Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fra forsøget med at gentage eksplosionen i biopejsen fra cafeteriaet i Brøndby Hallen i går.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

16-årig forbrændt af eksplosion i biopejs

Brandekspert: Smarte designere tænker ikke på brandfaren i nye produkter.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Sidste år blev en 16-årig pige i København alvorligt forbrændt, da en såkaldt biopejs blev så varm, at den smeltede rawplugs'ene i ophænget, den var sat fast på væggen med.

Pigen lå på gulvet, og da pejsen væltede ned, spredtes dens indhold af brændende ethanol ud i stuen og forårsagede så kraftige forbrændinger, at pigen måtte indlægges på en brandsårasfdeling.

Tidligere på året blev to mænd forbrændt ved en eksplosion i en bioethanol-pejs - den ene livsfarligt

Lidt for smarte »Nogen gange bliver produkterne lidt for smarte, og dem der laver dem tænker ikke altid over brandfaren i de produkter, de laver«, fortæller brandundersøger, Thomas Ballby fra DBI - Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut.

SE OGSÅ

På baggrund af endnu to tilfælde af eksplosioner i de såkaldte biopejse - en på Færøerne og senest den 9. november i Brøndby Hallens restaurant, har Thomas Balleby i samarbejde med Sikkerhedsstyrelsen og politiet gennemført en test med den sidstnævnte pejs.

Som led i testen blev der med vilje spildt noget bioethanol under påfyldningen af brændstoffet, hvorefter der blev tændt for pejsen.

Eksplosion efter 20 minutter
»Cirka 20 minutter efter antændelsen udløste de opvarmede ethanoldampe en eksplosion. Det dokumenterer, hvordan en eksplosion i en pejs af denne type kan opstå«, fortæller Thomas Balleby.

Testen blev gennemført på DBI’s brandlaboratorium i Hvidovre.

De såkaldte biopejse skal illudere rigtige pejse men sælges helt uden aftræk, så de kræver kraftig ventilation, hvis de bruges i små rum for ikke at suge så meget ilt ud af luften, at beboerne risikerer hovedpine og kvalme.

Det lykkedes det i går Thomas Balleby at genskabe eksplosionen i Brøænbyhallens restaurant i et kontrolleret forsøg i et samarbejde med Politiet og Sikikerhedsstyrelsen.

2 cl var nok

»Jeg spildte med vilje lidt bioethanopl (2 cl. svarende til en snaps, red.) ved siden af de tre skåle, som bioethanolen skal brænde i. Problemet med den konkrete biopejs er, at den spildte bioethanol løber ned i et lukket rum nedenunder, og her bliver det lige så stillet varmet op, indtil det eksploderer ved en temperatur på omkring 400 grader«, fortæller han.

Forsøget blev filmet af politiet og Sikkerhedsstyrelsen. Du kan se filmen herunder:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden