Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Villaejere har for varmt vand i vandhanen

Mange skruer op for temperaturen i varmtvandsbeholderen. Men det kan koste 1.500 kroner årligt.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan være både dyrt og unødvendigt at have sat temperaturen for højt i villaens varmtvandsbeholder.

Op til 1.500 kroner kan ekstraregningen lyde på, hvis vandet i vandhanen kommer over 50 grader, og for de 1.500 kroner får man reelt intet.

Det fortæller selskabet Hofor, som forsyner Hovedstadsområdet med vand, spildevandsafledning, fjernvarme, bygas og fjernkøling.

LÆS ARTIKEL

Priserne på energi svinger dog så meget, at besparelsen ved at reducere temperaturen i varmtvandsbeholderen ikke er lige høj i alle dele af landet.

I København vil en familie højst kunne spare 500 kroner om året ved at indstille temperaturen på det varme vand korrekt til 55 grader frem for 65 grader.

Og 55 grader er ikke den temperatur, vandet kommer ud af hanen med. Man kan tjekke det ved at lade vandet løbe lidt fra den varmtvandshane, der ligger længst fra varmtvandsbeholderen og så stikke et stegetermometer ned i et glas eller en gryde, man har fyldt med det varme vand.

Hvis temperaturen er 50 grader, så kan man være nogenlunde sikker på, at temperaturen i beholderen er 55 grader. Er den over 50 grader, er den tilsvarende over 55 grader i varmtvandsbeholderen og altså for høj.

Mange husejere har nok skruet temperaturen for højt op, fordi de har hørt om den frygtede legionella-bakterie, der kan trives i varmtvandsinstallationer, hvis temperaturen ikke er tilstrækkelig høj.

Bakterien, som også trives i airconditionanlæg, kan give en alvorlig lungeinfektion, som for nogle svækkede personer kan være dødelig.

Men der er ingen grund til at bekymre sig om bakterien i husets vandinstallationer, hvis man holder sig til de 55 grader i varmtvandsbeholderen, fortæller projektleder Jimmi Eiberg Jensen fra HOFOR.

Der er imidlertid også andre måder at spare på omkostningerne til det varme brugsvand.

»I flere tilfælde, som med temperaturen på det varme vand, er det blot et drej på en termostat, der giver en besparelse. Andre gange kræver det en investering at spare«, siger Jimmi Eiberg Jensen.

Hvis du også isolerer dine rør, så kan besparelsen på varmeregningen blive endnu større. Du mister nemlig let omkring 1.000 kroner om året, hvis du eksempelvis har otte meter uisolerede rør, som det varme vand skal løbe igennem - også selv om du har den rigtige temperatur i din varmtvandsbeholder.

Varmetabet fra rørene kan i nogle tilfælde alene betyde, at man er nødt til at have en for høj temperatur i sin varmtvandsbeholder. Derfor er det en rigtig god ide at undersøge, om ens rør med varmt vand er isolerede, eller om det kan betale sig at isolere dem yderligere. Det er ikke så dyrt, som det måske lyder. Faktisk er et sådan tiltag tit tjent hjem inden for bare et enkelt år, vurderer HOFOR.

»Rådene gælder i øvrigt også i etage-ejendomme, hvor der kan være endnu flere penge at spare. Selv hvis man har en tekniker til at tage sig af varmeanlægget, kan det være en god ide at huske ham på rådene om temperaturen og isoleringen«, siger Jimmi Eiberg Jensen fra HOFOR.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden