Der er ifølge Center for Energibesparelser både økonomisk og miljømæssig fornuft i at klemme sit el-forbrug ned på 1.000 KWh om året per person - dog 1.500 hvis man bor alene.
Foto: THOMAS BORBERG

Der er ifølge Center for Energibesparelser både økonomisk og miljømæssig fornuft i at klemme sit el-forbrug ned på 1.000 KWh om året per person - dog 1.500 hvis man bor alene.

Guides

Hjælp din elregning gennem en dyr vinter

Brug højst 1.000 KWh om året. Center for Energibesparelser fortæller hvordan.

Guides

1.000 kWh om året per person – det er et fornuftigt elforbrug, hedder et af de generelle råd, man kan hente på Center for Energibesparelsers hjemmeside - det tidligere Elsparefonden.

Centret har nemlig sat 1.000 kWh som pejlemærke for, hvad der er et fornuftigt elforbrug per person om året.

Og selv om det ligger 400 KWh under det, en gennemsnitsdansker aktuelt bruger om året, behøver du ikke at give afkald på hverken lys, fjernsyn, computer eller hårde hvidevarer for at nå de 1.000 kWh.

LÆS ARTIKEL

Du skal ifølge Center for Energibesparelser bare være bevidst om dit forbrug og så have fokus på de mest energieffektive apparater, når du køber nyt.

Men ikke alle kan nå ned på de 1.000 kWh. For hvis du bor alene, er det mere realistisk at sigte efter 1.500 kWh om året.

LÆS ARTIKEL

Det skyldes, at elforbruget til for eksempel køleskab og fjernsyn er næsten det samme, uanset hvor mange, der bor i boligen.

For at knibe elregningen ned til målet på 1.000 KWh, er det nødvendigt at kende dit nuværende forbrug. Hvis du ikke lige har din elregning ved hånden, kan du sjusse dig til forbruget i boligen ved at gange antallet af beboere med 1.423.

LÆS ARTIKEL

En gennemsnitlig dansker bruger nemlig 1.423 kWh el om året i el, medmindre boligen bliver opvarmet med el. Det giver en elregning på cirka 2.850 kroner med priser på et årsgennemsnit per person.

Derefter skal du bare gange 1.423 med antallet af beboere i husstanden. For eksempel har en familie på fire et gennemsnitligt forbrug på 5.692 kWh om året – eller knap 11.400 kr.

Kom dit forbrug endnu nærmere

For at komme dit forbrug endnu nærmere, kan du tænke igennem, hvilke elforbrugende apparater du har derhjemme. Se også boksen til højre.

LÆS ARTIKEL

Har du for eksempel et amerikanerkøleskab, flere spillekonsoller og en tørretumbler, der kører dagligt, så ligger dit forbrug sandsynligvis over gennemsnittet, især hvis du er dårlig til at slukke for apparaterne, når de ikke lige bruges, eller hvis du lader de fleste af dine apparater stå på standby fremfor at slukke dem helt.

Har du derimod A-pærer over hele huset, tørrer tøj udendørs og bruger elspareskinner, ligger dit forbrug nok lavere end gennemsnittet.

Den letteste måde at finde dit elforbrug på er selvfølgelig at tjekke din årlige regning fra dit elhandelsselskab.

LÆS ARTIKEL

Eller måske kan du huske det beløb, du plejer at betale for el om året. Så deler du bare det tal med to – så ved du cirka, hvor mange kWh du bruger.

Hvis du betaler 4.000 kroner om året, bruger du cirka 2.000 kWh. Helt nøjagtigt bliver det først med regningen i hånden.

Kilde: Center for Energibesparelser

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce