Energi

Villaejere har for varmt vand i vandhanen

Mange skruer op for temperaturen i varmtvandsbeholderen. Men det kan koste 1.500 kroner årligt.

Energi

Det kan være både dyrt og unødvendigt at have sat temperaturen for højt i villaens varmtvandsbeholder.

Op til 1.500 kroner kan ekstraregningen lyde på, hvis vandet i vandhanen kommer over 50 grader, og for de 1.500 kroner får man reelt intet.

Det fortæller selskabet Hofor, som forsyner Hovedstadsområdet med vand, spildevandsafledning, fjernvarme, bygas og fjernkøling.

LÆS ARTIKEL

Priserne på energi svinger dog så meget, at besparelsen ved at reducere temperaturen i varmtvandsbeholderen ikke er lige høj i alle dele af landet.

I København vil en familie højst kunne spare 500 kroner om året ved at indstille temperaturen på det varme vand korrekt til 55 grader frem for 65 grader.

Og 55 grader er ikke den temperatur, vandet kommer ud af hanen med. Man kan tjekke det ved at lade vandet løbe lidt fra den varmtvandshane, der ligger længst fra varmtvandsbeholderen og så stikke et stegetermometer ned i et glas eller en gryde, man har fyldt med det varme vand.

Hvis temperaturen er 50 grader, så kan man være nogenlunde sikker på, at temperaturen i beholderen er 55 grader. Er den over 50 grader, er den tilsvarende over 55 grader i varmtvandsbeholderen og altså for høj.

Mange husejere har nok skruet temperaturen for højt op, fordi de har hørt om den frygtede legionella-bakterie, der kan trives i varmtvandsinstallationer, hvis temperaturen ikke er tilstrækkelig høj.

Bakterien, som også trives i airconditionanlæg, kan give en alvorlig lungeinfektion, som for nogle svækkede personer kan være dødelig.

Men der er ingen grund til at bekymre sig om bakterien i husets vandinstallationer, hvis man holder sig til de 55 grader i varmtvandsbeholderen, fortæller projektleder Jimmi Eiberg Jensen fra HOFOR.

Der er imidlertid også andre måder at spare på omkostningerne til det varme brugsvand.

»I flere tilfælde, som med temperaturen på det varme vand, er det blot et drej på en termostat, der giver en besparelse. Andre gange kræver det en investering at spare«, siger Jimmi Eiberg Jensen.

Hvis du også isolerer dine rør, så kan besparelsen på varmeregningen blive endnu større. Du mister nemlig let omkring 1.000 kroner om året, hvis du eksempelvis har otte meter uisolerede rør, som det varme vand skal løbe igennem - også selv om du har den rigtige temperatur i din varmtvandsbeholder.

Varmetabet fra rørene kan i nogle tilfælde alene betyde, at man er nødt til at have en for høj temperatur i sin varmtvandsbeholder. Derfor er det en rigtig god ide at undersøge, om ens rør med varmt vand er isolerede, eller om det kan betale sig at isolere dem yderligere. Det er ikke så dyrt, som det måske lyder. Faktisk er et sådan tiltag tit tjent hjem inden for bare et enkelt år, vurderer HOFOR.

»Rådene gælder i øvrigt også i etage-ejendomme, hvor der kan være endnu flere penge at spare. Selv hvis man har en tekniker til at tage sig af varmeanlægget, kan det være en god ide at huske ham på rådene om temperaturen og isoleringen«, siger Jimmi Eiberg Jensen fra HOFOR.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce