Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MIRIAM DALSGAARD
Foto: MIRIAM DALSGAARD

For drevne og debutanter. På plantemarkedet, hvor private sælger egne planter, kan specialister gøre sjældne fund og nybagte haveejere komme langt for tilplantningspengene.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Havegale danskere laver plante-loppemarkeder

Haveentusiaster køber, sælger og bytter på forårets plantemarkeder for private.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

GUIDE

Egentlig er Johnny Rosdahl-Petersen surbundsbedentusiast.

»Men der skal jo også være lidt andet i haven«, siger han, da vi møder ham i mylderet af forudseende havefolk, som har medbragt plantekasser, rulletasker eller trækvogne til deres indkøb.

Der er nemlig rigeligt at vælge imellem på de 55 stande, hvor det store flertal af forhandlerne er private, som sælger aflæggere, knolde, løg og frø fra egne planter. Fra jordbærplanter til en femmer og krydderurter for en tier til sirlige stenbedsplanter, velvoksne rododendroner og en vrimmel af stauder med lidet afskrækkende prisskilte.

Fra tre søstres haver
»Ja, lad os da prøve. Det er jo bare et stykke wienerbrød mindre«, svarer Axel Tromsholt, da hans kone, Jytte, spørger, om de skal købe en vidunderblomstknold til 20 kroner, som sælgeren forsikrer vil give en overflod af røde blomster fra juli til november.

Parret fra Brønshøj er stamkunder på plantemarkedet i Lyngby, som er en årlig tilbagevendende forårsbegivenhed. De køber gerne flere forskellige planter og gemmer dem, indtil andre planter går ud i deres have.

»Det bedste ved markedet er den gode snak, man får. Folk kender deres planter godt og kan svare på flere spørgsmål, end de kan i plantecentrene«, fremhæver parret.

De har også besøgt markeder, hvor havefolk bytter planter.

»Men vi gider ikke bytte, for så skal vi jo også selv grave planter op af haven«, forklarer de.

Netop opgravning har Ruth Schwartz haft travlt med: 200 potter med stauder fra egen have har hun med på standen, som hun deler med sine søstre Hanne Quirinus og Karin Christensen.

»Og så strejkede bilen, da jeg skulle af sted. Jeg havde ellers satset på en plads længere oppe, hvor markedet begynder«, siger Ruth Schwartz, mens hun propper endnu en tyver i pengekatten.

Til trods for placeringen lidt nede i rækken af forhandlere er der travlhed på søstrenes stand.

»Jeg tror, det er, fordi vi har så mange forskellige planter. Vi har f.eks. anemoner, bregner, floks, iris, geranium og akeleje. Vores haver er nemlig vidt forskellige. Min ligger lige op til Dyrehaven, Ruth har en stor mosegrund, og Karin har en kolonihave«, fortæller Hanne Quirinus.

Dagens indtjening skal bruges på et æbletræ til Karin. Den barske vinter har fået sultne harer til at æde al barken på hendes gamle æbletræer, og det har kostet træerne livet.

De tre søstre har før været med på plantebyttemarkeder, men det er også sjovt at prøve at sælge planter, synes de. At holde marked er da heller ikke helt fremmed for dem. Hver sommer arrangerer Karin Christensen et ugelangt loppemarked på Læsø, hvor hun har sommerhus, og søstrene kommer gerne og er med.

På plantemarkedet i Lyngby solgte søstrene de første planter, allerede da de bar dem ud af bilen, og bare 20 minutter efter er stenbrækplanterne udsolgt.

Begejstring på tværs af skel

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden