Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

besparelse. Der er 24 procent at spare ved at købe træbriketterne hos den billigste forhandler.
Foto: PR

besparelse. Der er 24 procent at spare ved at købe træbriketterne hos den billigste forhandler.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spar 24 procent: Store prisforskelle på briketter og brænde

Der er mange penge at spare ved at vælge den billigste løsning.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er store forskelle på priserne på almindeligt træ og træbriketter til brændeovnen, og du kan spare helt op til 24 procent, hvis du vælger den billigste løsning.

Der ud over er der større brændværdi i træbriketter end i almindeligt kløvet brænde, så briketterne er billigere i brug, viser et pristjek, som hjemmesiden pricerunner.dk har lavet for politiken.dk/tjek af priser på brænde og briketter hos ni forskellige forhandlere af brænde på nettet.

Store besparelser

»Normale brændestykker er mere hyggelige og traditionelle at se på end træbriketter, men træbriketter indeholder væsentligt mere energi end brænde. Som hovedregel indeholder en palle med 960 kg træbriketter ni procent større brændværdi end et standardpalletårn på 2,1 m3 træ.

Derfor er det oftest billigere at fyre med træbriketter frem for savet og kløvet træ på trods af den umiddelbare prisforskel«, forklarer Martin Andersen, der er country manager for pricerunner.dk

LÆS ARTIKEL

Så der er ifølge hjemmesiden mange penge at spare. (Se prissammenligningen nederst på siden) Og det er interessant især i sammenhæng med, at opvarmningspriserne generelt stiger.

Priserne på fyringsolie, naturgas og fjernvarme steg i 2011 med mellem seks og sytten procent, viser tal fra Energistyrelsen. Og de er fortsat i samme retning i 2012.

De største forskelle i pristjekket er der på træbriketter. Her kan der spares mest, hvis man køber dem hos Optimera.dk. Butikken tilbyder en pris på 1.899 kroner, der er hele 24 procent billigere end den dyreste konkurrent, Coop (2.495 kroner). Dog skal det med, at Coop på hjemmesiden har et tilbud på en brikettype ved navn Rondo, som er af bedre kvalitet end de lyse træbriketter men til samme pris (2.495 kroner).

Pristjekket afslører også, at braendestablen.dk tilbyder den mest konkurrencedygtige pris på almindeligt brænde af blandet løvtræ.

Pristjekket viser, at almindeligt kløvet træ i et brændetårn generelt er meget billigere end en palle træbriketter med 960 kilo. Men den umiddelbare besparelse tager ikke højde for brændværdien i træet og i briketterne.

Desuden skal man være klar over, at køber man blandet løvtræ, er der ingen garanti for, hvilken brændværdi, man får i træet, fordi indholdet kan svinge fra det bedste aske-, bøge- og egetræ (570 -580 kg tørstod per kubikmeter) til det dårligste asp og poppel (370 kg tørstod per kubikmeter).

På hjemmesiden fyrogspar.dk har ingeniør M.IDA Kurt Jacobsen fremlagt beregninger, der viser, at almindelige billige træbriketter er væsentlig billigere i brug end almindeligt færdigt pejsebrænde.

Kurt Jacobsen konkluderer, at den økonomiske besparelse ved at fyre op med træbriketter i alle tilfælde vil være fra mindst 5 - 10 procent, og i en del tilfælde nærmere op mod 20 - 30 procent.

På hjemmesiden trae.dk (drevet af ni danske organisationer og myndigheder) findes der også en beregning, som meget tydeligt viser, at selv om man køber det bedste askebrænde, der er stablet mest effektivt, er briketter billigere per energienhed.

Helt konkret viser beregningen, at står man med valget mellem to brændetårne ask for 3.100 kroner - ialt 6 rummeter brænde eller to paller med hver 960 kg træbriketter for 3.180 kroner, vil briketterne koste 9 øre per megajoule, mens askebrændet vil koste 14 øre per megajoule. (Der går 3,6 megajoule til en kWh)

De nævnte priser i regneeksemplet er ikke helt opdaterede, men forholdet mellem prisen på briketter og askebrænde svarer nogenlunde til dagens priser.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden