Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gør-det-selv. Tjek hjælper dig med at få styr på forberedelserne, inden du kaster dig over sommerens gør-det-selv projekter.
Foto: MAGNUS HOLM (arkiv)

Gør-det-selv. Tjek hjælper dig med at få styr på forberedelserne, inden du kaster dig over sommerens gør-det-selv projekter.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det skal du overveje, inden du går i gang med et gør-det-selv projekt

Få styr på mærkningsordninger, materialeforbrug og håndværkerfradrag.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sommerferien er en oplagt anledning for handymanden eller -kvinden til at trække i arbejdstøjet og kaste sig over nogle af de drømmeprojekter, der længe har ligget og vokset sig store i baghovedet.

Uanset om man overvejer at bygge en ny terrasse, udskifte vinduerne eller give huset en tiltrængt klat maling, kræver projektet grundige forberedelser, hvis man vil sikre sig et ordentligt resultat, der holder i det lange løb.

Tjek har samlet en række gode råd for at give gør-det-selv folket en håndsrækning med forberedelserne.

Tips og tricks

Ét er at få ideen - noget andet er at udføre den. Der findes et hav af gør-det-selv litteratur i boghandlerne, men internettet gemmer også på en skattekiste af artikler og video-tutorials med tips til de mest almindelige gør-det-selv projekter i hjemmet. Her er et par eksempler:

 • Flügger farver: tips og tricks til maling udendørs og indendørs på flere forskellige overflader.
 • Silvan: tips og tricks til gør-det-selv projekter indenfor byggeri, el og belysning, farver - samt diverse ombygninger og puslerier indendørs og udendørs. Ved hvert projekt angives en cirka pris og et cirka tidsforbrug.
 • XL Byg's online gør-det-selv udgivelser: tips og tricks til projekter inde og ude udgivet i magasinform flere gange om året. Alle tidligere udgivelser kan læses på XL Byg's hjemmeside.
 • Klik et håndværk: tips og tricks til renovering af ældre bygninger. Siden har især fokus på nogle af de uddøende metoder og discipliner, der forsvinder i takt med, at der anvendes mere moderne byggeteknikker.

Materialevalg

Der kan være stor forskel på materialerne i byggemarkedet - og selv om en træplade ved første øjekast ser ganske fin ud, er det ikke sikkert, at den overhovedet er egnet eller godkendt til det, som du forestiller dig at bruge den til. Kan pladen fx bruges til at holde fugt ude? Må den bruges indendørs eller afgiver den for mange giftige dampe? Er den beregnet til byggeri - eller må den kun bruges til møbler?

Energistyrelsen råder, at man går efter CE-mærkede byggevarer, så er man sikker på, at varen er testet og overholder kravene til blandt andet sikkerhed og sundhed.

CE-mærket, der skal sidde på selve byggevaren, dens emballage eller tilhørende dokumentation, viser, at byggevaren har en varedeklaration, der fortæller om dens egenskaber - eksempelvis hvor meget den kan holde til. Alt lige fra trægulve, fugtmembraner, isolering, gipsplader, søm og skruer skal CE-mærkes og må ikke sælges eller videresælges i Danmark eller EU uden mærket.

Se en liste over byggevarer, der skal CE-mærkes på Energistyrelsens hjemmeside.

At en vare er CE-mærket betyder dog ikke, at den kan bruges til al slags byggeri. Her kræver det en tur i bygningsreglementet, der fortæller, hvilke krav byggevarer skal overholde, før de må bruges i en bestemt type byggeri i Danmark.

Se kravene til byggeri i bygningsreglementet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vurdér materialeforbruget Som amatør kan det være noget nært umuligt at vurdere præcis, hvor mange liter maling man skal bruge til loftet - eller hvor mange tommer træ, der går til en dørkarm.

Miljøministeriet vil gerne spare gør-det-selv folket for at brænde inde med en masse ubrugte (og potentielt miljøskadelige) materialer, og på ministeriets hjemmeside ligger der derfor en materialeberegner, der gør det nemmere at vurdere, hvor meget man reelt har brug for.

Skal du eksempelvis male et rum i størrelsen 2,4 x 3 x 2,1 m (med 1 dør og 2 vinduer) med en maling med dækkeevnen 8-10 m 2/l, fortæller beregneren, at du skal bruge 2 liter maling per gang, du vil male rummet.

Prøv selv i gør-det-selv-beregneren.

Professionel hjælp

Ønsker du at hyre professionelle til at gøre det hårde arbejde, kan du frem til den 31. december 2012 benytte dig af håndværkerfradraget.

Fradraget giver dig fradrag for udgifter til arbejdslønnen til renoveringen, hvis du bor i en helårsbolig. Helt konkret får du et tilskud, der svarer til en tredjedel af lønudgiften og kan have en omregnet værdi af op til 5.000 kroner efter skat per person over 18 år i boligen.

Det kan du få fradrag for indtil den 31. december:

 • Reparation eller udskiftning af ruder i vinduer og terrassedøre med glas
 • Reparation, renovering, isolering og udskiftning af tag, herunder tagrender og afløb
 • Installation af solfangere og solceller
 • Reparation, maling og isolering af ydervægge
 • Reparation eller udskiftning af yderdøre, terrassedøre mv.
 • Fornyelse eller etablering af dræn
 • Installation af varmepumper, herunder jordvarmepumper
 • Installation eller forbedring af ventilation
 • Reparation eller udskiftning af olie- eller gasfyrskedler og varmeanlæg, samt biokedelanlæg
 • Udskiftning eller reparation af fjernvarmeenheder
 • Installering eller udskiftning af varmestyringsanlæg
 • Reparation eller fornyelse af elinstallationer
 • Reparation eller fornyelse af køkken og bad
 • Gulvarbejder
 • Brandsikring, herunder nettilsluttede røgalarmer
 • Installation eller forbedring af afløbsinstallationer
 • Reparation eller udskiftning af vandinstallationer

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Se hele listen på www.GoEnergi.dk/fradrag.

Skats hjemmeside kan du se, hvordan fradraget indberettes - og hvilke papirer, du skal sørge for at anskaffe for at kunne få det.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden