Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
TAGE CHRISTENSEN /Politiet
Foto: TAGE CHRISTENSEN /Politiet
Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan du også bruge opvaskemaskinen til

Ej blot til opvask. Bryd vanen og brug køkkenets hjælpende ånd til madlavning, tekstilrens og børnenes legetøj.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ahh en opvaskemaskine!

En dejlig husassistent, der forvandler køkkenbordets stabler af møgbeskidt opvask til funklende glas, spejlblankt bestik og indbydende tallerkener. Men hvorfor stoppe her?

Faktisk kan opvaskemaskinen blive en sand multimaskine hvis man bryder vanetanken og udnytter vand, varme og motorkraft på flere måder.

Vi har samlet tips og inspiration til et par af de ting din opvaskemaskine også kan bruges til. Nederst på siden kan du dele dine erfaringer med tjek.dk's læsere.

Et rent køkken Et af køkkenets vigtigste bestanddele er køleskabet. Alligevel forsømmer mange danskere at holde det rent. Også selvom et beskidt af slagsen kan medføre ubehagelige ting som opkast, diarre og måske kræft.

Nye undersøgelser har vist, at danskerne kun gør deres køleskab rent tre-fire gange om året, men faktisk bør det ske en gang om ugen.

Når rengøringen sker så sjældent kan man fristes til at tro, at det er fordi mange finder processen besværlig. Men har man en opvaskemaskine kan rengøringen ordnes i et snuptag.

Pak de varmefølsomme madvarer i kølebokse eller isoler dem med flere lag plastposer. Afmonter hylder og skuffer, prop dem i opvaskeren, tryk start. Tør det tomme køleskab af med en opvredet klud. Bip bip - opvaskeren er færdig, og du kan sætte det hele på plads igen i et rent, bakteriefrit skab. Hurra!

Andre dele af køkkenet, der med fordel kan få sig en tur i opvaskeren er: emhættens fedtede gitter, den brugte opvaskebørste, ovnens smudsige rist, plade og bradepande (hvis der altså er plads!) og gaskomfurets rist af emaljeret jern.

Er risten af støbejern må den ikke komme i opvaskemaskinen!

Et udvidet komfur
Måske forbinder du i højere grad din opvaskemaskine med madens sørgelige rester end dens tilblivelse. Ikke desto mindre kan du bruge din maskine som en udvidelse af komfuret.

Lyder det mærkeligt? Det er det egentlig ikke.

Tricket er at forsegle kyllingen, anden, kalkunen, laksesiden, eller hvad du nu ellers vil proppe derind, med hermetisk lukkede plastposer. Derefter lægges pakken i opvaskemaskinen, man vælger et varmt program og trykker start.

Opvaskemaskinen vil fungere som en dampovn, og trylle fisk eller kød om til lækker saftig mad. Og du behøver ikke rengøre maskinen først.

LÆS ARTIKEL

At lave mad i opvaskemaskinen er altså ikke så sært som det lyder, men tilbereder du eksempelvis fjerkræ bør du altid alliere dig med et stegetermometer. Temperaturen i en opvaskemaskine når ikke ovnens højder, og det er derfor vigtigt at sikre sig at kødet bliver gennemstegt. Ikke mindst for at undgå risikoen for salmonellaforgiftning.

Fremgangsmåder og inspiration til madlavning i opvaskemaskinen kan findes på nettet. Her er et par links:

Frisk legetøj i en fart
Er børnenes plastiklegetøj blevet fedtet til af mange timers leg, eller har du fundet en bunke brugt Lego i genbrugsen?

I en balje med sæbevand kan man ofte få lov at stå længe og bikse med snavset i de små kroge, men i opvaskemaskinen klares arbejdet for dig, og legesagerne bliver så gode som nye.

For at undgå at legoklodser og playmobilmænd sprøjter rundt i maskinen og gør skade under vasken, er det en god ide at lægge dem så de sidder fast. Har din maskine en bestikbakke øverst er den perfekt til formålet. Findes der små dele der kan falde af, bør de fjernes inden vask.

Husk at trælegetøj ligesom træredskaber ikke har godt af en tur i maskinen.

En hat uden buler
Hører du til den del af befolkningen, der ynder at bære kasket, så kender du sikkert også til at både skygge og front kan få en hård medfart i vaskemaskinen. Omvendt kan en håndvask ofte have svært ved at få bugt med den genstridige snavs.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I opvaskemaskinen lægger du kasketten i glasskuffen så den ikke kastes omkring i maskinen, hvorefter du vælger et passende program. Voila! Kasketten vaskes grundigt, uden at få tæsk.

Har din kasket et skrøbeligt print eller en særlig farvesammensætning kan det dog være at du lige skal tænke dig om.

Andre tekstiler der med fordel kan få en tur i opvaskeren er toilet- eller sminketasken, hvor shampooen er lækket, der er gået hul på pudderdåsen og læbestiften er smattet ud.

Vend den på vrangen, og spænd åbningen ud over tallerken- eller glasholdere så vandet kan finde vej til alle kroge. Nu bliver den ren uden risiko for sminkeaflejringer på dit tøj.

Andre idéer

Trænger tandbørsten eller hårbørsten til en rengøring (måske lå den i den beskidte toilettaske?), kan disse også sagtens blive vasket op.

Husk dog at tandbørsten ikke bliver desinficeret ved 60 grader. Og tøm hårbørsten for hår. Så er du fri for at pille hårbolde ud af filteret senere.

Bruger du din maskine til andet end opvask? Nedenfor kan du dele dine erfaringer med tjek.dk's læsere.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden