Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: LEHMANN MARTIN/POLNATURE
Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne fråser med gift i haven

Myndigheder vil have haveejere til at holde igen med sprøjtemidler.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver tredje haveejer bekæmper mælkebøtter, skvalderkål og skadedyr med sprøjtemidler.

Også selv om otte ud af ti tror, det kan skade vores grundvand og drikkevand.

Det viser en undersøgelse fra syv kommuner på Københavns Vestegn, som Vestegnens Vandsamarbejde står bag.

Derfor lancerer Miljøstyrelsen og Vestegnens Vandsamarbejde i dag oplysningskampagnen 'Vandigrunden', for at få haveejere til at holde igen med sprøjtemidlerne.

Der er andre måde at undgå ukrudt »Sprøjtemidler er den lette og hurtige vej til en pæn have. Hver tredje dansker bruger dem, men det er der faktisk ingen grund til«, siger Lea Frimann Hansen, kontorchef i Miljøstyrelsen, i en pressemeddelelse.

Hun tilføjer:

»Der er andre metoder, som fint erstatter sprøjtemidler. Og dermed er man med til at gøre en forskel for miljøet og give bedre vilkår for havens dyr og planter«.

LÆS ARTIKEL

Kampagnen 'Vandigrunden' skal udstyre haveejerne i København, Albertslund, Brøndby, Glostrup, Hvidovre, Rødovre og Vallensbæk med redskaber til, hvordan de kan holde haven pæn uden brug af sprøjtemidler.

Vandboringer lukker
Det vigtigste råd til haveejerne er, at de skal bekæmpe om foråret, før ukrudtet udvikler sig.

Hvis man har bede, er det for eksempel vigtigt at dække jorden med flis eller blomster, fordi det kun er hvor jorden er bar, at ukrudtet spirer frem.

LÆS ARTIKEL

GEUS vurderer, at der I 2008 blev lukket mindst 20 almene vandboringer på grund af tidligere års brug af sprøjtemidler i landbruget, det offentlige og hos private.

Kan forurene grundvandet
Det er dermed hovedsageligt fortidens synder, der i dag forurener vores grundvand, og kampagnen skal være med til sikre, at det ikke sker igen.

Selvom Danmark - ifølge Miljøstyrelsen - har en restriktiv godkendelsesordning, kan det ikke udelukkes, at sprøjtemidler, der bliver brugt forkert, kan sive ned i grundvandet.

LÆS ARTIKEL

Kampagnen består af tv-spots, foldere, annoncer og en hjemmeside, der stiller spørgsmålet: Hvad gør du i grunden?.

Læs mere her (eksternt link).

Haveejere kan gøre en forskel

»Den giver haveejerne mulighed for at handle på et oplyst grundlag. De kan selv gøre en forskel og minimere kemikaliebelastningen ved at fravælge sprøjtemidler, ligesom de kan lade bilen stå og i stedet cykle på arbejde. Og selvom haveejerne kun tegner sig for cirka to procent af det samlede forbrug af sprøjtemidler, så er det vigtigt, at også de minimerer forbruget«, siger Lea Frimann Hansen.

Regeringen har fokus på at få nedbragt forbruget af pesticider i Danmark. I forbindelse med Grøn Vækst er der derfor afsat tre millioner kroner over de kommende år til oplysningskampagner mod blandt andet haveejere om risikoen ved brug af sprøjtemidler.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden