Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Koriander, Coriandrum sativum, bruges meget i asiatisk mad, men kan også spises som grønt drys i mange andre sammenhænge (f.eks. i tzatziki sammen med persille). Billeder er fra bogen 'Krydderurter' af Annemette Olesen.

Koriander, Coriandrum sativum, bruges meget i asiatisk mad, men kan også spises som grønt drys i mange andre sammenhænge (f.eks. i tzatziki sammen med persille). Billeder er fra bogen 'Krydderurter' af Annemette Olesen.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dyrk dine egne krydderurter

Krydderurter er nemme at dyrke. Anemette Olesen har arbejdet med dem hele sit liv og giver her gode råd.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Krydderurter dufter himmelsk, de gør maden mere spændende, og så er de rige på medicinske aktivstoffer.

Beroligende eller opkvikkende. Forebyggende eller helbredende. De fleste krydderurter er så nemme at dyrke, at man ikke engang behøver at have grønne fingre for at få dem til at gro.

LÆS ARTIKEL

Ja, man behøver ikke engang at have en have – en enkelt krukke i vindueskarmen eller på altanen er faktisk nok.

Krydderurter giver utroligt liv

Et af de mennesker, der virkelig ved, hvad der er værd at vide om disse vækster, er forfatter, underviser, havekone og foredragsholder Anemette Olesen, der netop nu er aktuel med en bog om emnet.

»Krydderurter er på alle planer en evig kilde til liv og kraft«, siger hun om udgangspunktet for sin altopslugende passion for netop denne niche af naturen.

LÆS ARTIKEL

»Med deres blotte tilstedeværelse fylder de hurtigt haven med et helt utroligt liv, fordi deres duft tiltrækker en sky af honningbier og andre gode insekter. Og når først insekterne er kommet til, følger alle de sultne små sangfugle hurtigt efter. På den måde får man altså – ud over et ganske gratis krydderi på sin kogekunst – også både skønhed, duft, summende insekter, spraglede sommerfugle og fuglesang fra oven med i pakken«.

Krydderurter i bede
De fleste krydderurter er så nøjsomme og nemme, at det nærmest er umuligt ikke at få succes med dem.

Allerbedst trives de ifølge Anemette Olesen på et sted med masser af sol og god læ. Er jorden meget stiv og leret, kan du tilføre lidt sand, grus og kompost. Det vil gøre den mere porøs og luftig og give et bedre dræn. Omvendt kan en meget sandet og mager jord beriges med et par trillebørfulde god næringsrig kompost, som vil styrke jordens mikroliv og gøre den bedre i stand til at holde på fugten.

LÆS ARTIKEL

Krydderurterne kan sættes side om side med havens andre stauder og sommerblomster, som ofte vil trives særdeles godt i deres selskab (se boks med tip til økohaven), og dyrkes ene og alene på grund af deres gode udseende. Ikke desto mindre er der noget helt særligt over et krydderurtebed, der samler alle havens urter på ét sted, præcis som man gjorde det i de gamle klosterhaver.

Duftende terrasse

En enkel måde at indrette et krydderurtebed på er at dele den op med fliser f.eks. i skakbrætmønster, hvor hver krydderurt får sit eget felt at vokse i – en til hjulkrone, en til hestemynte osv. Samme princip kan du bruge på terrassen, der straks får et helt andet duftende, frodigt og levende udtryk, hvis du piller en flise op i belægningen hist og her, fjerner et par skovlfulde stabilgrus og fylder hullet med god plantejord og robuste og solelskende krydderurter.

LÆS ARTIKEL

De fleste urter visner ned om vinteren, men hvis du samler dem i et højbed eller giver bedet en kant af stedsegrøn buksbom, taks eller timian, vil bedet se flot ud også om vinteren. Et afgrænset bed kan samtidig fungere som en rumdeler i haven. Det vil gøre det grønne rum mere oplevelsesrigt og varieret og samtidig få haven til at virke større og mere spændende.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden