mere end fjernvarme, gas og varmepumper, oplyser Økologisk Råd.

Derfor burde danskerne tage sagen i egen hånd og fyre mindre op i brændeovnen, mener Inge Haunstrup Clemmensen fra Kræftens Bekæmpelse.

Vi tager nemlig ikke luftforureningen alvorlig. Ikke engang selv om vi trækker vejret 15 gange i minuttet og indånder forurenet luft med skadelige stoffer hver gang, siger hun:

»I dag vil vi ikke drømme om at drikke forurenet vand, og de fleste vil ikke spise grønsager, der er sprøjtede eller forurenede, uden at rense dem. Men vi er ikke opmærksomme på, at vi indånder luft fyldt med partikler«.

»Skræmmende, når du tænker på, hvor mange liter luft vi indtager om dagen«.

Kræftens Bekæmpelse: Der skal mere oplysning til

For at overbevise danskerne om konsekvenserne ved luftforurening, bør man oplyse mere om dem, mener Kræftens Bekæmpelse.

»Vi skal turde snakke om det«, siger Inge Haunstrup Clemmensen og drager parallel til rygningen. Her lykkedes det, at ændre danskernes holdning, påpeger hun:

LÆS GUIDE

»Vi fik viden om, hvor meget indendørsforureningen betød og begyndte at forstå, at det var noget møg at ryge indendørs. Og det er helt vildt, hvordan vi tog det til os – i dag bliver der aldrig røget indendørs i 70 procent af danske hjem«.

Hvis det samme skal ske med luftforurening, skal vi vide mere om konsekvenserne for vores helbred. Og så skal der være bedre mulighed for at opvarme hjemmene på andre måder end med brændeovn, mener hun:

»Danskerne skal vide mere om, hvor meget brændeovne forurener, oplyses om, at de trives dårligere, når de indånder forurenet luft, og der skal være mulighed for andre billige opvarmningsmetoder, som ikke forurener – for eksempel billigere fjernvarme. Så tror jeg, vi ville bruge brændeovnen mindre og til hygge i stedet for til opvarmning«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden