Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
skævt. Det gamle hus fra 1765 har gennem årene sat sig og er blevet meget skævt. Tove Lading har rettet de skæve vinduer op og tilføjet en muret, isoleret kile under bjælken over vinduerne.

skævt. Det gamle hus fra 1765 har gennem årene sat sig og er blevet meget skævt. Tove Lading har rettet de skæve vinduer op og tilføjet en muret, isoleret kile under bjælken over vinduerne.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan får du plads til det hele i en etværelses

Få badeværelse med vaskemaskine, walk-in-closet og spiseplads til seks på 33 m2.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Soveværelse, opholdsrum, køkken, badeværelse, fransk altan og walk-in-closet samlet på lidt over 30 kvadratmeter.

Det lyder som en ligning, der er svær at få til at gå op, men arkitekt Tove Lading har fundet en løsning i en lille lejlighed på Christianshavn.

Mens andre små lejligheder i bygningen for længst er slået sammen til større boliger, er denne lejlighed tro mod den oprindelige lejlighedsstørrelse og indretning fra 1700-tallet, som huset stammer fra.

»Vi har lavet køkkenet der, hvor ildstedet oprindelig lå, og skudt et badeværelse på 2,5 kvadratmeter ind bag køkkenet«, forklarer Tove Lading, som netop har udgivet bogen ’En fed lejlighed’.

Hun ejer lejligheden sammen med sin mand. Parret bor selv i en større lejlighed ovenpå, mens fire forskellige s’er på skift har boet eller bor i den lille ekstraresidens – en søn på vej hjemmefra, en svigermor på besøg, skilsmisseramte venner med behov for tag over hovedet i en periode og skiftende udenbys samarbejdspartnere på opgave i hovedstaden.

»Lejligheden er klart opdelt i en indadvendt del med sove- og arbejdsplads og en udadvendt del med køkken og opholdpladser, også til gæster.

Den opdeling er god at fastholde, ellers risikerer man hurtigt, at det hele kommer til at rode«, siger Tove Lading, som dog tilføjer, at dobbeltsengen også blev brugt til sofa og hænge ud-område for vennerne, da hendes søn boede i lejligheden.

LÆS ARTIKEL

Men det er en god ide at have muligheden for at opretholde et privat område, selv om pladsen er sparsom.

Netop rodebunker har Tove Lading på forhånd sørget for at begrænse forekomsten af: Et dybt walk-in-skab på cirka 1,20 x 1 meter er indrettet med hylder, stang til ophængning af tøj og gulvplads til blandt andet fodtøj, støvsuger, gulvspand med mere.

Skabet, som går fra gulv til loft, består af en halv væg og en ramme med store skabslåger på, og der er sørget for god belysning derinde.

Plads til ’klodserne’
Skabet markerer sammen med badeværelset overfor overgangen mellem lejlighedens indadvendte og udadvendte zone. Der er økonomiseret med pladsen til det yderste i badeværelset på 2,6 kvadratmeter, men alligevel er der blevet plads til en lille vaskemaskine, som kan kapere cirka 3 kg tøj.

»Min søn skulle jo ikke komme rendende hjem med sit vasketøj, hvis han skulle forestille at være flyttet hjemmefra«, indskyder Tove Lading med et smil.

Ventilationen i badeværelset er lavet, så den også suger inde i et skabsrum over vaskemaskinen. Dermed er der mulighed for at tørre mindre stykker tøj over vaskemaskinen.

LÆS ARTIKEL

Badeværelsesinstallationerne og toiletcisternen er bygget ind i det nederste af væggen, og en række spejlskabe ovenover gemmer alle toiletartikler af vejen og skruer op for en fornemmelse af mere plads, end der i virkeligheden er.

»Da vi istandsatte lejligheden, tog jeg udgangspunkt i de helt store ’klodser’, der skal være plads til i en hjem. Badeværelset kunne derfor ikke brede sig mere, end at der blev plads til, at dobbeltsengen kan stå både ud fra eller langs med væggen i det kombinerede sove- og arbejdsværelse. Det åbner for flere indretningsmuligheder«, fortæller Tove Lading.

Tænk i flere funktioner

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I køkkenet udpeger Tove Lading straks opvaskemaskinen, som mange måske vil kalde en luksus i et lille hjem. »Men sådan en er et must – ellers roder det. Pladsmæssigt fylder den ikke mere end et underskab, men til gengæld kan den vaske op«, jubler Tove Lading. Hun har vendt og drejet traditionel køkkenindretning, så det passer til pladsforholdene. Et par overskabe bliver brugt som underskabe under et smalt stykke køkkenbord, fordi de kun er 40 cm dybe og ikke 60 cm som ’rigtige’ underskabe. Vasken i det dybere køkkenbord overfor er vendt en kvart omgang, så den er mere dyb end bred, og det giver lidt mere bordplads på hver side. Under vasken er vandlåsen placeret bagest, så der er plads til en udtræksskuffe med skraldespand, rengøringsmidler osv. Det dybe bord giver også plads til en stang, hvor der hænger gryder og pander. »Når man ikke har så meget plads, gælder det om at udnytte så meget spildplads som muligt og sørge for, at indretning og møblement har flere funktioner«, fastslår Tove Lading og fremhæver et eksempel: LÆS OGSÅ

Bænken i det kombinerede køkken og opholdsrum er skabt af to tv-borde, så der er plads til opbevaring på hylderne under siddepladserne. Der kan sidde mange spisende på rad på bænken, og den bløde madras på toppen gør den også behagelig som soveplads. En ekstra foldehynde for enden af bænken kan bruges som ryglæn eller bredes ud til endnu en soveplads på gulvet.

Bordet ved bænken er langt og smalt, så der kan sidde mange og spise. Det har hjul under benene, så det er let at skubbe til side, hvis man har brug for mere gulvplads.

»Vi havde først et klapbord, men klappen og benene kom hele tiden i vejen for nogen eller noget på den sparsomme plads«.

Ud over bænken står der en par lette stole med armlæn ved bordet.

»Når man ikke har plads til mange møbler, skal ens spisestuestole være til at holde ud at sidde i en hel aften. De skal også fungere foran tv’et og til snak«.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der er fransk altan i stedet for vindue i køkkenets opholdszone.

»Det kan jeg kun anbefale, hvis det overhovedet kan lade sig gøre. I sommerhalvåret skruer en åben dør gevaldigt op for fornemmelsen af plads, luft og lys«.

Lejligheden giver hende og manden mulighed for at være sammen med folk på en anden måde, end hvis de var fuldtidsgæster i hendes eget hjem eller skulle bo på hotel.

»Det er rart at have en ekstra lejlighed, som man kan låne eller leje ud. Og det behøver ikke at være en eksisterende lejlighed, man indretter til formålet. I mange villaer og parcelhuse er det også muligt at indrette en selvstændig lejlighed. Det kan for eksempel være en løsning for folk, som har fået god plads, efter at børnene er flyttet hjemmefra, eller som har svært ved at få solgt deres hus til en fornuftig pris«.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden