Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Udfasning. Glødepærerne kommer snart til at tilhøre en svunden tid. Her er en guide til, hvordan du erstatter dem bedst.
Foto: RUNE PEDERSEN

Udfasning. Glødepærerne kommer snart til at tilhøre en svunden tid. Her er en guide til, hvordan du erstatter dem bedst.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Glødepæren slukkes i dag: Sådan vælger du det rette lys

Fra i dag er der slukket for fremstilling og import af glødepærer i EU. Tjek kaster lys over alternativerne og deres styrker og svagheder.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sig farvel til watt og goddag til lumen, ra og kelvin. De tre er vigtige pejlemærker, når man skal vælge pærer og spots til sine lamper.

Det lyder mere kompliceret end i glødepærernes snart forgangne tid, og det er det også:

»Lyskilder har udviklet sig på samme måde som skrivemaskiner og telefoner. Tidligere var der ikke så meget at forholde sig til, men i dag er man nødt til at sætte sig ind i tingene og vælge mellem forskellige systemer og funktioner, når man skal have en computer eller en mobiltelefon. Det samme gælder i dag for lys«, siger Anne Bay, civilingeniør og direktør i Dansk Center for Lys, som er et uafhængigt videnscenter for lys og belysning, hvis formål bl.a. er at udbrede kendskabet til god og hensigtsmæssig belysning.

LÆS ARTIKEL Varmt eller koldt lys? Anne Bay råder forbrugerne til at sætte sig ind i tre begreber: lumen, som angiver lysets styrke, ra, som måler farvegengivelsen, og kelvin, som fortæller, om lyset er varmt eller koldt. »Har man styr på dem, er man godt rustet til at vælge det rette lys til sine lamper«, lover Anne Bay.

KLIK HER OG SE DENNE VISUELLE GUIDE TIL, HVORDAN DU FREMOVER SKAL VÆLGE PÆRE

Hos forhandlerne prøver man også at guide forbrugere og forenkle junglen af lysende valgmuligheder:

»Pærernes sokler behøver man ikke at bekymre sig om, for de er som hidtil. Men den anden ende af pæren – udseendet og mængden af lys, der kommer ud af den – kræver flere valg, end vi har været vant til«, siger produktchef Christian Hartmann, Dansk Supermarked.

LÆS ARTIKEL

Ifølge ham er vi dog allerede igennem den største ændring, når det gælder afskeden med glødepæren. Det skete allerede for to år siden, da de matte glødepærer blev udfaset, og lampeindehavere skulle finde lysløsninger, der ikke skar i øjnene som de tilbageværende klare glødepærer.

LED er fremtiden

EU’s beslutning om at udfase de energiforslugne glødepærer har i høj grad skubbet til i udviklingen af mere sparsommelige alternativer. Men ikke alt har været vellykket – der har bl.a. været bøvl med sparepærer, som ikke giver tilstrækkeligt lys, og har kortere holdbarhed, end forbrugerne bliver lovet.

»Sparepærerne er blevet bedre, men de er en mellemstation i udviklingen. Jeg tror, de forsvinder helt om nogle år. Fremtiden lys er især LED, som til stadighed bliver bedre og billigere«, forudser Anne Bay fra Dansk Center for Lys.

LÆS ARTIKEL Hos Energistyrelsen er projektleder Asser Simon Chræmmer Jørgensen heller ikke i tvivl om, at fremtiden i høj grad tilhører de langtidsholdbare LED-lyskilder. »Vi vil få flere eksempler på LED-belysning, hvor lyskilden er indbygget i lampen og aldrig skal udskiftes, fordi den holder i 30-50 år. Det vil ofte være længere end selve lampen«, siger han.Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden