Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Her kan du spare strøm i hverdagen

Klik rundt på huset, og bliv klogere på, hvordan din elregning kan blive mindre.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sker det nogle gange, at lampen lyser i soveværelset, selv om hele familien sidder i stuen? Eller at børnenes PlayStation står tændt, mens I er taget i sommerhus i weekenden? Eller tør du de frosne oksebøffer til aftensmaden op på køkkenbordet i stedet for i køleskabet?

Så læs med og klik rundt her, og bliv klogere på, hvordan små ændringer i hverdagsvanerne kan mærkes på elregningen. For faktisk skal der ikke så meget til.

Kilder: Energistyrelsen og Dong Energy
Grafik: Jens Herskind, Politiken

Energirådgiver fra Dong Energy Søren Bach-Pedersen forklarer, at hvis man som forbruger er bevidst om sit strømforbrug og ændrer adfærden i dagligdagen, kan man spare 10 procent på elregningen.

»Det behøver slet ikke være store ting. Det handler om at blive bevidst om sit forbrug, så man lige husker at slukke, når man går ud af et rum, bruger tørresnoren i stedet for tørretumbleren eller fylder opvaskemaskinen helt op«, forklarer Søren Bach-Pedersen.

Hold overblik over elforbruget

Det allerbedste råd, energirådgiveren kan give til de forbrugere, som gerne vil hente nogle ekstra kroner på elregning, er, at man skal holde øje med sit strømforbrug.

»Det er det allervigtigste. Ud og aflæs måleren en gang om ugen eller om måneden. På den måde får du syn for sagen og en større forståelse for forbruget«, siger Søren Bach-Pedersen.

Han anbefaler, at man henter appen Min Energi, hvor man løbende kan registrere og måle husstandens elforbrug. Alternativt kan man føre strømregnskab med pen og papir. Det vigtigste er, at du får overblik over dit forbrug.

Udover de små vaneændringer peger Søren Bach-Pedersen på et væsentligt tiltag, som kan få elregning til at skrumpe. Udskift alle pærer til LED.

LÆS MERE

Energistyrelsen vurderer, at en pære i gennemsnit er tændt tre timer om dagen. Altså i alt 1.095 timer om året. Hvis der hænger en 40 watts pære i lampen, koster det årligt 92,50 kroner at have den tændt. Skifter du den ud med en 5,5 watts LED-pære, kan du nøjes med at slippe knap 13 kroner om året. En besparelse på 80 kroner på årsbasis.

»I gennemsnit har en husstand i Danmark 27 pærer. Så hvid du har 27 40 watts pærer hængende derhjemme og udskifter hele molevitten til LED-pærer á 5,5 watt kan du spare 2.150 kroner om året«, forklarer energirådgiveren.

Hvis husstanden pludselig ændrer sit forbrug markant, kan det være en god idé på forhånd at oplyse sit elselskab om ændringerne i stedet for at vente på den næste regning, forklarer Søren Bach-Pedersen.

»I tilfælde af større ændringer i forbruget for eksempel i forbindelse med familieforøgelse, eller at man begynder at gå hjemme, kan man få justeret sin a conto-regning og dermed undgå kedelige efterregninger«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden