Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: CHRISTENSEN MATHIAS
Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frederik skal betale 51.000 kr. tilbage til sin lejer

Frederik Ulf Nielsen skal betale sin lejer 51.000 kr. tilbage, selv om han tabte penge på at leje ud.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da han lejede sin lejlighed ud i 2007, havde Frederik Ulf Nielsen ingen anelse om, at han tre år senere skulle stå i et økonomisk mareridt.

Nu kæmper han med, hvordan han skal finde 51.000 kroner, som han er tvunget til at betale til sin tidligere lejer.

»Man hører ofte om stakkels lejere, der bliver udnyttet, og jeg accepterer, at der er regler for husleje. Men den her lejenedsættelse er så ekstrem, at det er helt urealistisk. Så lav en leje kan man simpelthen ikke få nogen lejligheder til i hele København«, siger Frederik Ulf Nielsen.

Lejere skriver under i ond tro
Han er en blandt mange private udlejere, der bliver ramt af, at rekordmange lejere i år går til Huslejenævnet for at få tvunget huslejen ned. Han er samtidig en blandt mange, som frygter, at hans lejer har spekuleret i huslejen.

LÆS ARTIKEL

Det begyndte ellers godt. Frederik Ulf Nielsen og hans kæreste får i 2007 job i Kolding, og de flytter fra deres 60 kvadratmeters toværelses ejerlejlighed på Christianshavn for at prøve at bo i det jyske.

Lejligheden lejer de ud til 6.350 kroner om måneden. På den måde taber de godt nok lidt på lejligheden hver måned, men det går. Efter at boligboblen kort efter brister, står det klart, at lejligheden ikke længere kan sælges uden et tab på flere hundredtusinde kroner. Parret er nu tvunget til at fortsætte med at leje ud.

Leje på bare 2.600 kroner om måneden
Med da Frederik Ulf Nielsen i foråret 2009 aftaler endnu et års kontrakt med en lejer, som på det tidspunkt havde boet i lejligheden i knap et år, går det galt.

LÆS ARTIKEL

»Da jeg modtager den underskrevne kontrakt fra lejeren på et år mere, får jeg at vide, at han har klaget til Huslejenævnet over huslejen. Den husleje havde han ellers lige skrevet under på igen, og indtil da havde han aldrig udtrykt utilfredshed med lejen«, siger Frederik Ulf Nielsen.

Frederik Ulf Nielsen forklarer over for Huslejenævnet, at huslejen er sat lavere end hans omkostninger, og at den er lavere end gennemsnittet for andre lejligheder på Christianshavn. Nævnet bestemmer imidlertid, at lejen højst må være 2.600 kroner om måneden – mere end en halvering af lejen. Det er med et års tilbagevirkende kraft.

Føler sig fanget

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Konsekvenserne er uoverskuelige for Frederik Ulf Nielsens privatøkonomi. Sammen med nedsat depositum skal han betale sin lejer i alt 51.000 kroner. Og da en kontrakt på endnu et års leje netop er indgået, skal han også lade lejeren bo for en husleje så lav, at det hver måned malker hans egen økonomi for penge.

I dag frygter han, at lejeren bevidst har gået efter at udnytte situationen maksimalt til sin egen fordel:

»Hvis han var utilfreds med huslejen, virker det mærkeligt, at han beder om en ny kontrakt og så først klager samtidig med, at han underskriver. På den måde binder han mig for et år mere«, siger han.

Ikke noget at gøre
Situationen er umulig. Frederik Ulf Nielsen aner ikke, hvor han skal finde de mange penge. Huslejen er gået til at betale hans omkostninger på lejligheden.

»Jeg har talt med forskellige boligadvokater, og de siger alle sammen, at jeg ikke kan gøre noget. Jeg kan godt klage, men sagerne bliver utrolig sjældent omstødt«, siger Frederik Ulf Nielsen.

Han har svært ved at forstå, hvorfor systemet udelukkende hjælper lejer og ikke udlejer. Når lejen kun må være en lille del af, hvad lejligheden koster udlejer, er der noget helt galt:

Lejer kun ud til venner
»Som udlejer er det, som om jeg er stemplet som bolighaj – en, man bare skal komme efter. Det er simpelthen en uligevægt mellem lejer og udlejers rettigheder. Det kan splitte en privatøkonomi fuldstændig at få sådan en efterregning, som jeg har fået«.

Efter at lejeren nu er flyttet ud efter kontraktens udløb, lejer Frederik Ulf Nielsen kun ud til folk, han kender personligt. Han tør ikke andet.

Havde han vidst, hvad han ved i dag, kunne meget være undgået: »Hvis der var klar information om, at lejen skal være så lav, og at lejer har så meget magt, så er jeg sikker på, at færre ville komme i den situation, som jeg er i nu«, siger Frederik Ulf Nielsen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden