Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Unge og uvidende. Yngre kunder spørger meget, fordi de har så travl en hverdag, at de ikke har tid til at prøve sig frem. Det mener Carsten Dalsgaard, der er varehuschef i byggemarkedet Bauhaus.
Foto: JENS DRESLING

Unge og uvidende. Yngre kunder spørger meget, fordi de har så travl en hverdag, at de ikke har tid til at prøve sig frem. Det mener Carsten Dalsgaard, der er varehuschef i byggemarkedet Bauhaus.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Yngre danskere vokser op med ti tommelfingre

Unge under 40 år er for selvkritiske, når det gælder gør-det-selv. Folk over 40 går bare i gang.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ti tommelfingre er et særlig udbredt fænomen blandt yngre danskere.

36 procent af alle 30-39-årige er usikre på deres gør det selv-evner. Det samme gælder kun 22 procent af alle danskere mellem 50 og 59 år, viser en Megafonmåling for Politiken og TV 2.

Tvivlerne under 40 år spænder ofte ben for sig selv, når de står med et gør det selv-projekt. Det oplever de i hvert fald i byggemarkederne.

»Yngre har sværere ved at komme i gang med deres projekter. De har undersøgt alt og har læst alle historier på internettet om, hvor galt det kan gå. Det dæmper deres gåpåmod en smule«, siger Thomas Juul Buchholt, indkøbsdirektør i Silvan.

GUIDE De yngre generationer stiller også generelt meget store krav til sig selv og resultatet af deres arbejde. »Det bremser troen på, at de vil slå til som amatørhåndværkere«, oplever Kristine Virén, arkitekt og fagredaktør hos Boligejernes Videncenter Bolius, der rådgiver boligejere om forbedringer og håndværksmæssige ændringer i hjemmet. Ældre gør det bare Seniorerne har generelt større tiltro til egne evner end deres voksne børn. »Mænd over 50 år kaster sig i højere grad bare ud i opgaven og stoler på, at de nok skal finde ud af tingene undervejs«, konstaterer Carsten Dalsgaard, varehuschef hos byggekæden Bauhaus. Desuden er den ældre generation i højere grad vokset op med, at man selv ordner det, man kan. Flere i de ældre generationer end blandt de yngre har haft et arbejde, der kræver, at hænderne er ordentligt skruet på. Det smitter af på tilgangen til ombygninger og andre projekter i hjemmet, vurderer Kristine Virén.

LÆS ARTIKEL

»Mange i den yngre generation arbejder med projektledelse på jobbet, og når der skal udføres projekter i hjemmet, tager de også der rollen som projektleder på sig. De hyrer håndværkere og styrer slagets gang i stedet for selv at udføre arbejdet«, siger hun.

Hvor dygtig man er med en boremaskine og fukssvans, afhænger i høj grad af, hvor stor viden om håndværk man har fået med fra sin opvækst.

»Der er måske sket et skred, hvor generationen, der lige har købt deres første gamle hus nu, ikke har lært lige så meget af deres fædre, som generationen før dem gjorde det«, siger Carsten Dalsgaard.

GUIDE

Han oplever, at kravene til rådgivning er blevet markant større i de seneste år.

»Det er ofte helt basal gør det selv-viden, vores kunder har brug for rådgivning i, men det er også mit indtryk, at yngre kunder spørger meget, fordi de har så travl en hverdag, at de ikke har tid til at prøve sig frem. De skal ramme rigtigt første gang«, siger Bauhaus-varehuschefen.

Yngre vil klare alt på én gang

Men der er stor værdi i at fikse og forbedre ting i hjemmet selv, vurderer Boligejernes Videncenter. Når man går og nørkler med tingene selv, får man et andet forhold til sit hjem. »Når man sætter en gipsplade op, får man samtidig set, hvad der gemmer sig bag den gamle. Måske er der en gammel fugtskade. Man får større viden om sin bolig«, siger Kristine Virén.

LÆS ARTIKEL

Tidligere tog de fleste husejere ifølge Kristine Virén byggeprojekter i mindre, overskuelige etaper. I dag vælger mange nye huskøbere at sætte hjemmet i tiptop stand ad én omgang.

Gør-det-selv og bliv stolt

Den størrelse projekter kræver oftere professionel hjælp, end når man tager et rum ad gangen. Men man risikerer at få mindre optimale løsninger, når man får professionelle til at ordne alt på en gang, mener hun.

»Det tager altså tid at komme under huden på et nyt hjem og finde ud af, hvordan køkkenalrummet vil fungere bedst. Når man tager tingene lidt ad gangen, kommer hjemmet som regel til at passe bedre til ens behov«, siger Kristine Virén – og fremhæver, at der er megen stolthed forbundet med at bo i et hjem, hvor man selv har renoveret badeværelset og anlagt terrassen.

GUIDE

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden