Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

sparejul. 'Den der koger uden låg, han er ikke rigtig klog'. Og der er ingen grund til at glemme låget, for energiforbruget er tre gange så højt, hvis gryden ikke har låget på.
Foto: MORTEN LANGKILDE

sparejul. 'Den der koger uden låg, han er ikke rigtig klog'. Og der er ingen grund til at glemme låget, for energiforbruget er tre gange så højt, hvis gryden ikke har låget på.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spar på el-regningen når du laver julemaden

Snart skal julemaden koge og brase, men det betyder ikke, at energiforbruget i køkkenet behøver at eksplodere.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Julen varer længe, koster mange penge.

Sådan lyder Peter Fabers absolut korrekte analyse i juleklassikeren Højt fra træets grønne top. Alene juleaften bruger danskerne strøm for godt 10 millioner kroner ekstra ifølge tal fra Dansk Energi. Men julen kan sagtens blive billigere, uden at danskerne går på kompromis med hyggen og traditionerne. Mor og far i køkkenet kan nemlig få energiforbruget ned, hvis maden tilberedes på en energieffektiv måde.

»Helt op til 40 procent af en husstands elforbrug bruges i køkkenet, og i julen bruger vi typisk ovnen og komfuret mere end på noget andet tidspunkt i løbet af året. Men faktisk er det ret nemt at tilberede julemaden energieffektivt«, siger Mads Lindevall Kristiansen, projektleder i Go’ Energi.

Lad det koge og brase i samme ovn Ovnen er køkkenets store energisluger, og det er også her, at grisen og anden steger, frikadellerne lunes, og leverpostejen bager. Men faktisk kan forbrugerne spare op til 60 procent af energiforbruget, hvis grisen, anden og deres venner steger sammen. Husk blot på at stege ting sammen, som kræver samme temperatur.

Ovnen rummer flere besparelser, hvis stegen sættes ind, mens ovnen er kold. Efter den tilberedningstid, der står i opskriften, slukker du ovnen, og lader stegen stege færdig 5 - 10 minutter i eftervarmen. Det skærer 25 procent af energiforbruget.

De største besparelser får du dog, hvis du bruger microovnen i stedet for ovnen. Er fiskefileterne og frikadellerne til julefrokosten allerede stegt, kan du varme dem op i mikrobølgeovnen, der bruger op til 75 procent mindre energi end den rigtige ovn.

Risengrød koger i sengen

Men også komfuret kan bruges effektivt, så energiforbruget går i bund. Mundheldet siger, at 'den der koger uden låg, han er ikke rigtig klog'. Og der er ingen grund til at glemme låget, for energiforbruget er tre gange så højt, hvis gryden ikke har låget på.

Derfor skal kartoflerne have låget på, men du kan få en ekstra gevinst på 30 procent af energiforbruget, hvis vandet først varmes op i elkedlen, og kartoflerne ikke er helt dækket af vand.

LÆS OGSÅ

Til sidst er der både energibesparelser og ægte kvalitet at hente, hvis juledesserten helt flytter ud af køkkenet:

»Det er en ældgammel metode at lade risengrøden til ris a la manden koge færdig i sengen. Det sparer ikke bare på energien, det forhindrer også, at mælken koger over, og at du slipper for konstant at holde øje med komfuret«, siger Mads Lindevall Kristiansen.

»De gode råd giver selvfølgelig gevinst i juletiden, hvor energiforbruget er højt. Men de er værd at huske på hele året, hvor de kan hente kontante fordele hjem – lige som det er værd at huske på, at opvaskemaskinen er lige så energieffektiv som opvask i hånden, når der skal ryddes op efter julefesten«, siger Mads Lindevall Kristiansen.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie men...
    Vi holder sommerferie men...

    Henter…
  • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

    Henter…

    Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

  • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

    Henter…

    Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden