Fangst. Katte kan opdrages til at lade fuglene være, men stadig snuppe en mus og endda en rotte, fortæller læsere fra Langå.
Foto: PRIVAT

Fangst. Katte kan opdrages til at lade fuglene være, men stadig snuppe en mus og endda en rotte, fortæller læsere fra Langå.

Hjemmet

Kattebjælder skaber ballade i Ryges brevkasse

Man skal ikke blande sig i kattens jagtinstinkter, mener læserne.

Hjemmet

I sidste uge rådede en læser til at sætte en bjælde på katten, for at advare havens fugle.

Det har en række andre læsere reageret på.

LÆS ARTIKEL

Margit Andersen
Stor var min forbløffelse, da jeg skimmede Søren Ryge Petersens brevkasse (11. december, red.) og så, at både han og en læser, MH, var for at give udeløbende tamkatte en bjælde om halsen for at undgå fugledrab i villahaverne.

Nok er de tamkatte, for de har et hjem med mennesker, men udenfor er katte vilde. Som Søren Ryge Petersen skrev, har selv den mest dorske kat sine instinkter i behold. Den mest udbredte adfærd for en jagende kat er at snige sig ind på sit bytte, med helt flad krop og stille, stille, stille … en bjælde, som den ikke kan komme væk fra, er at amputere dens instinkter på den mest pussenusselige måde og at gøre den rasende frustreret. Ikke dyrevenligt.

Man skal ikke på den måde blande sig i dyrenes dræberorden, bare fordi man har problemet i sin egen baghave og ikke kan blive fri for at se de drab, der foregår konstant i dyreverdenen.

Som Søren Ryge Petersen også foreslår, kan man i stedet udtænke steder for fuglefoderet, som kattene ikke så let kan komme til, f.eks. højt oppe på de mest skrøbelige grene. Dét er en beskyttelse på dyrenes præmisser, ikke menneskenes.

Man kan selvfølgelig også spille hornmusik i sin have: Dét skal nok holde kattene væk – og fuglene.
Dorthe og Niels Kristian Nielsen, Langå


Fugle i haven er en fantastisk fornøjelse, og vi har flere fodersteder, som vrimler med dem alle. Hver dag nyder vi at kigge på dem. Vi fodrer med solsikkekerner, hamp, jordnødder og kugler – året rundt.

De yngler i haven, for her er let adgang til mad, og vi har sat mange kasser op, ligesom her er træer og buske at bygge reder i. Som MH (11. december, red.) har vi også oplevet naboens katte snuppe en fugl og været rigtig irriterede. Især fordi vi selv har en dejlig rød hunkat på 14 år, som ikke ku’ finde på at jage fugle.

Nu tror Søren Ryge nok ikke på os – men faktum er, at vi, da Deva var killing, besluttede at lære hende, at hun ikke måtte jage fugle. Det tog et par uger med en vandpistol at skræmme hende væk fra fuglenes spændende opholdssteder. Hun tog også en fugleunge et par gange den første sommer. Så blev hun skældt grundigt ud.

Vi tog også fat i hende, som en kattemor gør, og nev hende i øret, som en kattemor bider i øret, når hun vil opdrage sin killing. Siden har vores kat ikke rørt fuglene. Hun tager mus, mosegrise og sågar en rotte indimellem – men aldrig fugle.

Når hun færdes i haven og nærmer sig foderstederne, slentrer hun bare forbi og ignorerer fuglene. Med det resultat, at de også ignorerer hende. Hun kan være ganske få centimeter fra en fugl – og den er ligeglad.

Hun kan ligge og sove på en stol lige under foderbrættet, uden at fuglene ænser hende. Helt anderledes er det, når en nabokat kommer snigende – fuglene larmer og brokker sig og fortrækker, til den er væk igen. Eller en enkelt bliver ædt.

Så enhver katteejer skal indse, at katte kan opdrages, imens de endnu er killinger. I øvrigt mener vi, at halsbånd (med eller uden klokke) til katte er en skidt idé – de kan sidde fast i grene eller andet, når kattene færdes ude. Ligesom det gør tamkatten sårbar over for en eventuel vildkat.


Ole Hansen, Greve
Apropos: Sæt en bjælde på katten.

- Lille kat, lille kat på vejen

hvis er du, hvis er du?

- Jeg er s’gu min egen!

- Kumbel

Jeg har altid været tilhænger af din ikke-tuttenuttede tilgang til natur. Katte er – tror jeg (og Piet Hein) – meget selvbevidste dyr, og dem vil du udstyre med bjælder! Det bliver ’nederen’ for alle udekatte. Det vil efter min mening være mere dyreplageri end at holde dem som indekatte.

Katte er som bekendt udstyret med en noget bedre hørelse end os. De vil nok føle det, som vi ville, hvis vi – uden egen skyld – blev udsat for heavy metal-rock, når vi så meget som virrede lidt med hovedet.

Søren Ryges svar:

Jeg var klar over det, at nu bliver der ballade, da vi i sidste uge gav spalteplads til MH, der beklagede sig over kattene, der fanger fugle i haven.

Hun opfordrede katteejere til at forsyne deres katte med bjælder for at reducere problemet, og i en følgende kommentar bakkede jeg forslaget op, fordi det er evident, at katte med bjælder kun fanger halvt så mange fugle som de bjældefri.

LÆS ARTIKEL

Og ganske rigtigt. En håndfuld læsere (og katteejere) har meldt sig. Debatten er skudt i gang, og det er jo, hvad man har en avis til. For og imod katte, der fanger fugle. For og imod bjælder til katte. Et konflikt uden ende, fordi mange af argumenterne er af den faktuelle, indiskutable slags, men holdninger og følelser spiller voldsomt ind, og så har vi balladen.

Jeg tillader mig hermed at råbe med i koret: Katte er ægte rovdyr, ja. Men ligesom hunde har de ladet sig tæmme af menneskene og er dermed også blevet det, man kalder kæledyr – helt på linje med undulater, kaniner, skildpadder og meget andet.

Uanset hvor meget vi tæmmer hunde og katte, bibeholder de en stribe af deres medfødte instinkter, herunder lysten og evnen til at jage byttedyr. Det er som regel ikke hensigtsmæssigt for menneskene, og derfor er det en grundregel (med mange undtagelser), at hunde holdes i snor.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Alle ved, hvad der nemt kan ske, når en hund i fri dressur får øje på eller fært af en kat, en høne, en hare, et egern, et rådyr og lignende. Den vilde jagt går i gang.

Katte har eventyrlige jagtevner

Udegående katte holdes ikke i snor, hvilket også vil se latterligt ud. Og i modsætning til mange hunde har de ikke kun bevaret instinktet for jagt, men også evnen. Nogle af dem endda i helt eventyrlig grad. Vil således aldrig glemme vores sorte hunkat, der sad i dagevis på et bord i værkstedet og kiggede på en svalerede med fem unger under loftet.

En dag var reden flået ned og ungerne væk. Der var 1,5 meter lodret spring op til den, men hun gjorde det. Ubegribeligt! (Siden har vi ikke haft tamkatte her på stedet, men masser af vilde katte, hvilket er en helt anden historie). Når jeg involverer avisen og mig selv i debatten om katte og fugle, skyldes det ikke aversion mod katte og uforbeholden kærlighed til fugle.

Jeg bilder mig ind at have et jævnt og muntert, virksomt forhold til dyrs liv og død, men jeg synes ikke, det er acceptabelt, at så mange vilde fugle bliver dræbt af katte. Under naturlige forhold ville vi jo ikke have en million katte (rovdyr) i Danmark, kun en brøkdel.

LÆS ARTIKEL

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dér ligger problemet. Tænk bare på, hvor meget vi råber op om minken, der nogle steder er blevet til så mange, at den gør alvorligt indhug i de vilde fugles æg og unger. Den skal væk, skal den, og alle landets jægere har fået greencard til at skyde den. Eller mårhunden, som er lyst i bål og brand, næsten inden den er kommet. Skyd den, eller hæng den ved daggry!

Og så til det ømme punkt, kattebjælder. Jeg er enig i, at det er et voldsomt indgreb i kattens naturlige liv og adfærd – på linje med en hund, der tilbringer det meste af sit liv i en hundegård. Men synes stadig, at de dygtigste fuglekatte godt kan få en bjælde på, når de lukkes ud om dagen (og at man naturligvis tager den af igen, når katten kommer ind).

Og er herefter så heldig, at jeg helt uden forbehold (tror jeg da) vil anbefale alle katteejere at læse brevet fra Dorte og Niels Kristian i Langå. Det lyder i mine ører genialt. Måske er det lettere sagt end gjort, men hvis en meget stor del af danske katteejere (og -elskere) ville gøre ligeså, næste gang de får en kattekilling, ville det da være til glæde for alle. Også fuglene.

Og venter herefter spændt på, hvilke protester dét vil medføre.

Søren Ryge Petersen

NYHEDSBREVTjeks daglige nyhedsbrev i din mailboks

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden