Tøjvask. Få tekstilekspertens gode råd til, hvordan du bedst passer på dit nye tøj.
Foto: MIRIAM DALSGAARD (arkiv)

Tøjvask. Få tekstilekspertens gode råd til, hvordan du bedst passer på dit nye tøj.

Guides

Ultimativ vaskeguide: Sådan passer du på dit nye tøj

Gemte årets julegave lidt nyt til klædeskabet? Så kan du med fordel kigge med her og få tekstilekspertens råd til den bedst mulige behandling af tøjet.

Guides

Nyt tøj har en hel særlig fornemmelse over sig, og vil man bevare fornemmelsen bedst muligt og sikre sit tøj forlænget levetid, har Vera Friis, underviser og konsulent i Videnscentret TEKO, en række gode råd.

»Som udgangspunkt kan man sige, at vil man have tøjet til at se ud som nyt, kan man lige så godt lade det blive i skabet. Lige så snart tøjet bliver brugt, går noget af den finish af, som tøjet har fået fra producentens side«, fortæller hun og forklarer, hvordan tøjet kommer igennem en bestemt behandling for at få det til at se knitrende nyt ud.

Der er dog alligevel lidt, man i følge Vera Friis kan gøre for at bevare tøjet bedst muligt:

1. Vask kun, når det er nødvendigt Der er ingen grund til at vaske tøjet hver eneste gang, man har haft det på.

»Medmindre tøjet lugter grimt eller er blevet plettet, så kan det udmærket nøjes med at blive luftet et par timer - og så kan man vaske det, når det er nødvendigt«, råder Vera Friis.

Set ud fra et sundhedsmæssigt synspunkt bør man dog vaske alt nyt tøj før brug, da der kan være kemikalier i tøjet.

»Specielt børnetøj bør vaskes - og endda op til flere gange, før man tager det på«, understreger hun.

2. Undgå håndvask
Mange tror, at håndvask kan være den mest skånsomme måde at vaske tøjet på, men det er Vera Friis uenig i:

»De fleste, der håndvasker, sørger ikke for at få vaskemidlet ordentligt opløst i vandet. Der vil derfor ligge en masse små koncentrerede enheder af vaskemiddel, som risikerer at ødelægge farverne«, forklarer hun.

Hvis man alligevel foretrækker håndvasken, skal man sørge for at opløse sæben ordentligt, inden man vasker - og så skal man ikke lade tøjet ligge i vandet, men gå i gang med vasken med det samme og skylle og centrifugere det efterfølgende, så vandet kommer ud af tøjet hurtigst muligt.

3. Vælg det rigtige vaskeprogram
Vera Friis forklarer, at folk i et forsøg på at vaske mere hensigtsmæssigt overfor miljøet, fylder alt for meget i maskinerne og dermed ikke vasker tøjet efter anvisningen.

»Det er hårdere ved tøjet, når man fylder en maskine helt op, end hvis man vælger at vaske tøjet på skånevask eller finvask, hvor der er høj vandstand, maksimalt to kilo og mindre mekanisk behandling af tøjet«, fortæller hun og råder folk til at sætte sig mere ind i vaskesymbolerne, der helt specifikt forklarer, hvad tøjet kan tåle:

Tallet i vaskebaljen viser, hvor mange grader tøjet skal vaskes på. Typisk går det fra 30-95 grader.Tøjet må kun håndvaskes.
Tøjet må ikke vaskes.
Én streg under vaskebaljen betyder, at tøjet skal vaskes på et skåneprogram, hvor der bruges mere vand, mindre fyldning (max 2 kg) og færre tromlebevægelser.
To streger under vaskebaljen betyder, at tøjet skal vaskes på et ekstra skånsomt program - eksempelvis et uldvaskeprogram, hvor tromlen ikke kører rundt og med en lille fyldning.4. Vælg den rigtige sæbe
Vera Friis anbefaler, at man bruger et anerkendt vaskemiddel - og gerne et miljømærket middel, da de ofte er testet for effektivitet og farvebelastning.

SE LINKForbrugetrådets test af vaskepulver

Derudover fraråder hun brug af skyllemiddel, da det både er unødvendigt, miljøbelastende og kun har positiv betydning for syntetiske varer.

5. Vær varsom med effekter
Har tøjet detaljer i form af lynlåse, nitter eller lignende, kan det være en god ide at putte det i en vaskepose, så effekterne hverken skader maskine eller andet i vasken.

6. Husk tørring afhænger af tekstil
Der er stor forskel på, hvordan forskellige slags tekstiler skal tørres.

Har man med luvvarer såsom fløjl, velour, frotte og lignende, anbefaler Vera Friis, at man tumbler det.

»Det får fibrene til at rejse sig, og tekstilet ser flot ud igen«, forklarer hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Med andre tekstiler er det et vurderingsspørgsmål. Det er dog vigtigt at glatte tøjet ud i dets oprindelige form inden tørring for at fastholde formen.

Generelt kan tekstiler risikere at ændre dimension (eks. krympning) efter vask og tørring samt rensning, forklarer Vera Friis. Normalt forventer man, at tøj der tøretumbles efter vask vil ændre dimension efter tre gange vask og tørring.

Hvis tøjet derimod vaskes og hængetørres vil det være længere tid om at nå den totale dimensionsændring. Man kan desuden minimere en krympning væsentligt ved at strække beklædningen i facon før tørring.

Vil man være sikker på, hvad tøjet kan tåle og ikke tåle, bør man atter søge til vaskeanvisningen:

Én prik i en cirkel i en firkant betyder, at tøjet kan tørretumbles ved lav temperatur. Er der to prikker i cirklen, kan tøjet tumbles ved høj temperatur.Er der kryds over tørretumblingssymbolet, tåler tøjet ikke tumbling.De tre lodrette streger indikerer, at tøjet skal dryptørre.
Den vandrette streg indikerer, at tøjet skal liggetørre.
Tørresnoren i ikonet viser, at tøjet skal hænges op under tørringen.De to diagonale streger i venstre hjørne viser, at tøjet skal tørre i skyggen.
7. Strygning hjælper

Med et strygejern kan man delvist få genoprettet den pæne overflade, og Vera Friis fortæller, at især dampstrygejern er gode til dette.

»Strygning/dampning gør varen blank og pæn på overfladen og kan til en vis grad skjule begyndende pillingtendens«, fortæller hun og råder folk til at stryge tøjet, inden det bliver helt tørt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Igen er det dog vigtigt at være opmærksom på de symboler, der er i tøjet:

Prikken i strygejernet angiver, hvor varmt strygejernet må blive. Én prik betyder, at strygejernet ikke må komme op over 110 grader, mens to prikker tillader strygning på op til 150 grader, og tre prikker giver mulighed for strygning op til 200 grader.

Et strygejern med et kryds henover betyder, at tøjet ikke tåler strygning.FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden