0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Janus Engel
Foto: Janus Engel
Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Grøn rekord: Første juleaften på 100 procent vindkraft

Juleaften leverer vindmøller næsten al strøm, når anden eller flæskestegen er i ovnen, vurderer Dansk Energi.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det kan godt være, at der ikke er en hvid jul i sigte. Til gengæld bliver julen den hidtil grønneste - i hvert fald når det kommer til elforsyningen.

Det kommer nemlig til at blæse så meget, at strømmen fra vindmøllerne kan levere 110 procent af vores elforbrug over hele dagen. Det fortæller afdelingschef i Dansk Energi Stine Leth Rasmussen.

»Vi får en rekordgrøn jul rent energimæssigt. Det kommer til at blæse rigtig meget 24. december, og det betyder også, at de danske vindmøller kommer til at producere rigtig meget strøm«, siger hun.

»- Når vi producerer strøm med vindkraft, slipper vi for at lukke CO2 ud i atmosfæren. Det er virkelig godt for klimaet.

Bliver brugt ekstrameget strøm

Samtidig er juleaften én af de dage på året, hvor der generelt bliver brugt ekstrameget strøm.

Mellem klokken 17 og 18, hvor anden eller flæskestegen skal steges, og der skrues op for julemusikken i radioen, ligger forbruget cirka 13 procent højere, end det gør på en gennemsnitlig dag.

Her venter Dansk Energi, at vindmøllerne leverer omkring 90 procent af strømmen.

Men det er ikke kun juleaften, at en god del af det danske elforbrug bliver dækket af grøn energi.

»I Danmark kan vi nu dække over halvdelen af vores elforbrug på årsbasis med vedvarende energi«, siger Stine Leth Rasmussen.

Dansk Energi vurderer, at 2017 generelt tegner til at blive et rekordår for, hvor stor en andel af vores el der kommer fra vind. Det ved organisationen dog først med sikkerhed omkring 1. januar.

»Så vi har været i stand til at gøre vores elproduktion meget grøn i løbet af de seneste år«.

Næste skridt bliver at bruge strømmen til noget mere, tilføjer afdelingschefen.

»Altså, at vi bruger den grønne strøm til at få erstattet olie og gas i vores opvarmning, og at vi bruger strømmen til at få erstattet benzin og diesel i vores transport«.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden