Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
varmetab. En af betingelserne for at få glæde af en varmepumpe er et velisoleret hus, påpeger energitjenesten.dk
Foto: PETER HOVE OLESEN

varmetab. En af betingelserne for at få glæde af en varmepumpe er et velisoleret hus, påpeger energitjenesten.dk

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skift varmekilde og få varmen for en tredjedel

Ny beregner viser, hvad man kan spare ved at skifte for eksempel til varmepumpe.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis et gammelt oliefyr skal skiftes ud med en luft til vand varmepumpe, er en besparelse på varmeregningen på to tredjedele ikke urealistisk.

Det viser en ny beregner på den uvildige rådgivningsinstans energitjenesten.dk der kan bruges til at vise boligejerne, hvor meget de kan spare ved at skifte opvarmningsform fra for eksempel oliefyr eller elvarme til mere økonomiske varmekilder.

For eksempel er der i dag i følge energitjenesten.dk 250.000 danske boliger, der stadig opvarmes med oliefyr, og af dem ligger 150.000 uden for varmeforsyningsområderne.

Spar to tredjedele

Det vil sige, at de ikke kan få fjernvarme eller naturgas. Beregneren kan så give et bud på, hvilken anden opvarmningsform, der er den bedste.

Regnestykket er foretaget på beregneren med udgangspunkt i et hus på 140 kvadratmeter, hvor ejeren normalt køber 2.000 liter fyringsolie om året til en pris på 12 kroner literen. Altså en årlig olieudgift på 24.000 kroner med et oliefyr, der er mellem 20 og 25 år gammelt.

På beregneren viser resultatet, at man kan få den samme mængde varme med en varmepumpe til en tredjedel af prisen for fyringsolien. I tørre tal er udgiften til at drive varmepumpen på 8.580 kroner - en besparelse på over 15.000 kroner.

LÆS ARTIKEL

En luft til vand varmepumpe sender den indvundne varme rundt i et eksisterende centralvarmeanlæg i boligen.

Beregneren er dog ikke egnet til at regne ud, hvordan investeringen i et nyt varmeanlæg skal indregnes i prisen. Men hvis varmepumpen for eksempel er 60.000 kroner dyrere end et nyt oliefyr, skal den bare holde i fire år for at have tjent sig selv hjem. Luft til vand varmepumper regner man med holder i cirka 15 år.

Et træpillefyr koster ifølge Energitjenesten fra 50.000 kroner, en luft til vand varmepumpe 90.000 kroner, mens et jordvarmeanlæg er en investering på cirka 130.000 kroner.

Men beregneren er da også kun en appetitvækker til dem, der overvejer en anden opvarmningsform.

»Boligejerne bør søge råd hos en energivejleder, der kan give mere præcise bud på, hvad der er det rigtige. Et varmeanlæg skal tilpasses boligen meget præcist«, fortæller Lea Munkholm, der er fagansvarlig hos Energitjenesten i Aarhus til Jyllands-Posten.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden