Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Månedligt overskud. Selv uden håndværkerfradraget kan det ifølge GoEnergi.dk give et månedligt overskud fra dag ét, selv hvis man skal låne til investeringen. Klik på billedet for at forstørre det.
Foto: GoEnergi

Månedligt overskud. Selv uden håndværkerfradraget kan det ifølge GoEnergi.dk give et månedligt overskud fra dag ét, selv hvis man skal låne til investeringen. Klik på billedet for at forstørre det.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er håndværkerfradraget i kroner og øre

Hulmursisolering er mest lønsomt, hvis du vil have udbytte af håndværkerfradraget, viser ny beregner.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hulmursisolering og efterisolering af lofter er de projekter, som kan skaffe dig det største fradrag for håndværkerlønninger i statens boligjobpakke.

Det viser tal fra den uafhængige energioplysningsorganisation GoEnergi.dk

Projekter med en stor andel af arbejdsløn giver nemlkig det højeste fradrag, fordi fradraget udregnes i forhold til arbejdslønnenm, fortæller projektleder i GoEnergi.dk Michael Reuss.

Og med en ny beregner på GoEnergi.dk kan du nu tjekke, hvor meget du kan skære af regningen fra din håndværker med fradraget..

GUIDE:

GoEnergi.dk er efterfølgeren for Elsparefonden og er et offentligt men uafhængigt oplysningssite om energibesparelser.

Det såkaldte håndværkerfradrag giver hver voksen i en husstand en mulighed for at trække op til 15.000 kroner fra i skat. Det svarer rundt regnet til et tilskud til den samlede investering på en tredjedel, altså 5.000 kroner ved fuld udnyttelse eller 10.000 kroner, hvis man er to voksne.

Selvom den såkaldte BoligJobplan forsvinder fra årsskiftet, kan du altså stadig få fordel af ordningen de næste mange år på grund af lavere varmeregninger. Og flere renoveringsprojekter giver faktisk overskud i budgettet med det samme. Også selvom du som boligejer ikke har pengene stående på kontoen men skal ud og låne.

Her er et par eksempler på, hvad der kan spares, allerede inden der er indregnet fradrag for håndværkerlønnen. GoEnergi.dk har taget udgangspunkt i et 30-årigt fastforrentet kreditforeningslån med afdrag:

 • Isolering af hulmuren. Ca. 700 kr. pr. måned (hvis varmekilden er et oliefyr)
 • Udskift oliefyret med luft til vand varme-pumpe: Ca. 500 kr. pr. måned (oliefyr)
 • Efterisolering af loftet Ca. 100 kr. pr. måned (oliefyr)
 • Udskift ældre naturgas-kedel med ny: Ca. 100 kr. pr. måned (naturgas)
 • Solvarmeanlæg til varmt vand: Gevinst: Ca. 20 kr. pr. måned (naturgas)

»Fradraget og de historisk lave renter gør det billigere at energirenovere. Det er en god investering, fordi det både kan give luft i budgettet og gøre boligen mere værd«, siger projektleder i Go’ Energi Michael Reuss.

Du finder fradragsberegneren på GoEnergi.dk/fradrag hvor du indtaster den samlede udgift til håndværkerens arbejdsløn. Herefter får du en beregning af, hvor stor den del af regningen, du får som fradrag.

Med fradraget vil udgiften til et projekt som for eksempel hulmursisolering af et typisk parcelhus falde fra 31.000 kroner til 24.000 kroner. Og det er vel at mærke et projekt, der kan give en årlig besparelse på op mod 9.500 kroner. Investeringen giver således overskud efter to et halvt år.

Men som regneeksemplet viser, giver det øjeblikkelig gevinst på den månedlige budget, selvom investeringen sker med et kreditforeningslån.

GoEnergi.dk har samlet en række øvrige værktøjer, som gør det nemmere at komme i gang og vurdere økonomien i forskellige projekter.

Blandt andet kan man med værktøjet Boligtjek få anbefalinger til, hvilke energiforbedringer, der bedst kan betale sig i den konkrete bolig - herunder også anbefalinger om, hvilke elapparater, det kan betale sig at udskifte.

Ifølge Skat er det en betingelse, at arbejdet er udført inden den 31. december i år, men man kan godt vente med at indberette tallene på sin egen side hos Skat inden den 1. marts næste år.Du kan læse Skats vejledning her.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden