Arne Jacobsen i sin klassiske stol Ægget.
Foto: ERIK GLEIE

Arne Jacobsen i sin klassiske stol Ægget.

Guides

Sådan får du en designklassiker til krisepris

Udbuddet af brugte kvalitetsmøbler stiger i takt med den økonomiske nedtur. Det øger muligheden for at gøre en god handel.

Guides

Arne Jacobsen, Ægget, med ægthedsbevis udført med rødt uldstof, er som ny. Vi sælger ud af vore private ting, ring om evt. andre ting og sager«. »Corona lækker ægte sort drejestol og skammel i læder, sælges pga. særlige omstændigheder«. »Arne Jacobsen, Svanen i sort. Virkelig velholdt og til en uhørt lav pris, pga. jeg skal til Østen og mangler lige de sidste penge til opholdet«.

Private sælger ud
I modsætning til positive avisoverskrifter og prangende årsregnskaber skorter det ikke på gode tilbud på klassiske møbler og designlamper for tiden.

Ovenstående annoncer er fundet på hjemmesiden for Den Blå Avis, dba.dk , hvor private sætter deres brugte ejendele til salg for andre private.

Antal annoncer fordoblet
Lommesmerter er formentlig årsagen til, at stadigt flere danskere forsøger at veksle deres designmøbler til kontanter.

Inden for det seneste halve år er antallet af nye annoncer i kategorien ’Arkitekttegnede møbler og belysning’ på Den Blå Avis således mere end fordoblet. Og det er ikke så overraskende, mener markedsdirektør Steen Trier:

»Vi ser det som udtryk for, at mange har fået behov for at realisere en del af deres indbo. Hvis du mangler penge og har en kostbar stol stående hjemme i stuen, er det jo nærliggende at prøve at sælge den til en god pris«.

Originaler holder prisen
Netop jagten på den gode pris betyder, at også køberne er blevet mere interesseret i brugte klassikere frem for funklende nye.

»Det er generelt billigere at købe designklassikerne brugt, og en økonomisk krise svækker ikke folks ønske om at gøre en god handel. Måske tværtimod«, siger Mette Rode Sundstrøm, der er administrerende direktør i det internetbaserede auktionshus Lauritz.com.

Her registreres i dag 50.000 flere besøg om ugen end for et halvt år siden.

Halv pris
Det er ikke ualmindeligt at finde Verner Panton-lamper og Poul Kjærholm-stole til cirka halvdelen af, hvad de koster fra ny, hvis du handler på genbrugssites eller byder på en netauktion.

Og mulighederne for at gøre et godt køb er kun blevet bedre med det øgede udbud af brugte Svaner og PH-lamper.

Købers marked
»Det er helt klart købers marked lige nu«, siger Peter Kjeldgaard fra auktionshuset Bruun Rasmussen.

»Arne Jacobsen og andet dansk design blev meget hypet for et par år siden. Man så dem i alle dameblade, de kunne fås i zebrastribet, og jeg ved ikke hvad. Mange af dem, der på det tidspunkt købte en nyproduceret Ægget eller Svanen, tænker måske i dag, nå ja, den har jeg egentlig ikke lyst til at have længere, og de kan komme til at betale nogle lærepenge«, vurderer Peter Kjeldgaard.

Kun velholdte originaler
Ifølge eksperterne er det dog kun i visse varegrupper, man som køber kan håbe at gøre noget, der ligner et kup.

Originale, velholdte møbler af internationalt anerkendte designere, der har været stabilt populære gennem mange år, vil typisk holde et højt prisniveau – krise eller ej.

For at få betegnelsen ’original’ skal møblet stamme fra den oprindelige producent, og der findes derfor et begrænset antal af dem.

Samtidig vurderes kvaliteten af det håndværk, man lavede i 1950’erne, at være højere end i dag, hvor virksomhederne i stigende grad må fokusere på produktivitet frem for gamle polstringsteknikker og håndlavede detaljer.

God handel på det masseproducerede
»Kenderne vil stadig gerne betale den rigtige pris for originaliteten og den ekstra gode kvalitet«, siger Peter Kjeldgaard.

Det er især møbler og lamper uden samlerværdi, der påvirkes af konjunkturerne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvis du blot ønsker dig en smuk designerlampe eller en stilren lænestol i god kvalitet og kan leve med, at den er produceret i mange eksemplarer, kan du altså i øjeblikket gøre en forholdsvis god handel.

Pas på spotpriser

Alligevel skal du ikke regne med at hente en Wegner-stol hjem for en hund. På Lauritz.com er hammerslagspriserne på alle varegrupper i gennemsnit faldet med 5 procent i de seneste seks måneder.

Bed om ægthedsbevis Der er bedre chancer for at finde de massive prisnedslag på steder, hvor private sælger direkte til andre private.

Til gengæld følger der en række risici med. Da der ikke er eksperter indblandet, er det dit eget ansvar at vurdere varens kvalitet og ramme den rigtige pris i forhold til den. Du skal også selv sørge for at sikre dig imod kopi- og hælervarer.

Det kan du gøre ved at bede om købskvitteringen og et såkaldt ægthedsbevis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Gå efter kvalitet
»Og så skal man bruge sin sunde fornuft«, siger Steen Trier fra Den Blå Avis. »Hvis en stol, der normalt koster 15.000 kroner, pludselig er til salg for 5.000, så er der nok noget galt. Så skal man holde sig fra det eller undersøge det grundigt, før man køber«.

Et andet tip til købere, der leder efter et lækkert og brugbart møbel, er at droppe kravet om, at designeren skal være kendt. Gå i stedet efter kvaliteten, anbefaler Peter Kjeldgaard fra Bruun Rasmussen.

Snedkermøbler til Ikea-priser
»Nogle gange undrer jeg mig over, hvad folk vil give for et skab, der ser moderne ud, men som dybest set er en omgang finér med spånplader indenunder, mens man i dag kan få ældre opbevaringsmøbler i virkelig fin snedkerkvalitet til samme pris som et IKEA-møbel«, siger han.

Og understreger, at man med de ukendte navne ikke kan være sikker på, at møblet stiger i værdi med alderen, som tilfældet kan være med etablerede designere.

»Men hvis man køber et skab i IKEA, er man til gengæld helt sikker på, at det ikke gør det«, lyder vurderingen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden