Forårsrengøring. Hvorfor holde den tiltrængte forårssol ude af hjemmet, blot fordi ruderne er beskidte? Tjek hjælper dig med gode råd til vinduespudsningen.
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)

Forårsrengøring. Hvorfor holde den tiltrængte forårssol ude af hjemmet, blot fordi ruderne er beskidte? Tjek hjælper dig med gode råd til vinduespudsningen.

Guides

Forårssol: Sådan får du nemmest vinduerne rene

Styrk udsynet til foråret med en omgang vinduesvask. Vi guider til hvordan.

Guides

Solen skinner udenfor, og pludselig bliver det tydeligt, hvor beskidte vinduerne er blevet efter en lang vinter.

Der er mange meninger om, hvordan vinduer pudses bedst. Har du ikke en favoritmetode, har Tjek en fremgangsmetode klar:

LÆS GUIDE

Forberedelse

Først og fremmest bør du vælge det rette tidspunkt for arbejdet.

Du bør ikke pudse vinduer, mens solen skinner direkte på dem, da det kan give kedelige striber.

Start derfor på husets skyggeside og flyt dig modsat solen. Gå i krig med de vestvendte vinduer om formiddagen, og de østvendte om eftermiddagen.

Skulle du være så uheldig, at det fryser udenfor, kan du blande lidt husholdningssprit i vandet. Det modvirker frost.

Udstyr

Arbejdet er spildt, hvis udstyret ikke er i orden. Sørg derfor, at du ligger inde med:

  • En vinduesskraber: Gerne en med skarp gummikant. Prøv om du kan finde en professionel af slagsen, de fungerer ofte bedst.
  • En eller to spande/skåle: Husk at vælge modeller, der er nemme at manøvrere rundt med.
  • En indsæber: En klud, en svamp, et viskestykke eller lignende.
  • Sæbe: Det meste går an, dog bør du undgå farvede og parfumerede. Er dine ruder ekstra snavsede kan lidt salmiakspiritus i vandet spare dig for ekstra arbejde.
  • Vand: Lunkent eller koldt.
  • Noget at tørre efter med: Tørre klude, viskestykker eller lignende.

Procedure

1. Tjek kanterne
Allerførst er det en god ide at kaste et blik på vinduesrammerne. Det er sandsynligvis sjældent, at du kommer så tæt på dem, så brug lejligheden til at efterse for svampeangreb og lignende.

Svamp ses gerne som sorte belægninger i vinduesrammens kant og skal dræbes med et desinficerende middel. Der findes flere måder at komme svampen til livs på. Eksempelvis med brun sæbe, Rodalon eller en "iblødsætning" i atamon.

2. Hold styr på naboerne
Inden du begynder at plaske rundt med vand og sæbe, er det en god ide lige at tjekke, om underboen har åbne vinduer, eller om dit vandsjaskeri vil genere nogen nedenfor.

3. Dosér sæben efter behov
Start med at fylde dine spande/skåle med vand. Er dine vinduer kraftigt snavsede, eller vil du bare gerne spare på sæben, er det en fordel at fylde én med sæbevand og en med rent vand. På den måde kan du skylle din indsæber i det rene vand efter hver rude og nøjes med at skifte vandet, når det trænger.

Din sæbeopløsning bør i øvrigt ikke for tyk.

LÆS ARTIKEL

4. Sæb ind
Vask ruden ned med indsæberen. Sørg for at komme ud i alle hjørner.

5. Skrab af
Grib vindueskraberen og kør den over ruden efter et system, du synes fungerer. Det bedste resultat fås, hvis skraberen kun føres over våde flader. På tørre flader kan man risikere striber, eller i værste fald at skraberen bliver ødelagt.

6. Efterpolér
Når du er færdig med skraberen, bør du tage dine tørre klude/viskestykker og efterpolere ruden. Sværger du til avispapir kan dette også sagtens bruges, dog er det en god ide at bruge et sugende materiale til aftørring af vinduesrammerne.

Husk at udskifte dine "tørre" klude eller viskestykker løbende. Polerer eller tørrer du efter med en våd klud, kan du risikere at skulle starte forfra med ruden. Sørg for at have rigeligt med tørre klude med en god sugeevne liggende klar ved hånden. Undgå derfor helt nye viskestykker og klude vasket med skyllemiddel.

7. Tør op
Når vinduerne er ordnet, er det en god ide lige at tjekke vindueskarmen efter for vandrester. Vandet kan skade karmene, hvis det får lov at ligge, så det er vigtigt, at de tørres ordentligt af.

8. Nyd synet

Slap af og nyd forårssolen.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce