Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Det behøver ikke at koste en krone, hvis man vil spare på varmeregningen. Lidt omtanke kan give store besparelser (arkivfoto).
Foto: BORBERG THOMAS

Det behøver ikke at koste en krone, hvis man vil spare på varmeregningen. Lidt omtanke kan give store besparelser (arkivfoto).

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan sparer du på varmeregningen - helt gratis

Radiatorerne i det samme rum skal være indstillet ens, lyder et af rådene

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Din varmeregning behøver ikke at skyde i vejret, selv om udendørstemperaturen dykker i bund.

Tjek.dk har spurgt Center for Energibesparelser, hvordan du nemt og uden at betale en krone kan spare på varmeregningen.

»Håndtaget (altså termostaten, red.) på radiatoren kan for eksempel være groet fast, fordi den har stået stille hele sommeren. Så kan man dreje den helt op og ned for at sikre, at den virker«, siger Poul Erik Pedersen, projektleder i Center for Energibesparelser.

LÆS OGSÅ

Han fortæller videre, at i et større rum med flere radiatorer - for eksempel en stue - er det en god ide at indstille varmen på nogenlunde samme niveau på alle radiatorer.

»For så behøver de alle kun at være lunkne, i stedet for at én radiator skal være glohed og de andre stå kolde«, siger han.

»På den måde udnytter man radiatorernes overflade til at afgive varme. Hvis man derimod kun bruger én radiator, så betyder det, at fyret skal varme vandet op til en meget højere temperatur og til blot én radiator«.

Sænk stuetemperaturen
Især en lidt lavere stuetemperatur kan give en årlig besparelse, der kan mærkes:

»Hvis man kan nøjes med én grad lavere, for eksempel fra 22 til 21 grader, så giver det typisk en årlig besparelse på varmeregningen på fem procent«, siger Poul Erik Pedersen.

Han fortællere videre, at selv om en foretrukken stuetemperatur kan være meget individuel, så opfatter de fleste mennesker en indendørs temperatur på mellem 20 til 22 grader som mest behagelig.

Desuden er det en god ide at holde øje med gardiner og andet, der dækker for radiatoren. Ellers kan de forhindre varmen i at komme ud i lokalet.

Isoler vandrør

Hvis der virkelig skal spares på varmeregningen, så bør man vælge en energirigtig opvarmningsform, lyder rådet fra Poul Erik Pedersen.

For eksempel ved at udskifte det gamle gasfyr til fjernvarme. Men det er som bekendt en dyr fornøjelse.

LÆS OGSÅ

Er du alligevel indstillet på at investere et beskedent beløb, så bør du se boligen igennem efter nøgne og uisolerede varmtvandsrør. De bør nemlig isoleres:

»Det giver umiddelbart en relativ stor besparelse i forhold til en relativ lille investering. Det gælder især hvis rørene ligger i uopvarmede rum. Det kan være i fyr- eller kælderrum. Her kan det være rigtig meget at spare«, siger Poul Erik Pedersen.

»Man kan jo starte med at føle på vandrørene, og hvis de er glohede, så er der noget at komme efter«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden