Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Børns værelser er dårligt ventilerede og det giver et elendigt indeklima, viser forskning fra DTU.
Foto: LARS HANSEN

Børns værelser er dårligt ventilerede og det giver et elendigt indeklima, viser forskning fra DTU.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Indeklimaet er elendigt i hvert andet børneværelse

Børneværelser er for beklumrede. Forskere vil undersøge om det gør børn syge

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

57 procent af de danske børneværelser er for dårligt ventilerede, viser ny forskning fra DTU. Ventilationen under det anbefalede, og det giver risiko for dannelse af skimmel og ophobning af forureningsstoffer i luften.

Forskerne vil nu undersøge, om den dårlige luft fører til flere børn med astma og allergi, skriver Ingeniørens netavis, ing.dk.

En svensk undersøgelse tydede på, at ringe indeklima førte til syge børn. Og de danske forskere havde en hypotese om, at rester fra plastblødgørere i luften kan give børnene astma og allergi. Det fik DTU-forskerne til at sætte et projekt i gang, hvor de målte på luftkvaliteten.

GUIDE

»Faktum er at der har været en stigning af astma og allergi blandt børn. Indeklimaet er en af de ting, der har ændret sig, derfor vil vi se på, om det spiller en rolle«, siger lektor Geo Clausen fra DTU til Ingeniøren. Han er en af forskerne bag resultatet.

500 børneværelser blev målt Forskerne satte målere op i 500 danske børneværelser, der kunne registrere CO2-indholdet i luften. Målingerne blev sammenlignet med størrelsen på børnene, antallet af børn i værelset og rumfanget. Ud fra det kunne forskerne beregne sig frem til, hvad luftskiftet var i rummet.

Et rum skal som minimum have et luftskifte på en halv gang i timen, lyder kravet fra Erhvervs- og Byggestyrelsen. Men i 57 procent af tilfældene var det altså langt under.

»Det er et spørgsmål om at åbne vinduer eller have nogle udluftningsriste eller andre ventiler, som man kan åbne. Vi kan i hvert fald konstatere, at ventilationen er lav. Om forældrene blokerer ristene eller ikke åbner vinduerne, det er et andet spørgsmål,« siger Geo Clausen til Ingeniøren.

GUIDE

Det burde dog ikke være nødvendigt at have vinduerne åbne hele tiden.

»Der er jo ikke meningen, at man skal have vinduet åbent som sådan. Når det er koldt, giver det træk,« siger Geo Clausen og forklarer, at bygningsreglementet ikke generelt forudsætter, at vinduet er åbent, men at der skal være andre muligheder for ventilation også.

Spar på energien men pas på indeklimaet

Geo Clausen advarer imod at tætne huset helt for at spare på energien. Bliver ventilationen for dårlig, giver det fugt i huset, så der er øget risiko for dannelse af skimmel. Tidligere undersøgelser har også vist, at manglende ventilation i skoler giver dårligere indlæring.

»Det er sådan set let at spare energi i forhold til ventilation. Det er bare at lade være med at ventilere og gøre bygningen helt tæt. Så er der ikke noget varme, der strømmer ud. Men det er ikke ønskværdigt. Det er en rigtig skidt løsning,« siger han til Ingeniøren.

LÆS ARTIKEL

Derfor er hans råd til forældre, at de, hvis det er muligt, lader være med at lukke døren ind til børneværelset om natten. På den måde kan de udnytte hele husets ventilation. De skal prøve at udlufte to gange om dagen og bruge ventilationssystemerne, hvis der er nogen i huset. Hvis der ikke er nogen, kan det i nogle tilfælde være en god ide at bygge dem ind.

Forskerne håber at have mere viden om konsekvensen af de lumre børneværelser omkring årsskiftet.

GUIDE

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden