Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Lysekrone. Nu kan man få led-pærer til lysekroner og her er det både en stort udskrivning, men også en stort besparelse at skifte alle pærerne i lysekronen ud.
Foto: PR-foto

Lysekrone. Nu kan man få led-pærer til lysekroner og her er det både en stort udskrivning, men også en stort besparelse at skifte alle pærerne i lysekronen ud.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Sådan vælger du den bedste pære til forskellige lamper

Når du køber pærer, er der en masse nye ord og mærker. Få tjek på dem her og se hvilke pærer du skal vælge til din lampe.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er mange begreber man skal kende når man køber en pærer for ikke at komme hjem med den forkerte. Her er de vigtigste du skal kende:

Lumen: Oversæt watt til lumen for at finde den rette lysstyrke. Glødepære/halogen (watt) svarer til led (lumen (lm): 15 watt/140 lm, 25 watt/250 lm, 40 watt/470 lm, 60 watt/800 lm, 75 watt/1.050 lm, 100 watt/1.520 lm.

Energimærket: A, A+ eller A++ viser, at pæren giver meget lys per brugt kWh. Samtidig skal pæren leve op til en række krav, f.eks. minimum farvegengivelse på 80 Ra.

Kelvin: Viser lysets farvetemperatur. I opholdsrum sætter de fleste pris på varmt eller neutralt lys, dvs. 2.700 til 4.000 Kelvin. Jo højere tal, jo koldere lys.

Ra: Pærens evne til at gengive farver naturtro. 100 svarer til dagslys. Lyskilder skal være på 80 eller derover, jo højere, jo bedre. Kaldes også CRI (Colour Rendering Index).

Få lov at bytte, hvis pæren ikke passer, eller hvis du ikke kan lide lyset.

Kilde: Energistyrelsen

LÆS ARTIKEL

PH’s lampe tager godt imod led

Lampefirmaet Louis Poulsen tester led-pærer for at finde det rette match til lamperne. Den klassiske PH5 lampe findes i mange hjem og krævede traditionelt en kraftig pære med 200 watt.

Nu oplyser Louis Poulsen i sin guide over lyskilder til firmaets lamper, at man kan udskifte med to forskellige typer led-pærer fra enten Duralamp eller Philips. De bruger henholdsvis 17 og 13 watt, og kan begge dæmpes, hvis man har det behov.

»Vores reception har mange henvendelser om, hvilke pærer man kan bruge med vores produkter. Vi vil ikke have, at dårligt lys ødelægger oplevelsen af lampen, så vi tester led-pærerne og samler forslagene i en guide på vores hjemmeside«, siger Christina Weesgaard, der er ansvarlig for testarbejdet.

»Men det går så hurtigt på markedet, at vi dårligt kan følge med«.

Firmaet kan dog ikke teste for holdbarhed, kun for lyskvaliteten. I en lukket lampe som PH5 kan det gå ud over led-pærens holdbarhed, hvis man ikke vælger en pære med ordentlig køling.

Lysekrone med blottede led-pærer

Sparepærer har ry for at være grimme, men nu kan man købe led-pærer, der passer i en pyntelig lysekrone. Flere og flere kunder vælger den løsning, oplyser en lampeforhandler.

De mange lyskilder i en lysekrone gør det til en investering at skifte til led-pærer af den dyre slags.

Men indehaveren i netbutikken Lampeguru.dk vil gerne slå et slag for led og har taget over halvdelen af prisen på en del Philips pærer.

»Kunderne er begyndt at vise interesse for led, men pærerne kostede næsten det samme som lampen i sig selv. Så satte jeg nogle på tilbud«, siger Steffen Andersen, som tror, der er en priskrig på vej.

Lysekroner og lamper med synlige pærer kræver lyskilder, der ser pæne ud og giver et lys med god farvegengivelse. Halogenpærer har en Ra-værdi på op mod 99, mens de allerbedste led-pærer kan nå op på maks. 95 Ra. Men kvaliteten er på plads med de bedste led-lys, mener lampesælgeren.

»I dag fungerer led lige så godt som halogen. Det gjorde de ikke for to år siden. Jeg sælger begge dele, men lamperne er lige så pæne med led«, siger han.

Samlet sparer man på 10 år 740 kroner per led-pære, der erstatter en halogenpære på 40 watt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Få Bestlite lampe med varmt lys

Det er enkelt at afprøve led-lys i lamperne fra Bestlite, men der er stadig en vis skepsis hos producenten af lampen. Sælgerne af succeslampen Bestlite er ikke helt enige om anbefalingerne, når det kommer til at vælge den rette lyskilde til lampen.

Hos producenten Gubi hælder produktudviklingschef Klaus Brügmann stadig til en halogenpære, som giver et neutralt lys med god temperatur- og lysfordeling.

»Men hvis man er villig til at ofre de der 250 kroner, som en god led-pære let koster, kan det også være en løsning. Inden for det sidste halve år er der kommet led-lys på markedet, som er et godt valg«, siger han, uden at ville anbefale noget bestemt.

Det vil møbelbutikken Casanova, der forhandler Bestlite til gengæld. Her roses pæren Pure led i høje toner som det rette valg til diverse designerlamper. »Den ultimative led-pære. Lille nok til alle de gængse designlamper, såsom Bestlite, Rotaliana, PH-lamper osv. Super kvalitet, godt lys og lang levetid«, lyder det i butikken.

Lysfordelingen er vigtig, når pæren skal sidde i for eksempel Bestlite. Mens en halogenpære sender lysstråler ud til alle sider, lyser en led-pære basalt set i én retning. Det, de gode led-pærer kan, er at sende lyset rundt, så det ser rigtigt ud, når det rammer lampens dele, påpeger Anne Bay fra Dansk Center for Lys.

Men med Bestlite og andre åbne lamper er det let for forbrugeren selv at afprøve. Køb et par pærer på nettet, prøv dem af, og send så dem tilbage, som ikke duede. Eller få lov at prøve en pære af, og vælg den, du bedst kan lide.

»De fleste mennesker har en sund opfattelse af det her. Hvis de tænder for lyset, kan man selv vurdere, hvor godt pæren gengiver farverne, og om man kan lide lysets farve«, siger Anne Bay.

Skift af loftspots kræver en fagmand

Halogenspots i loftet kan med fordel erstattes med led-spots. Skifter man for eksempel fem halogenspots på 35 watt med A+ led-pærer , sparer man 4.750 kr. i hele den levetid, led-pærerne har, viser tal fra Energistyrelsen.

Men det kræver en fagmand at finde den rette erstatning, vurderer Anne Bay fra Dansk Center for Lys.

»Den transformer, der er knyttet til loftslyset, og en eventuel dæmper spiller ind på, hvilke led-lyskilder, du kan bruge«, siger Anne Bay.

Derfor er det en god idé at tage en af pærerne ned til for eksempel en lampeforretning, der har sat sig ind i led-lys. Sæt dig ind i, hvilken transformer dit lyssystem er knyttet op på, hvor mange pærer der er i loftet, og eventuelt hvilken dæmper der er på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Mange tror, at led ikke udvikler varme, men det er helt forkert. Der skal være plads til afkøling omkring lyskilderne, ellers holder de ikke særlig længe«, siger Anne Bay.

Såkaldte stjernelofter, som er bygget op af meget små pærer, kan endnu ikke erstattes af led. I stedet kan man eventuelt tilknytte bevægelsesføler.

»Nyd lyset fra loftet, men sørg for, at det kun er tændt, når man er i rummet. Så sparer du strøm«, siger Anne Bay.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden