Cecilie Manz har tegnet møblet Flik Flak for Trip Trap. Det kan bruges både som bænk og bord. Ideen blev født, da hun så sine børns leg med en bænk, hun havde lavet til dem af et par planker i sommerhuset. Trip Trap-udgaven koster 995 kroner pr stk. Foto Trip Trap

Cecilie Manz har tegnet møblet Flik Flak for Trip Trap. Det kan bruges både som bænk og bord. Ideen blev født, da hun så sine børns leg med en bænk, hun havde lavet til dem af et par planker i sommerhuset. Trip Trap-udgaven koster 995 kroner pr stk. Foto Trip Trap

Guides

Børn har ret til fede møbler

Danske designere kaster sig ud i at skabe kvalitetsmøbler til børn. Og forældrene vil gerne betale 1.200 kroner for en stol til den lille.

Guides

Dønningerne efter køkken- og badeværelsesbølgen har knap lagt sig, før turen er kommet til danskernes børneværelser.

Det er ikke længere kun de voksne, der skal nyde godt af opsving og kvalitet i boligen. Nu skal børnene også have fede møbler, og der må gerne stå anerkendte navne bag og tre nuller på priserne.

Nye rammer til udtrykkelse »Vi har efterhånden alle sammen fået vores samtalekøkkener og wellnessrum. Derfor vender vi os nu mod vores børn og deres produkter for at få et andet område at udtrykke os på«, forklarer trendforsker Anne Lise Kjær fra konsulentfirmaet Kjaer Global om danskernes nye tilbøjelighed.

Foto: HTTP://WWW.PETERNORBY.DK/

Det begyndte med børnene
Den begyndte, da en række – kvindelige – danske designere og igangsættere fik børn og oplevede, at der var et stort, smagløst hul i markedet for møbler beregnet til børnene.

Tid til kvalitet
Ulla Haberl ejer firmaet Designoff, som sælger designmøbler til børn. Hun har selv tre af slagsen og kunne med egne ord »ikke bære, hvad man udsætter børn for«, når det gælder møbler.

Enten var tingene lyserøde og overpyntede eller lavet i skrigblåt plastik af dårlig kvalitet, mente hun.

Minimalisme i børnehøjde
»Det er jo en kakofoni af synsindtryk, de får. Det er sikkert velment fra forældrenes side, men jeg tror, det virker stressende, og det er synd, at minimalismen aldrig er nået ind i børneværelset«, lyder Ulla Haberls anke.

Hun afviser, at minimalistiske træmøbler mere er for de voksnes end for børnenes skyld, men medgiver dog, at det selvfølgelig er en fordel for forældrene, at de kan holde ud at se på barnets ting inde i stuen.

Også børn har god smag
Designere som Cecilie Manz og kvinderne bag virksomhederne Bobles og Superspace har også sat sig til tegnebordet med et ønske om at dræbe den udbredte forestilling, at børn per definition har dårlig smag. Og at den bare skal tilfredsstilles, indtil den bliver bedre af sig selv.

Næh, børn kan godt fornemme lækkert træværk og kvalitetslegetøj – ellers kan man i hvert fald lære dem at forstå og værdsætte det, er holdningen.

Produkter med flere funktioner
Et andet krav, som flere af børnemøbeldesignerne har stillet til deres produkter, er, at de skal kunne bruges til ubegrænset mange ting. Sejlbåd, ridehest, lavahav, flydestol, dukkeswimmingpool, flyvende tæppe. Eller bare en fodskammel til mor.

Tænk som børnene
»Krummelurer og detaljer på tingene er meget mere et udtryk for, hvad voksne tror, børnene kan lide. Tit vil et barn jo hellere lege med en tom papkasse end et fint dukkehus, hvor hele historien er færdig på forhånd«, siger Bolette Blædel, som sammen med sin søster Louise Blædel står bag de farvede skummøbler Bobles i dyrelignende former.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Børnebænken
Cecilie Manz har netop skabt en børnebænk i bæredygtigt eukalyptustræ til firmaet Trip Trap. I al sin enkelhed passer bænken, der også kan bruges som bord, lige ind i de voksnes moderne boligindretning.

Den har imidlertid ikke fået sin form af hensyn til forældrene, men fordi designeren har været bevidst om ikke at målrette bænken til hverken piger eller drenge. Den skal være et redskab og udstråle funktionalitet.

Umoderne traditionelle kønsroller
Manz' tilgang er ifølge Anne Lise Kjær helt i tråd med moderne børneopdragelse herhjemme lige nu. Forældre ser helst børnene skabe deres egne historier og identitet. I den sammenhæng er traditionelle kønsroller og deres visuelle udtryk i lyseblå produkter med trendforskerens ord »en kliché, som er ved at gå af mode«.

Møbler spiller en rolle i opdragelsen

Forældrenes villighed til at punge ud – også selv om det 'bare' er til ungerne – får dog ikke Anne Lise Kjær til at kalde børnenes status i familien for højnet. Vi er blot blevet mere bevidste om, hvor stor en rolle vores ejendele spiller for, hvilke værdier vi repræsenterer og giver videre til poderne. Så de en dag kan forlade børneværelset med stil.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce