Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
mynte, Mentha, er et af de nemmeste og mest anvendelige krydderier, og de knuste aromatiske blade er fantastiske både i det salte og det søde køkken.

mynte, Mentha, er et af de nemmeste og mest anvendelige krydderier, og de knuste aromatiske blade er fantastiske både i det salte og det søde køkken.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan kan du bruge urter i maden

Havens krydderurter er vidunderlige ingredienser i køkkenet.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spiselige blomster Mange krydderurter springer ud med smukke, duftende og velsmagende blomster, der kan opgradere en salat og få en dessert til at ligne en million. Enten med friske sprøde kronblade eller i den tørrede eller kandiserede udgave. Kandiserede blomster og bladeStryg oversiden af blomsterne eller bladene med lidt pasteuriseret æggehvide og dyp dem let i sukker. Lad dem tørre på et stykke papir, opbevar dem i en kagedåse og brug dem som en festlig og poetisk dekoration på kager og desserter. Urtesalat a la Michelin- stjernekøkkenLav en elegant lille kryddersalat af bløde urter som basilikum, persille, fennikel, fransk estragon, kørvel og koriander. Vend urterne sammen med et let hjemmelavet olie-krydderurte-eddike-dressing, lige før de serveres. Eller læg dem i hver sin bunke på et fad, så dine gæster selv kan udvælge sig deres helt personlige krydderblanding. Stræk pestoen med vilde urterEn urtepesto kan strækkes med blade fra brændenælde og skvalderkål, der faktisk kun understøtter den gode smag af f.eks. basilikum og samtidig giver noget fylde. Pesto på mange måderEn god pesto af mynte eller persille, kørvel og basilikum sætter liv i en gang kogte grøntsager eller pastasalat. Vendt med lidt kryddereddike og olie bliver det til en fremragende dressing til grøn salat.

Katost, Malva.
Blomsterne kan bruges som pynt i salater og desserter, de unge bladskud kan lynsteges i wok, de umodne grønne frø smager af hasselnødder, og rødderne kan bruges som suppeurt.

Oregano, Origanum vulgare.
Er bl.a. meget brugt som pizzakrydderi og i retter med tomat. Planten er nem at dyrke, og blomsterne er fine i kranse og som fyld i duftpotpourrier.

Dild, Anethum graveolens.
Frisk dild kan udrette mirakler for gravet laks, sommerkartofler, agurkesalat, mayonaiser og meget andet. De knuste frø bruges bl.a. som saucer og supper.

Morgenfrue, Calendula officinalis.
De glade orange randblomster er uforlignelige som drys over salat og i boller, kartoffelmos og risretter.

Lavendel, Lavandula angustifolia.
Indgår bl.a. i krydderiblandingen herbes de provence. Kan bruges i kødretter ligesom rosmarin. De duftende blomster kan bruges i brøddej eller drysses over desserter.

Mynte, Mentha.
Er et af de nemmeste og mest anvendelige krydderier, og de knuste aromatiske blade er fantastiske både i det salte og det søde køkken.

Purløg, Allium schoenoprasum.
Er et frisk og mildt alternativ til løg. Blomsternes farvede dele kan bruges som drys sammen med de klippede blade. Purløg trives bedst i let fugtig halvskygge.

Basilikum, Ocimum basilicum.
Kræver lidt særlig omhu, fordi den hverken tåler kulde, stærk blæst eller for hurtig udtørring. Til gengæld kan den blive stor og flot i en lys vindueskarm eller et drivhus.

Blomsterkarse, Tropaeolum majus.
Bidrager med en farvestrålende og fantastisk frodighed både i bedet og i krukkehaven. Blomsterne pynter i salat, bladene kan hakkes og bruges som karse, og de grønne frø kan syltes og spises som kapers.

Koriander, Coriandrum sativum.
Bruges meget i asiatisk mad, men kan også spises som grønt drys i mange andre sammenhænge (f.eks. i tzatziki sammen med persille). De modne frø smager som en mellemting mellem moskus og appelsin og er en vigtig bestanddel af blandingskrydderiet karry.

Kvan, Angelica Archangelica.
Blev kaldt Nordens ginseng og brugt som lægeurt. I Grønland spiser man friske kvanblade, roden kan renses og koges som pastinak, og kandiserede stilke, der sælges som ’confiture d’angelique’, smager som sukat.

Opiumsvalmuen, Papaver somniferum.

Er fantastisk i et hvert bed og de modne frø - birkes - smager som friske haselnødder. Plantesaften bruges til udvinding af opium og er giftig.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden