Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: DRESLING JENS
Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne anmelder skimmelsvamp

Antallet af sager om skimmelsvamp vokser voldsomt hos Teknologisk Institut. I ni ud af ti sager er der bid.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Teknologisk Institut er ved at drukne i sager om skimmelsvamp.

Hvor instituttet for få år siden havde tre mand til at håndtere undersøgelser og rådgivning i sager om den skadelige svamp, arbejder ti mand i dag på højtryk.

»Vi har 800-1.000 sager på et år, og der er en lodret stigning i sagsmængderne. I de seneste to år har danskerne fået øjnene op for, at skimmelsvamp er et stort problem«, siger teamleder Carsten Johansen fra Teknologisk Institut.

Når instituttet tager ud og tjekker for skimmelsvamp, finder man svamp i 90 procent af tilfældene.

Svampe gør folk syge

Skimmelsvampe i boliger kan give helbredsgener som hovedpine, irriterede slimhinder og åndedrætsbesvær. Teknologisk Institut får henvendelser om svampe gennem fra både lejere, udlejere og private boligeejere.

Samtidig bliver skimmelangreb i boliger nu opfattet som uacceptabelt, hvor holdningen tidligere var mere afslappet i retning af 'det er nok ikke noget problem'.

»Det er meget tydeligt, at danskerne er blevet mere bevidste om problemerne med skimmel. I dag er skimmelangreb noget, beboerne vil have gjort noget ved – også hvis de selv skal betale«, siger Carsten Johansen fra Teknologisk Institut.

Vådt vejr giver svampen medvind
De mange sager skyldes ikke kun øget årvågenhed. Regn i store mængder og høj luftfugtighed er med til at give skimmelsvamp gode livsvilkår.

»Husene bliver ramt af de ændrede mængder regn, og har man først haft vand i kælderen, har skimmelsvamp gode vilkår. Samtidig gør den høje luftfugtighed udluftning endnu vigtigere end det var før«, konstaterer Carsten Johansen.

Efter en vandskade råder Carsten Johansen private husejere og udlejere til at tage den store reparation med det samme. Hvis der ligger fugtigt materiale tilbage, som ikke kan tørre, udvikler skimmelsvamp sig let, og så kan det blive endnu dyrere.

/ritzau/

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden