SKROTTET. Indtil videre har 9.000 brændeovnsejere indløst en skrotpræmie på 2.000 kroner for at skrotte deres gamle brændeovn.
Foto: Astrid Dalum

SKROTTET. Indtil videre har 9.000 brændeovnsejere indløst en skrotpræmie på 2.000 kroner for at skrotte deres gamle brændeovn.

Energi

9.000 har fået skrotpræmie for deres gamle brændeovn

Op imod halvdelen af de 45 millioner kroner i puljen er nu udbetalt.

Energi

Hvis din brændeovn er fra før 1990, kan du skrotte den og få en præmie på 2.000 kroner. Det tilbud har knap 9.000 danske brændeovnsejere benyttet sig af.

Præmien blev indført i november sidste år af Miljø- og Fødevareministeriet for at nedbringe antallet af forurenende brændeovne. Jo ældre ovnen er, desto flere sundhedsskadelige partikler udsender den nemlig.

I alt er der afsat 45 millioner kroner. Det svarer til, at 21.000 brændeovne kan blive udskiftet og udløse en præmie. Ordningen fortsætter året ud, eller til pujlen er brugt op.

LÆS ARTIKEL:

I de første tre måneder af ordningens levetid har Miljø- og Fødevareministeret måttet udstede knap 9.000 skrotpræmier. Det tal er både oldermand i Skorstensfejerlauget og sekretarietslederen hos Foreningen af Danske Leverandører af Pejse og Brændeovne (DAPO) meget tilfredse med.

»Tallet er meget positive, og det har været en overraskende god start. Vores frygt var, at præmien ville blive brugt af dem, som aldrig fyrede. Dermed ville en masse kolde brændeovne bare blive pillet ned. Men tal fra Skorstensfejerlauget viser, at 90 procent af dem, der skrotter en ovn, køber en ny brændeovn«, siger Keld Vang, sekretariatsleder i DAPO.

Kritik af skrotpræmien

Ifølge Skorstensfejerlauget udskiftes der i gennemsnit 25.000 brændeovne om året. Og det tal mener seniorrådgiver hos miljøorganisationen Det Økologiske Råd Kåre Press-Kristensen ikke vil ændre sig markant de kommende år.

Vi får stadig dagligt henvendelser om udskiftninger, og jeg tror, at puljen bliver brugt op i løbet af året

»Når man annoncerer en ordning, der løber efter først til mølle-princippet, får man folk, der først ville have skiftet i eksempelvis maj, til at skifte nogle måneder før. Det giver en meget lille miljøgevinst, da de jo alligevel stod over for en udskiftning«. Derfor mener han ikke, at skrotningsordningen har den store effekt. Han havde hellere set, at de 45 millioner kroner var blevet brugt på en oplysningskampagne om brændeovnes forurenende effekt.

»Med den her ordning risikerer man at give 2.000 skattekroner til folk, der alligevel ville have skiftet brændeovnen ud«, siger Kåre Press-Kristensen. Han peger på, at dødvægtstabet dermed er enormt stort, mens miljøgevinsten er meget lille.

Ifølge DAPO er efteråret højsæsonen for at få udskiftet brændeovne, og det kombineret med nyhedens interesse for skrotpræmien gjorde, at udskiftningen gik meget stærkt i november og december, forklarer oldermand i Skorstensfejerlauget Keld L. Jensen.

Med den her ordning risikerer man at give 2.000 skattekroner til folk, der alligevel ville have skiftet brændeovnen ud

»Vi får stadig dagligt henvendelser om udskiftninger, og jeg tror, at puljen bliver brugt op i løbet af året«, siger Keld L. Jensen.

Miljø- og Fødevareministeriet vurderer, at der findes omkring 750.000 brændeovne landet over, hvor 150.000 af dem er produceret før 1990. Samlet kommer 70 procent af det sundhedsskadelige partikeludslip i Danmark fra brændefyring, mens varmekilden kun dækker tre procent af energiforsyningen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce