Energi

Guide: Her kan du spare strøm i hverdagen

Klik rundt på huset, og bliv klogere på, hvordan din elregning kan blive mindre.

Energi

Sker det nogle gange, at lampen lyser i soveværelset, selv om hele familien sidder i stuen? Eller at børnenes PlayStation står tændt, mens I er taget i sommerhus i weekenden? Eller tør du de frosne oksebøffer til aftensmaden op på køkkenbordet i stedet for i køleskabet?

Så læs med og klik rundt her, og bliv klogere på, hvordan små ændringer i hverdagsvanerne kan mærkes på elregningen. For faktisk skal der ikke så meget til.

Kilder: Energistyrelsen og Dong Energy
Grafik: Jens Herskind, Politiken

Energirådgiver fra Dong Energy Søren Bach-Pedersen forklarer, at hvis man som forbruger er bevidst om sit strømforbrug og ændrer adfærden i dagligdagen, kan man spare 10 procent på elregningen.

»Det behøver slet ikke være store ting. Det handler om at blive bevidst om sit forbrug, så man lige husker at slukke, når man går ud af et rum, bruger tørresnoren i stedet for tørretumbleren eller fylder opvaskemaskinen helt op«, forklarer Søren Bach-Pedersen.

Hold overblik over elforbruget

Det allerbedste råd, energirådgiveren kan give til de forbrugere, som gerne vil hente nogle ekstra kroner på elregning, er, at man skal holde øje med sit strømforbrug.

»Det er det allervigtigste. Ud og aflæs måleren en gang om ugen eller om måneden. På den måde får du syn for sagen og en større forståelse for forbruget«, siger Søren Bach-Pedersen.

Han anbefaler, at man henter appen Min Energi, hvor man løbende kan registrere og måle husstandens elforbrug. Alternativt kan man føre strømregnskab med pen og papir. Det vigtigste er, at du får overblik over dit forbrug.

Udover de små vaneændringer peger Søren Bach-Pedersen på et væsentligt tiltag, som kan få elregning til at skrumpe. Udskift alle pærer til LED.

LÆS MERE

Energistyrelsen vurderer, at en pære i gennemsnit er tændt tre timer om dagen. Altså i alt 1.095 timer om året. Hvis der hænger en 40 watts pære i lampen, koster det årligt 92,50 kroner at have den tændt. Skifter du den ud med en 5,5 watts LED-pære, kan du nøjes med at slippe knap 13 kroner om året. En besparelse på 80 kroner på årsbasis.

»I gennemsnit har en husstand i Danmark 27 pærer. Så hvid du har 27 40 watts pærer hængende derhjemme og udskifter hele molevitten til LED-pærer á 5,5 watt kan du spare 2.150 kroner om året«, forklarer energirådgiveren.

Hvis husstanden pludselig ændrer sit forbrug markant, kan det være en god idé på forhånd at oplyse sit elselskab om ændringerne i stedet for at vente på den næste regning, forklarer Søren Bach-Pedersen.

»I tilfælde af større ændringer i forbruget for eksempel i forbindelse med familieforøgelse, eller at man begynder at gå hjemme, kan man få justeret sin a conto-regning og dermed undgå kedelige efterregninger«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce