Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 FINN FRANDSEN
Foto: FINN FRANDSEN
Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stop din frysers elfråds

Med en forkert indstillet fryser bruger din husstand nemt ekstra 700 kroner om året på elregningen.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fryseren kan hurtigt blive en skjult sorteper i din husstands elforbrug.

For har du indstillet din fryser af ældre dato forkert, bruger den ekstra strøm for cirka 700 kroner årligt. Men du kan let finde ud af, om din fryser er en frådser, oplyser energiselskabet SEAS-NVE.

Det kræver blot, at du går på biblioteket og låner en elmåler. Sådan kan du også blive bedre rustet til at vide, om det er på tide at skifte fryseren ud med en yngre model.

Du starter med at måle temperaturen i fryseren. Den skal være minus 18 grader. Så måler du dens elforbrug i en uge og sammenligner med en ny A+ mærket eller A++ mærket fryser, der har samme kapacitet.

Sådan måler du fryserens temperatur: Stil et termometer i et glas med sprit, og sæt det i fryseren. Hvis du har en kummefryser, skal glasset placeres i midterste kurv lige under låget. Hvis du har en skabsfryser, skal glasset stilles på øverste hylde tæt på døren. Lad det stå natten over. Justér temperaturen, til termometeret viser minus 18 grader.

Sådan måler du elforbruget:
Lån en elmåler på dit bibliotek. Se en liste over de mange biblioteker på Sjælland, der udlåner elmålere på www.seas-nve.dk/elmaaler.

Mål fryserens elforbrug i en uge, og gang dette tal med 52 for at finde frem til årsforbruget.

Sådan sammenligner du med en ny fryser:
www.seas-nve.dk kan du finde en liste over alle de energimærkede frysere på det danske marked. Find en A+ eller A++ mærket model, der har samme kapacitet som din egen fryser og sammenlign elforbruget.

For eksempel har et nyt A++ fryseskab på 250 liter et årligt elforbrug på cirka 200 kWh, mens et ældre fryseskab med samme kapacitet kan bruge over 600 kWh om året, oplyser SEAS-NVE. En kilowatttime koster i øjeblikket 1,77 kroner, så det er let at regne ud, hvor stor ekstraudgiften til din fryser er.

Tjek prisen på en ny

I listen finder du også vejledende udsalgspriser, som du kan bruge til at regne ud, hvor lang tid det tager, før en ny fryser har tjent sig selv ind igen.

Hvis din fryser er over ti år gammel, er tilbagebetalingstiden måske kun få år.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden