Guides

Sådan bekæmper du myrerne

Flittige, avancerede, aldeles harmløse og et dagligt irritationsmoment. Find spionageudstyr og tålmodighed frem, hvis du vil have bugt med myrerne.

Guides

Kolossale bunker af lig møder ham hvert forår, når døren til sommerhuset åbnes for første gang.

Den livlige kriblen, som præger huset om sommeren, er i april afløst af livløshed i dynger. Johan Ponsaing er træt af altid at skulle indlede sommerhussæsonen med at skovle døde myrer op fra hjørnerne, og tuerne i haven i Rørvig giver masser af små besøgende i stuen og på terrassen sommeren over.

Den gode nyhed er, at der er råd at hente. Både for dem, der som Johan Ponsaing er trætte af skovmyrer på sommerhusterrassen, og dem, som ikke gider at have sorte havemyrer løbende rundt hjemme i vindueskarmen.

Den dårlige er, at det er svært at slippe fuldstændig af med myrerne. I et skovområde med myretuer er det nærmest umuligt, men problemet kan begrænses.

Væk med de søde sager
Regel nummer ét er at holde opholdsstederne fri for søde sager.

»Ispapir og glas med saftevandsrester er myremagneter og skal derfor uden for rækkevidde. Skyl tingene af, hvis de står fremme på bordet, tøm skraldespanden tit og luk opvaskemaskinen ordentligt«, anbefaler skadedyrsbekæmper Finn Rasmussen, der tit har haft kunder i telefonen, som »er gået helt i panik efter at have åbnet en opvaskemaskine invaderet af myrer«.

Myrer lægger duftspor
Så snart én myre har fundet en lækkerbisken, lægger den duftspor ud til vennerne og skaber de velkendte myrestier.

Duftsporet kan brydes ved at hælde noget kraftigt duftende, for eksempel kaffe, peber eller lidt rengøringsmiddel, hen over stien, men det er symptombehandling og løser ikke det egentlige problem.

Har du myrer inden døre, vil det typisk være den almindelige sorte havemyre. Udfordringen er først og fremmest at finde ud af, hvor de bor, og så sætte ind med sine våben netop dér.

Her kan du faktisk drage nytte af en myresti, for ved at følge den finder du ud af, hvor de sultne småkryb kommer fra.

Myreboet er under huset
Selve myreboet vil sandsynligvis være under huset eller et andet utilgængeligt sted, men når du har udspioneret myrerne og fundet deres indgang til huset, kan du blokere den med gift, så de små fødder tager det med sig hver gang, de passerer dørtrinnet.

På den måde rammer du både den myre, der vandrer hen over giften og dem, der holder sig nede i boet for at grave gange og passe de nye larver.

Før du går i gang med insektmidlerne, skal du sikre dig, at det er godkendt til bekæmpelse af myrer, og at du ikke placerer det på steder, hvor det kan gøre skade.

For eksempel kan noget gift være farligt for din hund, og det er heller ikke en god idé at få det for tæt på køkkenredskaber og madvarer.

»Gennemgå huset med myreøjne og læg giften dér, hvor de færdes. Der er ingen grund til at fylde hele huset med gift«, siger Finn Rasmussen.

Tue-nedrivning betaler sig ikke
Johan Ponsaings sommerhus ligger i et område med mange nåletræer, som leverer masser af dejligt byggemateriale at opføre myretuer af.

»Der er fire tuer i haven, så jeg gør mig ikke noget håb om at slippe helt af med myrerne«, erkender han. Men den ene tue ligger lige foran brændeskuret, og det er, forstår man på den ellers tålmodige sommerhusejer, ret træls.

Generelt er det ikke god tone at bekæmpe myrer udendørs, fordi de ikke gør nogen egentlig skade. Desuden er det utrolig svært at få has på en myretue, da den er cirka lige så stor under jorden som det, du kan se på overfladen.

Men du kan uden brug af kemi påvirke myrerne til at bygge bo et sted, der passer dig bedre end lige der, hvor stangtennisstativet skulle have stået.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Røde myrer går efter sol, varme og tørhed

Først og fremmest går myrerne efter sol, varme og tørhed. Derfor kan du ved at vande grundigt på bestemte steder afholde dem fra at starte en ny tue netop der.

Hvis tuen allerede er bygget, kan man på biolog i Skov- og Naturstyrelsen, Jan Kjærgaards anbefaling »skygge dem ud« ved for eksempel at stille en tagplade op, der tager solen fra stedet.

Eller gøre livet hedt for dem ved at dække myretuen med en sort plastiksæk. Det kan få dem til at give op, flytte og begynde at samle nogle millioner grannåle ind til en ny bolig.

Myrer er nemlig så flittige, at selv Bibelen opfordrer os til at lære af dem: »Gå hen til myren, du dovne, se dens adfærd og bliv vis«. (Salomons ordsprog 6:6).

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce