Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MARTIN KURT HAGLUND (arkiv)
Foto: MARTIN KURT HAGLUND (arkiv)
Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiker vil have pant på sparepærer

Pant på sparepærer skal sikre genbrug og forhindre kviksølvforurening.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne får ikke afleveret de udtjente sparepærer til genbrug men smider dem for det meste ud med køkkenskraldet.

Det betyder, at kviksølvet i pæren ryger med til forbrændingen og med røgen ender i atmosfæren, mens de øvrige materialer fra sparepærerne går tabt.

Men det kan en pantordning på lyskilderne lave om på ved at gøre det attraktivt for danskerne at aflevere deres brugte lyskilder til genbrug, mener Socialdemokraternes forbrugerordfører, Benny Engelbrecht.

Som flaskepant »Det skal ikke kunne betale sig at gå rundt og stjæle pærer, men en 2-5 kroner i pant er nok et realistisk bud for at aflevere en brugt sparepærer, men det må andre være med til at vurdere«, siger han.

»Slutbrugeren vil opleve det som en gevinst, hvis man afleverer sin pærer det rette sted, og vi har gode erfaringer fra flaske-området med Dansk Retursystem, hvor det bare skulle være en tilsvarende ordning på lyskilderne, så branchen selv er med til at udforme ordningen i praksis«, siger han.

Ifølge forbrugerordføreren er der intet lovmæssigt i vejen for sådan et pantsystem, da eksempelvis kommunerne i forvejen har en indsamligsordning, mens forhandlerne allerede har pligt til at modtage forbrugernes miljøaffald.

Lunken velkomst

Hos Lyskildebranches WEEE Foreningen, som i dag har påtaget sig ansvaret for indsamling og genanvendelse af sparepærer og lysstofrør, er man skeptisk over for forslaget, blandt andet fordi returtagningen er forholdsvis omkostningstung, forklarer branchenforeningens direktør, Jan Bielefeldt.

»Vi har overvejet det, men der er flere problemer ved idéen. For eksempel skal der jo så stregkode på pærerne, hvilket volder Dansk Retursystem problemer, og hvad skal man gøre med lyskilder købt i udlandet, skal man have penge tilbage for dem?«, siger han.

LÆS MERE

Han peger samtidig på udfordringen i, at for eksempel en sparepære har en levetid på seks år, hvilket giver nogle helt andre vilkår end flaske-systemet, hvor flasken typisk kommer retur langt tidligere.

»Vi håber, at vi kan lære forbrugerne af aflevere lyskilderne i stedet for at lave sådan et system, for det er ikke så lige til«, siger han.

Sparepærer er en fordel for miljøet sammenlignet med glødepærer. Hvis sparepærerne afleveres og omarbejdes kan 94-96 procent af materialerne genbruges.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden