Udfasning. Glødepærerne kommer snart til at tilhøre en svunden tid. Her er en guide til, hvordan du erstatter dem bedst.
Foto: RUNE PEDERSEN

Udfasning. Glødepærerne kommer snart til at tilhøre en svunden tid. Her er en guide til, hvordan du erstatter dem bedst.

Guides

Glødepæren slukkes i dag: Sådan vælger du det rette lys

Fra i dag er der slukket for fremstilling og import af glødepærer i EU. Tjek kaster lys over alternativerne og deres styrker og svagheder.

Guides

Sig farvel til watt og goddag til lumen, ra og kelvin. De tre er vigtige pejlemærker, når man skal vælge pærer og spots til sine lamper.

Det lyder mere kompliceret end i glødepærernes snart forgangne tid, og det er det også:

»Lyskilder har udviklet sig på samme måde som skrivemaskiner og telefoner. Tidligere var der ikke så meget at forholde sig til, men i dag er man nødt til at sætte sig ind i tingene og vælge mellem forskellige systemer og funktioner, når man skal have en computer eller en mobiltelefon. Det samme gælder i dag for lys«, siger Anne Bay, civilingeniør og direktør i Dansk Center for Lys, som er et uafhængigt videnscenter for lys og belysning, hvis formål bl.a. er at udbrede kendskabet til god og hensigtsmæssig belysning.

LÆS ARTIKEL Varmt eller koldt lys? Anne Bay råder forbrugerne til at sætte sig ind i tre begreber: lumen, som angiver lysets styrke, ra, som måler farvegengivelsen, og kelvin, som fortæller, om lyset er varmt eller koldt. »Har man styr på dem, er man godt rustet til at vælge det rette lys til sine lamper«, lover Anne Bay.

KLIK HER OG SE DENNE VISUELLE GUIDE TIL, HVORDAN DU FREMOVER SKAL VÆLGE PÆRE

Hos forhandlerne prøver man også at guide forbrugere og forenkle junglen af lysende valgmuligheder:

»Pærernes sokler behøver man ikke at bekymre sig om, for de er som hidtil. Men den anden ende af pæren – udseendet og mængden af lys, der kommer ud af den – kræver flere valg, end vi har været vant til«, siger produktchef Christian Hartmann, Dansk Supermarked.

LÆS ARTIKEL

Ifølge ham er vi dog allerede igennem den største ændring, når det gælder afskeden med glødepæren. Det skete allerede for to år siden, da de matte glødepærer blev udfaset, og lampeindehavere skulle finde lysløsninger, der ikke skar i øjnene som de tilbageværende klare glødepærer.

LED er fremtiden

EU’s beslutning om at udfase de energiforslugne glødepærer har i høj grad skubbet til i udviklingen af mere sparsommelige alternativer. Men ikke alt har været vellykket – der har bl.a. været bøvl med sparepærer, som ikke giver tilstrækkeligt lys, og har kortere holdbarhed, end forbrugerne bliver lovet.

»Sparepærerne er blevet bedre, men de er en mellemstation i udviklingen. Jeg tror, de forsvinder helt om nogle år. Fremtiden lys er især LED, som til stadighed bliver bedre og billigere«, forudser Anne Bay fra Dansk Center for Lys.

LÆS ARTIKEL Hos Energistyrelsen er projektleder Asser Simon Chræmmer Jørgensen heller ikke i tvivl om, at fremtiden i høj grad tilhører de langtidsholdbare LED-lyskilder. »Vi vil få flere eksempler på LED-belysning, hvor lyskilden er indbygget i lampen og aldrig skal udskiftes, fordi den holder i 30-50 år. Det vil ofte være længere end selve lampen«, siger han.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden