En-to-tre - det er nemt at få plads til en a-pære i PH-lampen. Foto: Jens Dresling.

En-to-tre - det er nemt at få plads til en a-pære i PH-lampen. Foto: Jens Dresling.

Guides

Sådan får PH-lampen plads til en A-pære

Tjek.dk har lyttet til læserne og kommer her med en guide til, hvordan du skaber plads i PH-lampen til en energisparepære.

Guides

Tjek-redaktionen giver efter for læsernes pres: Den gamle PH-lampe dør ikke med glødepæren.

Det skrev vi ellers tirsdag på Tjek.dk i artiklen Gamle PH-lamper dør med glødepæren.

Men siden har rigtig mange læsere gjort redaktionen opmærksom på, at man med nogle få simple ændringer kan få plads til de større energisparepærer i den populære lampe.

Det er pærelet
Vi lovede at prøve det selv. Og indrømmet - det er pærelet.

Det hele handler om at fjerne de to stykker plastic (se billede 1), der sidder på ledningen og fungerer som et afstandstykke mellem lampens top og fatningen. For at få plads til en stor 30 watts energisparepære måtte vi fjerne begge afstandstykker for at få plads til pæren.

Metoden er lidt forskellig afhængig af modellen. Vi testede på en årgang 1980.

Sådan skal du gøre:

1. Fjern hovedskærmen fra 'fatningsshuset'

2. Skub fatningshuset tilbage på ledningen, så du kan komme til fatningen, den røde plade og afstandstykkerne. (Billede 1)

3. Fjern den røde skive og træk det ene eller begge afstandstykker tilbage på ledningen.

4. Sæt nu den røde skive på ledningen igen - helt nede ved fatningen. (Billede 2)

5. Sæt en A-pære i fatningen, træk fatningshuset på igen, så toppen af huset hviler på den røde skive. (Billede 3)

6. Saml lampen igen.

Vi synes ikke, at lampen sidder så godt fast på ledningen uden afstandsstykkerne.

Derfor kan du - hvis pærens størrelse tillader det - save et stykke af afstandsstykkets brede del og sætte det forkortede afstandsstykke fast på ledningen mellem fatningen og den røde plade. Så sidder lampen stabilt igen.

Det er vigtigt, at du overhovedet ikke piller ved trækaflastningsstykket, som er det stykke plastic, der sidder fast i fatningen og ledningen med en skrue. Hvis den ikke er intakt, kan lampen falde ned.

Og vupti - din PH-lampe har plads til en stor A-pære.

louis poulsen, der forhandler PH-lampen oplyser i øvrigt til Tjek.dk, at man købe den røde hulskive i en udgave, hvor midterhullet er så stort, at der er plads til aflastningsstykket i hullet. Så vil lampen også sidde bedre fast uden afstandsstykkerne.

Ikke det rigtige PH-lys
Men som Niels Foldager fra København skriver, så bliver lyset fra PH-lampen aldrig det samme med en energispare-pære som med en glødepære.

»PH beregnede sin lampe med den forudsætning, at lyset praktisk talt opstod i et punkt: Nemlig i glødetråden på en klar pære. Alene at bruge matte pærer strider mod denne idé og lampens hele funktion som en spreder af jævnt, behageligt lys. Med sparepærerne bliver det helt håbløst«, skriver han.

Og Lars Hansen fra Brønshøj er enig:

»At sætte energisparepærer i en PH-lampe er da det rene blasfemi. Energisparepærer egner sig ikke til steder hvor man skal opholde sig mere end fem minutter ad gang. Farvemixet i lyset er helt forkert. Ja, også på nyere sparepærer«, skriver han.

Og ellers kan man jo, som flere læsere anbefaler, anskaffe sig et stort lager af glødepærer, så man har det rigtige PH-lys i mange år fremover.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce