Foto: DRESLING JENS
Hjemmet

Danskerne anmelder skimmelsvamp

Antallet af sager om skimmelsvamp vokser voldsomt hos Teknologisk Institut. I ni ud af ti sager er der bid.

Hjemmet

Teknologisk Institut er ved at drukne i sager om skimmelsvamp.

Hvor instituttet for få år siden havde tre mand til at håndtere undersøgelser og rådgivning i sager om den skadelige svamp, arbejder ti mand i dag på højtryk.

»Vi har 800-1.000 sager på et år, og der er en lodret stigning i sagsmængderne. I de seneste to år har danskerne fået øjnene op for, at skimmelsvamp er et stort problem«, siger teamleder Carsten Johansen fra Teknologisk Institut.

Når instituttet tager ud og tjekker for skimmelsvamp, finder man svamp i 90 procent af tilfældene.

Svampe gør folk syge

Skimmelsvampe i boliger kan give helbredsgener som hovedpine, irriterede slimhinder og åndedrætsbesvær. Teknologisk Institut får henvendelser om svampe gennem fra både lejere, udlejere og private boligeejere.

Samtidig bliver skimmelangreb i boliger nu opfattet som uacceptabelt, hvor holdningen tidligere var mere afslappet i retning af 'det er nok ikke noget problem'.

»Det er meget tydeligt, at danskerne er blevet mere bevidste om problemerne med skimmel. I dag er skimmelangreb noget, beboerne vil have gjort noget ved – også hvis de selv skal betale«, siger Carsten Johansen fra Teknologisk Institut.

Vådt vejr giver svampen medvind
De mange sager skyldes ikke kun øget årvågenhed. Regn i store mængder og høj luftfugtighed er med til at give skimmelsvamp gode livsvilkår.

»Husene bliver ramt af de ændrede mængder regn, og har man først haft vand i kælderen, har skimmelsvamp gode vilkår. Samtidig gør den høje luftfugtighed udluftning endnu vigtigere end det var før«, konstaterer Carsten Johansen.

Efter en vandskade råder Carsten Johansen private husejere og udlejere til at tage den store reparation med det samme. Hvis der ligger fugtigt materiale tilbage, som ikke kan tørre, udvikler skimmelsvamp sig let, og så kan det blive endnu dyrere.

/ritzau/

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce