Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Hver tredje lyskæde er farlig på grund af dårlig isolering og for tynde ledninger, viser en rapport fra EU-Kommissionen. Arkiv
Foto: LARS HANSEN

Hver tredje lyskæde er farlig på grund af dårlig isolering og for tynde ledninger, viser en rapport fra EU-Kommissionen. Arkiv

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver tredje julelyskæde er farlig

Lyskæder kan give brand og elektriske stød. Danske kæder tjekkes nu.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er direkte risiko for brand og elektriske stød ved hver tredje julelyskæde.

Det viser en ny rapport, der i dag offentliggøres af Europa-Kommissionen.

Julelyskæderne er farlige af tre årsager, som alle handler om ledningerne.

De er for tynde, og det kan medføre overophedning og dermed brand. De er ikke fastgjort rigtigt med skrueklemmer, så brugeren risikerer elektriske stød, og endelig er ledningerne ikke isoleret rigtigt, hvilket også giver risiko for elektriske stød.

SE OGSÅ

Kommissionens advarsler kommer efter en markedsovervågning i fem EU-lande – Holland, Slovakiet, Slovenien, Tyskland og Ungarn.

Danmark er ikke omfattet af projektet, men i Sikkerhedsstyrelsen siger Dorthe G. Rasmussen, at styrelsen i løbet af 14 dage vil have tjekket, om de farlige lyskæder i rapporten også er på det danske marked.

Sikkerhedsstyrelsen vil tjekke
»I givet fald vil de blive salgsstoppet eller trukket tilbage afhængig af farlighed«, siger hun.

196 vilkårligt udvalgte lyskæder i alle prisklasser blev testet med forskellige mellemrum i perioden november 2007 – maj 2009.

Det blev undersøgt, om lyskæderne opfyldte over 20 administrative og tekniske krav. Mange lyskæder dumpede i flere kategorier.

Kommissær advarer forbrugerne
»Hvis lysene skal brænde hele julen over, skal forbrugerne kunne stole på, at der ikke er gået på kompromis med sikkerheden«, siger EU-kommissær Meglena Kuneva.

Men hun advarer også forbrugerne om selv at være opmærksom:

»Forbrugerne skal også selv sørge for at minimere sikkerhedsrisikoen – så tænk jer om og pas på!«, lyder opfordringen fra kommissæren.

Ikke forsynet med advarsler

Ved hver tredje af de undersøgte lyskæder var der som nævnt alvorlige mangler ved konstruktionen af stikpropper, skrueklemmer, ledninger, isolering og beskyttelse mod elektriske stød.

Andre 40 procent af lyskæderne var ikke forsynet med advarsler, og en ordentlig brugsanvisning manglede på næsten 35 procent af lyskæderne.

Nogle lyskæder dumpede i næsten alle de tekniske prøver.

I Ungarn viste 95,7 procent af de testede lyskæder sig at udgøre en alvorlig fare for forbrugerne, mens »kun« 56 procent af de undersøgte kæder i Holland havde en eller anden mangel.

Holland har overvåget markedet for lyskæder i otte år og derfor har kunnet halvere antallet af farlige produkter, hedder det i rapporten.

Fire ud af ti af de 196 testede lyskæder, som dumpede i testen, var fra Kina.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden