Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Det brogede tempeltræ Gingko biloba Variegata var populært hos Arne Jakobsens kunder på årets plantemarked i Kolding.Guld og krøl. Det gamle drivhus mangler de fleste ruder. I potten har Arne Jakobsen podet en guldregn med krøllede blade.

Det brogede tempeltræ Gingko biloba Variegata var populært hos Arne Jakobsens kunder på årets plantemarked i Kolding.Guld og krøl. Det gamle drivhus mangler de fleste ruder. I potten har Arne Jakobsen podet en guldregn med krøllede blade.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et levende skatkammer

Arne Jakobsens tilgroede planteskole i Glamsbjerg på Fyn rummer en mangfoldighed af sjældne træer og buske fra hele kloden.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er ingen skilte, som skriger op om 10 tagetes på tilbud eller spagnum til spotpris. I stedet gør et mosgrønt, slidt skilt diskret opmærksom på Jakobsens Planteskole. Er man uden sans for planterigets sjældne og mangfoldige skatte, ligner stedet ved første øjekast en forfalden rodebutik med et vildnis af vækster.

Kendere derimod rejser gerne over land og vand for at købe planter hos Arne Jakobsen i Glamsbjerg på Sydvestfyn.

Hans 33.000 kvadratmeter store planteskole rummer en rigdom af træer, buske og blomster, som man ikke finder i plantecentrene med ensartede potteplanter på rad og isbod ved kassen.

»Alle mine planter har en historie. Jeg har samlet dem i løbet af 45 år«, fortæller Arne Jakobsen, som selv udvælger, opformerer og poder sine planter.

Planter hentet over hele verden Arne Jakobsen kender både navnene på planterne og årstallet, da han anskaffede dem hver især. »Se, det er en sieboldinana-ask fra Japan. Den købte jeg i 1964«. »Akacietræet her er magen til et af dem, som dronning Ingrid fik fra mig i 1980’erne. Det står stadig ved Kancellihuset i Fredensborg«. »Platanen her stammer fra Cypern – den fandt jeg i 1976. Og her er en vortemælk, som en plantesamler har fundet i Nepal«. Tilladelser og tag selv

Arne Jakobsen er også selv på udkig, når han bevæger sig i naturen i Danmark og udlandet. Især heksekoste, som er dværgvækstformationer på planter, har hans interesse. De har det genetiske materiale til at lave nye dværgplanter af. Han har gentagne gange fået særtilladelse til at høste frø eller tage podemateriale fra træer og buske i botaniske haver og arboreter i ind- og udland. Andre gange har han forsynet sig på mere anarkistisk vis:

Du kan købe en efterkommer Mange af hans velvoksne træer og buske sælger han yngre efterkommere af.

I planteskolen kan man således købe kastanje med krispet løv, dværgvandgran, yellow pine med forfædre i Californien, trådcypres fra New Zealand og broget tempeltræ med varierede hvidgrønne blade. For blot at nævne et par eksempler.

Mange af planterne har et ’Jakobsen’ i deres latinske navn, fordi Arne Jakobsen har opformeret eller podet dem. Og det morer ham at genfinde en af sine egne planter på et plantemarked.

Plantesamlernes paradis Priserne er stærkt varierede: »De afhænger af planternes ejendommelighed. Men de fleste kunder spørger kun til planterne og ikke til prisen. Måske fordi mine priser er rimelige«, siger Arne Jakobsen, som f.eks. tager 130 kroner for en trådcypres. Hans kundekreds tæller både plantesamlere, som kommer rejsende langvejs fra, og mere ’almindelige’ planteskolekunder, som f.eks. gerne vil købe en kristtjørn og bliver overraskede, når Arne Jakobsen spørger »jamen, hvilken slags kristtjørn – jeg har jo mange forskellige«.
En samler viser frem

Engang dyrkede Arne Jakobsen sjældne roser i stor stil. Han har samlet på røn og havde over 50 forskellige. I disse år er han især optaget af buksbom, dværgstedsegrønne og kornel.

Andre samlinger er de kulørte småfugle – vagtler, zebrafinker, undulater og diamantduer, som pipper i deres bure, og katte, som Arne Jakobsen har ni af. Også sten og gamle træstykker er der samlinger af. Men altså især planter.

»Alle mine planter har en historie. Jeg har samlet dem i løbet af 45 år«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden