Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Varme på tilbud. I forrige uge var der hele tre varme- og klimaanlæg i tilbudsavisen fra dagligvarekæden Bilka. Annonceteksterne fra Bilka lover op til 70 procents besparelse på varmeregningen, men om anlæggene overhovedet egner sig til de formål, man ønsker at bruge dem til, og om man får det forventede udbytte, kan være yderst vanskeliget at gennemskue uden hjælp fra fagfolk.
Foto: Pluk fra Bilkas tilbudsavis 17.-23. august.

Varme på tilbud. I forrige uge var der hele tre varme- og klimaanlæg i tilbudsavisen fra dagligvarekæden Bilka. Annonceteksterne fra Bilka lover op til 70 procents besparelse på varmeregningen, men om anlæggene overhovedet egner sig til de formål, man ønsker at bruge dem til, og om man får det forventede udbytte, kan være yderst vanskeliget at gennemskue uden hjælp fra fagfolk.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Varmepumper hitter i sommerhuset

Du kan spare meget ved at udskifte dyr elvarme med en varmepumpe. Men køb ikke et tilfældigt tilbud, advarer fagfolk.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et anlæg, som kan forvandle kold udendørsluft til varme inde i boligen, lyder forjættende.

Men man bør søge råd hos sagkundskaben og kalkulere anskaffelsen grundigt igennem, inden man investerer i en luft-til-luft-varmepumpe.

Ellers risikerer man, at det, som skulle være en besparelse, i stedet kommer til at koste dyrt på både energi- og miljøregnskabet.

Bedre end elpaneler i sommerhuset Sådan lyder opfordringen fra både Elsparefonden og Tekniq, som er vvs- og elinstallatørernes brancheorganisation.

Ingen af stederne er man modstandere af varmepumperne. De kan sagtens være den helt rigtige løsning f.eks. som afløser for elpaneler i sommerhuse, hvor de kan udnytte energien tre gange bedre end elvarmen.

Men man bør læse på lektien og ikke ukritisk kaste sig over det første tilbud, man får øje på.

Rust dig mod ærgrelser
Inden længe bliver det lettere at ruste sig mod varmepumpeærgrelser.

Elsparefonden lancerer en ny mærkningsordning for varmepumper til sommerhuse i september.

Mange krav til pumpen Fondens elsparemærke vil blive tildelt de mest energieffektive varmepumper på markedet på samme måde, som Elsparefonden har gjort det med blandt andet hårde hvidevarer, computere og A-pærer.

Ud over at være energieffektive skal varmepumperne bl.a. være beregnet til det nordiske klima, have et reservedelslager og opsættes af professionelle installatører.

Køb ikke de billigste
Ifølge Elsparefonden og Tekniq er der mange faldgruber, når det gælder varmepumper:

»Vores erfaring er, at man skal holde sig fra de allerbilligste anlæg fra byggemarkedet. De kan ganske enkelt ikke levere varme hele vinteren. De kræver en basisvarme på mere end 10 grader i huset for at fungere, og den temperatur kommer vi jo typisk under i vintermånederne. Så iser anlægget til og kan ikke fungere, eller også må man bekoste anden opvarmning for at nå basisvarmen«, forklarer teknisk konsulent Nils Lygaard fra Tekniq.

Kostbar køling

I sommerheden kan det være fristende at bruge varmepumpen ’omvendt’ og lade den tjene som kølende airconditionanlæg, men her advarer Nils Lygaard om, at boligens elmåler og dermed ejerens tegnebog kan blive voldsomt belastet, da den facilitet kræver meget energi. Nils Lygaard anbefaler, at man holder sig til de store, etablerede mærker på markedet, når man skal vælge varmepumpe:

Hyr en installatør »Så kan man regne med både service og reservedele, også om 10-15 år«. Både Nils Lygaard og projektleder i Elsparefonden Michael Reuss fremhæver Teknologisk Instituts liste over godkendte varmepumper som en oplagt vejviser til varmepumpevalget.


Og så skal man tage en autoriseret installatør med på råd og til at udføre installationen. Ingen entydig rådgivning Drømmer man om at kappe forbindelsen til fjernvarmeværket eller naturgasanlægget hjemme i helårsboligen og i stedet bruge en varmepumpe, vil en opvejning af fordele og ulemper højst sandsynligt falde ud til fordel for den eksisterende løsning – bl.a. fordi luft til luft-varmepumpen ikke leverer varmt brugsvand. Michael Reuss understreger, at det er yderst vanskeligt at rådgive entydigt, når det gælder valg af varmeanlæg:
Jordvarmeanlæg også en mulighed

»Ud over valget af selve varmepumpen er der mange andre forhold, der spiller ind: økonomi, miljøbelastning, boligens ventilation og isolering osv.«.

Ifølge Michael Reuss vil jordvarmeanlæg typisk være mere relevante for helårsboliger end luft-til-luft-anlæg, og netop den type anlæg vil Elsparefonden lave en mærkningsordning for senere på efteråret.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden