Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

Spild. Sparepærerne havner ofte i skraldespanden i stedet for til genbrug. Det øger forureningen med kviksølv, mener forening

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lysbranche: Vi smider sparepæren det forkerte sted

Travlhed og manglende viden sender sparepæren - med kviksølv - ud med skraldet.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når sparepæren går i stykker, er adskillige forbrugere stadig tilbøjelige til at smide den i skraldespanden.

Derfor vil der havne endnu mere kviksølv i naturen, når sparepæren i 2012 afløser glødepæren som den mest almindelige på markedet, advarer Lyskildebranchens WEEE Forening, der er ansvarlig for, at sparepærer og lysstofrør indsamles og genanvendes.

»Vi kan se, at mange forbrugere stadig ikke ved, at sparepærer skal behandles som farligt affald. Danskerne har været vant til at smide glødetrådspærer i skraldespanden, men det må de ikke med sparepæren, for den indeholder kviksølv«, siger brancheforeningens direktør Jan Bielefeldt.

Uoplyste forbrugere Trods oplysningskampagner i år 2008, 2009 og 2010 om, at sparepæren skal afleves til genbrug, er antallet af danskere, som ved det, ikke steget i 2010, fortæller foreningen.

»Vi må nok indrømme, at de første kampagner (i 2008 og 2009, red.) virkede, men den sidste fra 2010 gjorde ikke den store forskel. Vi kan se i Gallup-undersøgelser, at vi ikke har øget danskernes viden om sparepærer«, siger Jan Bielefeldt.

Det bliver et problem, fordi mange af de mere end tre-fire million sparepærer, der sælges årligt og som havner i skraldespanden, indeholder kviksølv. Når glødepæren udfases helt, giver det et mersalg af energisparepærer på tre-fire millioner, og af dem vil mange havne i skraldespanden, mener brancheforeningen.

»Hvis ikke danskerne bliver bedre til at aflevere de udbrændte sparepærer med kviksølv havner en vis mængde af det i naturen via forbrændingsanlæggene. Desuden kan vi heller ikke genbruge glasset og metallet i sparepæren, hvis de ryger i skraldespanden«, siger Jan Bielefeldt.

For meget viden
Danskerne bliver i dag bombarderet med viden om sundhed, fødevarer, vaskepulver osv. Det kan være svært også at skulle huske på viden om affald, forklarer antropolog Trine Paludan, som har deltaget i et samarbejde mellem blandt andet Danmarks Designskole og Vestforbrænding om at udvikle bedre affaldsløsninger.

»Hvis du er en travl børnefamilie, kan det være svært at få tid til det hele, og svært at nå både at købe ind og sortere sit affald. Det afhænger også af, om man bare lige skal ned i gården med sit farlige affald, eller om man skal ud på genbrugspladsen«, siger Trine Paludan.

LÆS MERE

Ifølge hende er løsningen at inddrage relevante personer - særligt forbrugerne - i at udvikle nye løsninger, som gør det nemt og forståeligt for almindelige mennesker at skille sig af med for farligt affald, som for eksempel elektronisk legetøj og sparepærer.

»For mange mennesker skal affald helst være usynligt, men det meste affald kan genanvendes, og der er behov for, at vi som samfund gør affald synligt som den ressouce, det i virkeligheden er«, siger hun.

Mindre forurening

Selv om sparepærer indeholder kviksølv i modsætningen til glødepæren, er forureningen med tungmetallet via sparepæren betydeligt mindre, end den er med glødepærer.

Når der produceres el fra kul, afgives der små mængder kviksølv til miljøet. Sparepærens 75 procent lavere elforbrug sparer nemlig på kullet og dermed på mængden af kviksølv i miljøet.

Læs mere om kviksølv og sparepærer her (eksternt link)

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden