Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

Når sparepæren går i stykker, slippes der kvivksølvdampe ud. Derfor skal man lufte grundigt ud, når det sker, lyder det i en kampagne fra Miljøministeriet.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pas på kviksølv i knuste sparepærer

Når sparepæren går i stykker, skal der luftes ud, og resterne skal ikke i skraldespanden.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De fleste danskere er ikke klar over faren for at indånde kvivksølvdampe, når sparepæren går i stykker, mener Miljøministeriet.

Derfor lancerer ministeriet i dag en kampagne, der skal få danskerne til at lufte grundigt ud, når pærerne går i stykker og få dem til at aflevere resterne af pæren på genbrugsstationen.

»Jeg er utrolig glad for, at danskerne er så miljøbevidste, at ni ud af ti bruger sparepærer i deres hjem. Men kun hver tredje dansker ved, at sparepærer også indeholder kviksølv. Derfor er det vigtigt, at man eksempelvis husker at lufte ud, hvis en sparepære går i stykker og ikke smider resterne i skraldespanden«, sigher miljøminister Karen Ellemann (V).

LÆS ARTIKEL

Størstedelen af danskerne rydder nemlig forkert op, hvis sparepæren går i stykker, viser en undersøgelse.

Mange griber blot støvsugeren eller kosten, og smider resterne af sparepæren direkte i skraldespanden.

Men sparepærer, der går i stykker, frigiver små mængder af kviksølvdampe. Derfor skal der luftes ud og ryddes ordentligt op, så man begrænser indånding af kviksølv så meget som muligt.

LÆS ARTIKEL

Og resterne af sparepæren skal af hensyn til miljøet pakkes lufttæt ind og afleveres på genbrugsstationen, er et af de fire budskaber i kampagnen.

»Jeg håber, at danskerne vil tage kampagnens fire råd til sig, så de er godt rustede til at passe på deres sundhed samtidig med, at de er med til at mindske udledningen af CO2«, siger Karen Ellemann i en pressemeddelelse.

LÆS ARTIKEL

For at nedsætte den mulige sundhedsrisiko fra sparepærer, har miljøminister Karen Ellemann også arbejdet i EU på at få kviksølvindholdet reduceret endnu mere.

Kviksølvindhold halveres

»Danmark var stærkt medvirkende til, at EU i sidste uge besluttede, at vi over de næste to år skal halvere andelen af kviksølv i sparepærer«, siger Karen Ellemann.

LÆS ARTIKEL

Danskerne er dukse, når det gælder antallet af sparepærer i hjemmet. Der brænder således syv eller flere sparepærer i over halvdelen af alle danske hjem.

Sparepærer bruger kun en fjerdedel af den strøm, som glødepærer bruger, og dermed sparer man miljøet for CO2.

Men miljøbevidstheden rækker ikke hele vejen til genbrugspladsen, hvor kun hver anden dansker afleverer deres udtjente sparepærer. Det viser undersøgelsen, som Miljøstyrelsen har fået foretaget af Capacent.

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden