0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Så eksplosiv er spritten til biopejsen

Tjek.dk har bedt en sprængningsekspert sætte ild til 10 liter bioethanol.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Politiken TV
Foto: Politiken TV

Der er bioethanol i tønden til højre. Det har antændt olien i tønden til venstre. I et hjemmet vil branden være mere ude af kontrol, da der også vil være ild i dampene.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der står masser af de nye biopejse rundt om i de danske stuer.

De er praktiske, fordi de ikke kræver skorsten. Men de kan samtidig udvikle sig til rene brandfælder, hvis bioethanolet ikke bliver brugt med en god portion omtanke.

Tjek.dk har i de seneste par uger beskrevet, hvordan biopejse er eksploderet.

En 16-årig pige er blevet voldsomt forbrændt, da en biopejs faldt ned fra væggen, og senest har 27-årige Benjamin Withen fortalt, at han var døden nær, da han ville hælde ekstra bioethanol på den brandvarme pejs.

LÆS ARTIKEL

For at vise hvor farlige biopejsene er, når man behandler dem forkert, har Tjek.dk bedt sprængningsekspert Mikkel Lerdrup fra Dansk Sprængnings Service om at teste, hvor galt det kan gå.

Eksploderer på få sekunder
I testen, der foregår på Helsingør Brandskole, sætter han ild til en 2-liters flaske med bioethanol. Ved siden af står der fire uåbnede flasker.

Han lader ilden brede sig, og i løbet af ganske få sekunder kommer de fire andre beholdere under tryk og eksploderer. Brændende bioethanol flyver op i luften og branden er ude af kontrol. Den flyvende ethanol sætter ild i en tønde med olie ved siden af.

»Men det her forsøg vil ikke ligne en brand i hjemmet. Den vil brede sig lynhurtigt og i løbet af ganske få minutter vil store område brænde«, forklarer Mikkel Lerdrup.

LÆS ARTIKEL

Det skyldes, at temperaturen i hjemmet er så høj, at der vil blive frigivet dampe, som vil bryde i brænd og antænde områder længere væk fra pejsen. Derfor vil eksplosionen i hjemmet være mere voldsomt end i det udendørs forsøg.

Navnet forvirrer
»Man skal ikke blive forvirret af navnet, bioethanol. Det er sprit, og det brænder som almindelig husholdningssprit. Det brænder hurtigere end lampeolie eller tændvæske til en grill - men dog langsommere end benzin, der giver en mere eksplosionsagtig brand«, siger Mikkel Lerdup i indslaget..

Det bedste råd er, at man kun opbevarer den mængde ethanol, som man skal bruge her og nu. Resten bør man gemme udenfor i et skur eller lignende.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts