Foto: Janus Engel
Energi

Grøn rekord: Første juleaften på 100 procent vindkraft

Juleaften leverer vindmøller næsten al strøm, når anden eller flæskestegen er i ovnen, vurderer Dansk Energi.

Energi

Det kan godt være, at der ikke er en hvid jul i sigte. Til gengæld bliver julen den hidtil grønneste - i hvert fald når det kommer til elforsyningen.

Det kommer nemlig til at blæse så meget, at strømmen fra vindmøllerne kan levere 110 procent af vores elforbrug over hele dagen. Det fortæller afdelingschef i Dansk Energi Stine Leth Rasmussen.

»Vi får en rekordgrøn jul rent energimæssigt. Det kommer til at blæse rigtig meget 24. december, og det betyder også, at de danske vindmøller kommer til at producere rigtig meget strøm«, siger hun.

»- Når vi producerer strøm med vindkraft, slipper vi for at lukke CO2 ud i atmosfæren. Det er virkelig godt for klimaet.

Bliver brugt ekstrameget strøm

Samtidig er juleaften én af de dage på året, hvor der generelt bliver brugt ekstrameget strøm.

Mellem klokken 17 og 18, hvor anden eller flæskestegen skal steges, og der skrues op for julemusikken i radioen, ligger forbruget cirka 13 procent højere, end det gør på en gennemsnitlig dag.

Her venter Dansk Energi, at vindmøllerne leverer omkring 90 procent af strømmen.

Men det er ikke kun juleaften, at en god del af det danske elforbrug bliver dækket af grøn energi.

»I Danmark kan vi nu dække over halvdelen af vores elforbrug på årsbasis med vedvarende energi«, siger Stine Leth Rasmussen.

Dansk Energi vurderer, at 2017 generelt tegner til at blive et rekordår for, hvor stor en andel af vores el der kommer fra vind. Det ved organisationen dog først med sikkerhed omkring 1. januar.

»Så vi har været i stand til at gøre vores elproduktion meget grøn i løbet af de seneste år«.

Næste skridt bliver at bruge strømmen til noget mere, tilføjer afdelingschefen.

»Altså, at vi bruger den grønne strøm til at få erstattet olie og gas i vores opvarmning, og at vi bruger strømmen til at få erstattet benzin og diesel i vores transport«.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce