Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Trimning af termostaten. Det skal gøres mindst en gang om året for at få gang i gennemløbet, når fyringssæsonen starter.

Trimning af termostaten. Det skal gøres mindst en gang om året for at få gang i gennemløbet, når fyringssæsonen starter.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan sparer du på varmen

Læs hvordan du kan spare mange hundrede kroner uden at mangle varme eller vand.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

1. Få tjek på radiatorerne:
Tag termostatkapslen af. Muligvis skal en skrue løsnes først. Pres den lille stift ind med en skruetrækker eller lignende for at se, om den sidder fast og termostaten derfor ikke virker.

Luft ud i radiatorsystemet. Hold en klud under luftventilen, som typisk sidder i den anden side i forhold til termostaten, og løsn den forsigtigt med en tang. Luk hurtigt ventilen, når der kommer vand ud.

Fyld vand på. Tjek i manualen til dit varmeanlæg, hvor højt tryk der skal være. Trykmåleren kan som regel ses i eller på varmeskabet. Er trykket for lavt, så fyld vand på ved anlæggets påfyldningshane.

Er radiatorerne kolde eller lunkne på den nederste tredjedel? Så udnytter de varmen optimalt. Er de for varme eller kolde, tjek termostaterne og anlæggets fremløbstemperatur. Er varmtvandsbeholderen ældre end 15 år, så skift den ud.

Indstil radiatorer i samme rum på samme temperatur.

2. Få styr på Cirkulationspumpen:
De fleste, men ikke alle, huse har to cirkulationspumper. Den ene bruges til at fordele varmen i huset. Den kan med fordel slukkes/sættes i sommerposition i de varme måneder.

Den anden – som den på billedet – bruges til at fordele det varme vand, så det ikke tager for lang tid, fra du tænder, til det når vandhanen.

Sluk den om natten, og når der ikke er nogen hjemme i huset. Mange steder kan det klares ved at tilslutte et simpelt tænd-sluk-ur. Afhængigt af pumpen kan du spare cirka 150 kroner.

Bor du i et hus, hvor køkken og bad er tæt på varmtvandsbeholderen, kan du helt droppe cirkulationspumpen til det varme vand.

Besparelse (i el) er mellem 100 og 800 kroner, afhængigt af pumpen. Skift til en energivenlig cirkulationspumpe til radiatorer/gulvvarme. Du sparer omkring 700 kroner om året ved skift fra F- til A-pumpe.

En ny pumpe koster omkring 2.500 kroner og tjenes hjem på tre et halvt år.

3. Natsænkning/Klimatilpasning: Nogle anlæg har natsænkning. Det betyder, at du med et ur sætter varmen lavere om natten, og når du ikke er hjemme. Med natsænkning kan du spare 250-500 kroner om året. Med klimasænkning sætter man en føler udendørs. Den sørger for lavere temperatur i varmerørene, når det ikke er så koldt udenfor, og højere, når det er koldt. Besparelse: 500-1.000 kroner om året.

4. Skru ned for det varme vand:
Sænk temperaturen i varmtvands- beholderen fra 65 til 55 grader, og spar mellem 100 og 200 kroner om året.

Tjek det varme vand ved at måle toptemperaturen ude ved håndvasken og i køkkenet. Det må ikke være under 50 grader, så er der risiko for legionellabakterier i vandet. Tjek på anlægget, hvor du selv kan skrue op eller ned for vandet.

Er det svært at gennemskue, så få vvs’eren til at vise, hvor man skal skrue, og sæt et mærke på, så kan du selv gøre det fremover.

Du taber ikke komfort ved at have vandet på 50 grader – typisk kan man ikke holde ud, at badevandet er mere end 40-45 grader. Spar penge ved at sørge for, at varmtvandsbeholder og rør i uopvarmede rum er godt isoleret.

Kilde: Go Energi. Besparelserne afhænger af, om man har olie, naturgas eller fjernvarme.

Desuden tæller isolering, anlæggets alder og meget mere ind. Find en vvs’er, der kan foretage et varmetjek på www.goenergi.dk.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden