Foto: LANGKILDE MORTEN
Hjemmet

'Ægget' fejrer 50 år med en særlig stol

Den verdensberømte Arne Jacobsen-stol Ægget fylder 50 år i år. Det bliver markeret med en speciel udgave af stolen i 999 udgaver til en svimlende pris.

Hjemmet

Den har status som en af verdens absolut smukkeste stole, og du kender den fra smarte hotellobbyer, stilfulde konferencelokaler og designudstillinger.

Arkitekt Arne Jacobsens stol Ægget er stadig populær 50 år efter, den blev skabt.

I anledning af 50 års jubilæet i 2008 for den klassiske stol fra Arne Jacobsens hånd kommer nu en helt ny udgave i læder og ruskind, der kun bliver produceret i 999 unikke eksemplarer.

Gå på opdagelse i Ægget Møbeldesigner og underviser i møbeldesign på Danmarks Designskole Thomas Alkin er fuld af beundring for Arne Jacobsens klassiske stol.

»Det har noget med dens udtryk at gøre. Ved første øjekast kender man allerede formen, der minder om en faldende vanddråbe, et kvindebryst eller et æg. Det er en genkendelig form. Øjet bliver ikke mæt, når man kigger på den. Der er hele tiden nye linjer, nye former, man får øje på«, siger Thomas Alkin, der også er formand for Snedkernes Efterårsudstilling.

Skygger stadig for nye talenter
Også direktør for Dansk Design Center Christian Scherfig karakteriserer stolen som havende ikonstatus.

»Den er fuldstændig tidløs, er en universel form og er skulpturel. Det må være de tre kodeord for Ægget«, siger Chrisitian Scherfig, der dog ærger sig over, at stolens enorme popularitet stadig skygger for de seneste ti års nye danske designere.

Stolens enorme succes skyldes ifølge Thomas Alkin både det unikke design, men også en effektiv markedsføring fra møbelfabrikanten Fritz Hansens side.

»Da stolen kom frem, blev den anset som 'fjollet og stor'. Så der har været behov for god branding«, mener han og fortæller, at Arne Jacobsen selv mente og sagde, at »en form skal være så enkel, at man kan tisse den i sneen«.

En tese, som Thomas Alkin engang selv har bevist som ung designstuderende.

Jubilæumsstolen har chokoladebrunt ruskind på bagsiden og chokoladebrunt skind på forsiden. Netop den kombination af materialer finder man ellers ikke på Ægget. Hver stol får desuden tildelt et unikt serienummer og en kort tekst om stolens historie.

»Vi ville skabe noget særligt for at fejre dette legendariske design, skabt af en af verdens mest visionære arkitekter«, siger David Rosenkvist, Vice President Branding & Kommunikation hos Fritz Hansen. Firmaet er netop kendt for at stå bag produktionen af Arne Jacobsens klassikere, hvilket de har gjort siden 1934.

Da en anden stol-klassiker fra Jacobsen, 'Syveren', havde jubilæum, lancerede Fritz Hansen blandt andet en barnestol og en barstol.

Stolen er en dyr fornøjelse

Men som det gælder for alle Arne Jacobsens designs, er denne udgave ikke for folk med ondt i økonomien. Stolen kommer ifølge pr-manager i Fritz Hansen Per Helleskov til at koste cirka 81.500 kroner. Ægget koster i almindelig udgave mellem cirka 61- og 71.000 kroner.

Særudgaven kan købes via Fritz Hansens forhandlere i både Danmark og i udlandet fra den 1. februar.

»Vi har allerede modtaget en del ordrer, så særudgaven er blevet modtaget rigtig godt. Og det er både privatpersoner og virksomheder, der køber stolen«, siger Jan Helleskov til Tjek.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce