PARTIKELUDLEDNING. Man kan stadig reducere op til 80 procent af partikeludledningen ved at tænde op på den rigtige måde. Det er rigtig meget, konstaterer Henrik B. Jensen, formand for Skorstensfejerlaugets miljøudvalg.
Foto: PER FOLKVER

PARTIKELUDLEDNING. Man kan stadig reducere op til 80 procent af partikeludledningen ved at tænde op på den rigtige måde. Det er rigtig meget, konstaterer Henrik B. Jensen, formand for Skorstensfejerlaugets miljøudvalg.

Energi

For mange danskere tænder stadig forkert op i brændeovnen

Optændingsguide: Sådan får du gang i den knitrende varme.

Energi

Omkring 750.000 danskere nøjes ikke med at dreje på radiatorens termostat. Når efterårets kulde kryber indendørs vil vi have varme, der knitrer.

Men danskernes forkærlighed for brændeovne står i kontrast til vores evner. Halvdelen af os tændte nemlig ikke korrekt op, da Miljøstyrelsen sidste år forsøgte at rette op på det med en kampagne.

Nu hvor sæsonen igen står for døren, konstaterer skorstensfejermester Henrik B. Jensen, at en del af os stadig ikke fyrer rigtigt op.

»Det er stadig meget overraskende for mange mennesker, at de skal fyre op fra toppen. Mange spørger, om det kan passe. For de har jo altid fyret op fra bunden«, lyder det fra den københavnske skorstensfejermester.

LÆS ARTIKEL

Årtiers kutyme med at lægge pindebrænde og krøllet avispapir i bunden bør altså skiftes ud med den helt modsatte fremgangsmåde: Pindebrænde på toppen.

Det er der to grunde til. Den ene er miljøet, selvom helt nye tal fra Nationalt Center for Miljø og Energi viser, at forureningen fra brændeovne er op til 78 procent mindre end hidtil antaget i Københavns Kommune.

»Man kan stadig reducere op til 80 procent af partikeludledningen ved at tænde op på den rigtige måde. Det er rigtig meget. Hvis du supplerer med en god svanemærket ovn og en høj og velisoleret skorsten, har du gjort alt det rigtige«, forklarer Henrik B. Jensen, der også er formand for Skorstensfejerlaugets miljøudvalg.

Men det gavner også dine kolde tær at tænde rigtigt op.

»Tænder du ikke rigtigt op, producerer du mere røg og mindre varme«, fortæller skorstensfejeren.

Har du omvendt styr på teknikken, vil især allergikere få et bedre indeklima.

»Brændeovnen virker som en støvsuger, der øger flowet og holder luften tør og uden fugt. Det giver mindre grobund for fx husstøvmider«, forklarer Henrik B. Jensen.

Sådan tænder du korrekt op i din brændeovn:

1 Tænd op fra toppen

»Vend bålet på hovedet. Læg to store brændestykker på størrelse med en underarm hver i bunden af brændeovnen. Sørg for at barksiden vender nedad. Læg derefter fire stykker pindebrænde uden bark på én led og fire igen ovenpå på den anden led. Læg så en spritoptændingsblok på toppen og 2-3 stykker ind under øverste lag. Ikke noget avispapir. Og tænd så op», lyder rådet fra skorstensfejer Henrik B. Jensen.

2 Brug kun tørt træ

»Brug rent og tørt træ, som har en fugtighedsprocent under 18 procent. Vådt træ giver dårlig forbrænding, meget røg og øger forureningen. Fyrer du med vådt træ, kan du se det ved, at glaslågen hurtigt bliver sort. Derfor bør enhver brændeovnsejer have en fugtighedsmåler. De kan købes i byggemarkeder og hos brændeovnsforhandlere og koster 200-250 kroner. Det er sådan en spids, man jager ind i træet og som så måler fugtigheden«, fortæller skorstensfejer Henrik B. Jensen.

3 Sørg for rigeligt luft

»På enhver brændeovn er der et spjæld, så man kan dosere luften rigtigt. I optændingsfasen skal der være helt åbent for luftspjældet. Ofte er det også en god ide at holde selve fyringslågen på klem de første ca. 5 minutter for at få rigtig meget luft ind. Når der er godt gang i ilden, skruer man langsomt ned for spjældet. Ilden bør være orange. Bliver den rød, har du skruet for meget ned«.

4 Tjek røgen

»Hvis du har tændt rigtigt op, skal røgen næsten være gennemsigtig. Tjek skorstenen. Er der for meget røg eller lugter det grimt, gør du sandsynligvis noget forkert. Er man i tvivl, så spørger skorstensfejeren«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Forbrug&Liv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce