Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Indret med det rette lys

Kend dit og rummets behov for belysning, før du køber lampen. Her dur det ikke at falde for det smarte design.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når man skal indrette sig med lys, er der meget at tænke over, som lamper og rummets funktion, men for alle former for belysning gælder, at den skal bidrage til eller supplere dagslyset.

Udvalget af lamper og andre former for belysning er enormt, og derfor bør man gøre sig nogle overvejelser, inden man køber.

Alle kender til impulskøb – man falder for designet i stedet for det funktionelle, og lampens primære funktion går tabt. Derfor ender lamper tit i kælder eller på loft.

For det meste hænger der nedadrettet belysning i hjemmets rum. Det giver ofte en meget mørk fornemmelse, og rummet kommer til at virke mindre. Det skyldes, at lyset bliver koncentreret i et mindre område og ikke spredt i rummet.

 • Læs også:

Miks belysningen i rummet
En god ide er at mikse belysningen med forskellige former for lys. Der skal både være lys til at skabe hygge og lys til arbejdspladser, f.eks. i køkkenet, over spisebordet, ved computeren og i alrummet.

En måde at gribe lysindretningen an på er at gennemgå hvert rum, inden man erhverver sig nye lamper. Stil spørgsmål som:

• Hvad mangler der i rummet? Hvilken form for lys kræver det at skabe en helhed?

• Skal rummet have en funktionel belysning, altså koncentreret lys? Hvordan supplerer forskellige lyskilder hinanden?

• Mangler rummet opadrettet eller nedadrettet belysning?

• Mangler rummet lys, der giver stemning?

• Passer belysningen til møblerne?

Tryl med spejle og lysdæmpere
Vurder også rummets størrelse. Små rum med lavt til loftet har ikke gavn af nedadrettede lamper, der får rummet til at virke mindre.

Modsat kræver store rum store lamper, så lyset ikke forsvinder.

Effekter som spejle er en god løsning til at optimere lyset. Lysdæmpere, som regulerer lyset i forhold til årstidens luner og ikke mindst tidspunktet på døgnet, er også en løsning, hvor én lampe kan udfylde flere funktioner.

 • Farveskift Denne type er den ultimative spotlampe. Man kan skifte farverne ud, alt efter rummets indretning. Den giver et koncentreret lys og er fra Philips. Den koster fra 1.399 kr., alt efter størrelse.

I gulvhøjde Lyset på gulvet var det rene lir, da indehaveren fik det lavet. Senere viste det sig at være et godt valg, da den indirekte belysning om natten var en stor hjælp, når der f.eks. skal gøres en sutteflaske klar.

Kantet med pels
Ring of Light hedder bordlampen, som man kan studere nærmere på Elsa-Somano.blogspot.com. Lampen, der forhandles af House of Furnitures, koster 1.999 kr.

Fund
Lampen fra Silvan minder om en designlampe, som ejeren havde set til 45.000 kr., som ejeren syntes, var lige i overkanten. Derfor var det et kærkomment bud, han spottede i Silvan, da denne kostede 1.900 kr. Den giver et lys, der nærmest kaster sig ud i rummet.

Mest mulig
På et lille badeværelse er det en god ide at få alt det lys, man kan, med små spots eller anden form for belysning, både i loftet og gerne små koncentrerede steder. En fin detalje er spejlet med belysning, som skaber hygge og atmosfære. Spejlet der er fra Ilva, koster ca. 1000 kr.

Selvgjort
Den pink fjerlampe er hjemmelavet af en rispapirlampe fra Ikea, som der er limet fjer på med limpistol.

Ranker
Lampen af glas er fra firmaet Boutique van Deurs, www.boutiquevandeurs.dk.

Ekstra lys

Lamper i glas giver dobbelt så meget lys som lamper med lukket skærm. Belysningen ved spisebordet bliver her både hyggelig og funktionel. Lampen, der hedder Himalaya, er fra House of Furnitures og koster for en lille, mellem og stor henholdsvis 1.098 kr., 1.298 kr. og 1.798 kr.

 • Læs også:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden