Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Besparelse. Mogens Brink får blandt andet papir-uld på loftet og hulmursisoleret. Det udløser 20.000 kroner i tilskud og fradrag, og samtidig regner han med at spare 10.000 kroner årlig på varmen.
Foto: Cicilie S. Andersen

Besparelse. Mogens Brink får blandt andet papir-uld på loftet og hulmursisoleret. Det udløser 20.000 kroner i tilskud og fradrag, og samtidig regner han med at spare 10.000 kroner årlig på varmen.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Få renoveringstilskud og halver regningen

Tusindvis af huse fråser med varmen, og langtfra alle ved, hvordan de slipper for en stor del af regningen.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Du behøver ikke at stå med hele regningen selv, når dit loft skal efterisoleres, når du smider oliefyret ud og får installeret en varmepumpe, eller når du skal have fyldt papiruld i din hulmur. To forskellige tilskud kan hjælpe med at nedbringe udgifterne med op til 50 procent, når du energiforbedrer din bolig.

Med håndværkerfradraget kan hver person i husstanden over 18 år trække op til 15.000 kroner fra i skat, og med statens energitilskud kan du sælge den varmebesparelse, du opnår ved at renovere dit hjem, til et energiselskab. Et priseksempel viser, at en hulmursisolering til 16.500 kroner kan udløse et håndværkerfradrag på 4.441 kroner og et energitilskud på 3.420 kroner. Samlet giver det næsten en halvering af regningen.

Mange går glip af rabatter

Men mange går glip af rabatter på deres byggeprojekter. For mens de fleste kender håndværkerfradraget, benytter ret få boligejere sig af energitilskuddet, blandt andet fordi de ikke ved, at det eksisterer. Det viser en ny evaluering af ordningen ifølge Boligejernes Videnscenter, Bolius. Evalueringen bakkes op af 3byggetilbud.dk, der er Danmarks største formidler af byggeopgaver.

»Vi får rigtig mange opgaver fra folk, der slet ikke aner, at tilskudsordningen eksisterer«, siger Maria Carlsen, der er kommunikationschef hos 3byggetilbud.dk. Firmaet oplever en støt stigende interesse for energirenoveringer, og at de forskellige tilskud og fradrag er noget, der motiverer folk til at komme i gang. I år udgør den slags projekter tæt på en tredjedel af de omkring 20.000 ordrer, der er indløbet indtil videre.

Vi får rigtig mange opgaver fra folk, der slet ikke aner, at tilskudsordningen eksisterer

Fra nytår vil incitamentet til at renovere for at nedbringe elregningen frem for at få malet væggene formodentlig vokse. For i 2016 og 2017 kommer håndværkerfradraget kun til at gælde klima- og energirenoveringer.

Det er arbejder som isolering, udskiftning af vinduer eller varmekilde, forbedringer af afløb og kloakering og etablering af dræn. Samtidig ændres fradraget fra 15.000 kroner til 12.000 kroner. Dertil kommer så et nyt fradrag på 6.000 kroner, der er øremærket serviceydelser som havearbejde og børnepasning.

»Man skal være opmærksom på, at det kun er udgifterne til arbejdslønnen, der kan trækkes fra. Så derfor er det de arbejder, hvori der ligger mange arbejdstimer i forhold til udgifter til materialer, der giver bedst mulighed for at udnytte håndværkerfradraget«, siger Tine Nielsen, der er arkitekt, fagekspert i Bolius og redaktør for videnscentrets brevkasse ’Spørg Bolius’.

Ifølge hende er det vigtigt at prioritere mellem de mange ting, der løbende skal laves, når man bor i et hus, der ikke er helt nyt. De kommende år, hvor det ligger fast, at der kommer til at være en boligjobordning, skal man få lavet de ting, hvor man kan trække mest fra.

»Ved udskiftning af vinduer kan op til 80 procent af prisen gå til betaling for materialer, mens arbejdslønnen ved udvending facadeisolering kan være op til måske 60-70 procent. Der kan man prioritere, medmindre arbejderne er så store, at du når op på din husstands maksimale fradrag for arbejdstimer alligevel«, siger Tine Nielsen.

Man skal dog være opmærksom på, at når man fra nytår kan trække op til 12.000 kroner fra på sin årsopgørelse, svarer det i kroner og øre kun til omkring en tredjedel af fradraget. Et par, der efter et renoveringsarbejde kan trække i alt 24.000 kroner fra, får altså kun en ’byggerabat’ på 8.000 kroner.

Sælg den sparede energi

Ud over at vælge byggeprojekter med mange arbejdstimer kan man maksimere sin mulighed for rabat ved at være opmærksom på, hvor mange kilowatt-timer man sparer, efter at energirenoveringen er udført. Fra 2013 til 2020 har Klima-, Energi- og Bygningsministeriet og net- og distributionsselskaberne inden for el, naturgas, fjernvarme og olie nemlig en aftale om, at energiselskaberne skal hjælpe folk med at spare på energien.

Derfor tilbyder selskaberne at købe din energibesparelse. De betaler i gennemsnit mellem 25 og 35 øre per sparet kilowatt-time.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvis dine nye vinduer betyder, at du sparer 18.000 kilowatt-timer, kan du således få et kontant tilskud på mellem 4.500 og 6.300 kroner. Klimaforbedringer som dræn og rensningsanlæg, der ikke medfører energibesparelse, udløser intet tilskud.

Bolius oplyser, at en energirenovering ifølge Energistyrelsen især er aktuel for de boligejere, der bor i enfamiliehus bygget før 1980. I efteråret 2014 svarede det til ca. 870.000 danske boliger. Bolius minder også om, at vil man gøre brug af tilskuddet, skal man huske at søge det, før man går i gang, da det ikke gives med tilbagevirkende kraft.

Hvis det er uoverskueligt at kontakte distributionsselskaber og stå for papirarbejdet på egen hånd, kan man bruge en håndværker, som søger tilskuddet for én og trækker det fra på regningen.

Manglende overblik

Netop det med at overskue at sætte et byggeprojekt i søen og få adgang til de eksisterende tilskud og fradrag bliver afgørende for mange. For det er »kropumuligt« for den enkelte at få overblik over, hvem man skal kontakte for at få rådgivning om boligforbedringer.

Det mener Niels Kåre Bruun, der er direktør i BetterHome. Det er et partnerskab mellem Danfoss, Grundfos, Rockwool og Velux, der skal gøre det lettere for folk at energi- og klimaforbedre.

»Vi mangler at tænke over at spare på energien i Danmark. Tal fra Dansk Byggeri viser, at kun 10 procent af os mener, at vores bolig trænger til en kærlig hånd, men samtidig har 40 procent af alle boliger et rigtig dårligt energimærke«, siger Niels Kåre Bruun.

BetterHome sender en håndværker, der er uddannet til at gennemgå hele kundens bolig, så man ikke skal have besøg af alt fra boligrådgiver til vvs-installatør for at få et overblik over, hvad der trænger, og hvad der bedst kan betale sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De laver udregninger, der også giver overblik over håndværkerfradrag og energitilskud. Og hvis hele projektet ender med at blive for dyrt, samarbejder de også med banker, der kan hjælpe med finansieringen. Al rådgivning er gratis – til forskel fra andre ’nonstopshops’ på området.

»Det forundrer mig, at mange for eksempel kan finde på at sætte et meget dyrt køkken op uden at kigge på resten af boligen. Skal man sælge sit hus, ved man aldrig, hvad køberne synes om køkkenet – men en energirenovering vil altid få salgsprisen til at stige«, siger Niels Kåre Bruun.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Emma Oehlenschläger, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden